Ιστορικοί, κοινωνιολόγοι, στατιστικές, δημοσιογράφοι, συγγραφείς και άλλοι εξακολουθούν να αναφέρονται στη δεκαετία του '60, που έμεινε γνωστή ως The Sixties. Τα αυθόρμητα κινήματα, που ξεκίνησαν από το Παρίσι, επηρέασαν και άλλες περιοχές του κόσμου μας, και τις εκφράσεις του στη μουσική, στις τέχνες και τις ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα. Στη Λατινική Αμερική δημιουργούνταν άλλα κινήματα από εμπνευσμένους διανοούμενους και κληρικούς, που αποκαλούνταν μαρξιστές, και οι προσπάθειές τους ήταν να προσεγγίσουν πλατιά στρώματα λαού στις διάφορες λατινικές χώρες.
Ενα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα είναι, βέβαια, ο κινηματογράφος. Ο Γκλόμπερ Ρόχ(τα)α Glauber Rocha - σεναριογράφος και σκηνοθέτης - έγραψε και σκηνοθέτησε μια ταινία με τίτλο: Ο Αντόνιο των Θανάτων, Antonio das Mortas, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1969, και έμεινε έκτοτε κλασική. Μια κινηματογραφική ταινία, ασφαλώς, έχει πολλές αναγνώσεις και λεπτομέρειες, αλλά εκείνο που κράτησα σαράντα χρόνια στο νου μου ήταν το κύριο θέμα, που τώρα απλώνεται και σε άλλες περιοχές του κόσμου, και στην Ευρώπη, ενωμένη ή μη.
Σε μια χώρα, στη Βολιβία ή στο Μεξικό ή στη Βραζιλία ή σε οποιαδήποτε άλλη που μαστιζόταν από τη φτώχεια, την αναδουλειά, την ανομβρία, την καταπίεση και όλα τα παρεπόμενα, μια μεγάλη ομάδα, ανειδίκευτων εργατών γης, που δεν είχαν στην ιδιοκτησία τους ούτε τσάπα, που η μόνη τους δύναμη ήταν τα χέρια τους, έφευγαν από το χωριό τους, όλοι μαζί και μωρά, και περπατώντας μέρες και νύχτες έφταναν στο άλλο χωριό για να δουλέψουν στη γη.
Αλλά και το άλλο χωριό ήταν σαν το προηγούμενο και έπασχε από τις ίδιες οικονομικές και κοινωνικές ασθένειες. Οι κάτοικοί του έμεναν σε καλύβες, τα υπάρχοντά τους δεν ήταν καν τα αναγκαία, και δεν μπορούσαν ούτε να τους βοηθήσουν μ' ένα πιάτο φαγητό.
Ο δήμαρχος, που δε θα τον ωφελούσε μια σύρραξη ή μια ενοποίηση ανάμεσα στους κατοίκους του και τους αναζητούντες δουλειά και φαγητό, μίλησε με τους ντόπιους προύχοντες, τους μεγαλοκτηματίες και αποφάσισαν να καλέσουν την εκτελεστική εξουσία να επέμβει με τα όπλα για να τους διώξει.
Οι χωροφύλακες κατέφτασαν πάνοπλοι. Αλλά τα όπλα εκπυρσοκροτούν. Τα βόλια τους σκοτώνουν άοπλους που ζητάνε δουλειά και φαγητό. Κρατώ αποτυπωμένη μια εικόνα από την ταινία. Ενας από τους πεινασμένους τιμωρείται με σταύρωση σ' ένα δέντρο, όπου του έχουν δεθεί τα πόδια και τα χέρια, στον κορμό και τα κλαριά. Για τους καθολικούς Λατίνους, ο συνειρμός με τη σταύρωση του ημίγυμνου Χριστού παίρνει τη μορφή της ταύτισης.
Ηταν μια όψη της ιδεολογικής συμπαράστασης εκείνων που ονομάζονταν μαρξιστές κληρικοί. Από τότε μέχρι τώρα, στο πέρασμα τεσσάρων δεκαετιών, αρκετές χώρες στη Λατινική Αμερική έχουν αφυπνιστεί πολιτικά, έχουν κάνει τους αγώνες τους και έχουν αποκτήσει άλλη συνείδηση.
Χώρες με φυσικές πηγές πλούτου, εκμεταλλευόμενες και πιεζόμενες, βγήκαν με τις δικές τους δυνάμεις στο πολιτικό παγκόσμιο προσκήνιο και μάλλον παραδειγματικά.
Ιωάννα ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ