Τετάρτη 13 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
Τέσσερις στόχοι για ... ευέλικτους εργαζόμενους

Τέσσερις στρατηγικούς στόχους για τη διαμόρφωση χρήσιμων εργαζομένων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου αποφάσισαν, χτες, οι υπουργοί Παιδείας της ΕΕ, στη Σύνοδό τους στις Βρυξέλλες. Στην ουσία πρόκειται για συνέχεια και προσαρμογή του προγράμματος «Εκπαίδευση και κατάρτιση μέχρι το 2010» έως το 2020. Βάση αυτών των αποφάσεων είναι η προώθηση χρηστικών δεξιοτήτων, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πρόκειται για τις δεξιότητες που απαιτούνται απ' το κεφάλαιο να έχουν οι αυριανοί εργαζόμενοι και καμία σχέση δεν έχουν με την ολόπλευρη μόρφωση.

Πρώτος στρατηγικός στόχος είναι η πλήρης υλοποίηση της διά βίου μάθησης και κατάρτισης, και της κινητικότητας. Πρόκειται για κεντρικό στόχο του κεφαλαίου για την απόλυτη υποβάθμιση της εκπαίδευσης και των σπουδών, τη μετατροπή της σε κατάρτιση, με βάση δεξιότητες. Ολα αυτά είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση των αυριανών «ευέλικτων» εργαζομένων, οι οποίοι θα προσαρμόζονται άμεσα στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Δεύτερος στόχος είναι η βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Οι όροι «ποιότητα» και «αποτελεσματικότητα» δεν έχουν καμία σχέση με την ουσία. Μιλάμε εδώ για την ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών που θα μετρούν πόσο αποτελεσματική είναι η εκπαίδευση στη μετάδοση των δεξιοτήτων που απαιτούν οι επιχειρήσεις.

Τρίτος στόχος είναι υποτίθεται η προώθηση της ισότητας, της κοινωνικής συνοχής και της ενεργού συμμετοχής. Οι λέξεις σαφώς και ξεγελάνε. Στο σχετικό κείμενο αναφέρεται μεταξύ άλλων: Οι πολιτικές στην εκπαίδευση και την κατάρτιση πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες, ανεξάρτητα από την προσωπική, οικονομική και κοινωνική τους κατάσταση, να εκσυγχρονίζουν και να αναπτύσσουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους την επαγγελματική ανταγωνιστικότητα και τα κατάλληλα «κλειδιά» για να διασφαλίζουν την απασχολησιμότητά τους. Αυτό ακριβώς εννοούν «ισότητα» και κοινωνική συνοχή. Ισότητα ως προς τη συνεχή κατάρτιση για την καλύτερη αξιοποίηση απ' τις επιχειρήσεις. Αυτές θα βάζουν, άλλωστε, και τα κριτήρια της διά βίου κατάρτισης.

Τέταρτος στόχος είναι η ενίσχυση της δημιουργικότητας και της καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένου του επιχειρηματικού πνεύματος, σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης. Εδώ τα πράγματα είναι πιο σαφή. Η δημιουργικότητα και οι καινοτόμες ιδέες στην υπηρεσία της επιχειρηματικότητας. Απ' την πιο τρυφερή ηλικία, σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, τα παιδιά θα μαθαίνουν πως ό,τι σκέφτονται μπορεί να γίνει μια ιδέα για την κάθε επιχείρηση, μια ιδέα που πουλιέται και αγοράζεται. Ο στόχος είναι η ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου.

Η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας, Α. Σπηλιωτόπουλου, δε θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Χαρακτηριστικά τα όσα είπε για τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να παρθούν: «Αφ' ενός η αύξηση της συμμετοχής των νέων ανθρώπων στο εργατικό δυναμικό με σύγχρονες και ευέλικτες δεξιότητες και αφ' ετέρου η παράταση της εργασιακής ζωής των ηλικιακά μεγαλύτερων». Ευέλικτες δεξιότητες σημαίνει ευέλικτος εργαζόμενος, χρήσιμος για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και φυσικά για τα κέρδη των επιχειρήσεων. Το περί παράτασης της εργασιακής ζωής για τους μεγαλύτερους μιλάει από μόνο του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ