Τετάρτη 13 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009

Τι είναι η Eurojust (Γιουροτζάστ);

Η Eurojust ή «Ευρωπαϊκή Μονάδα Δικαστικής Συνεργασίας» είναι ένας διωκτικός κατασταλτικός μηχανισμός, που συμπληρώνει τη Σένγκεν, την Ευρωπόλ και τη Φρόντεξ, στο όνομα της αντιμετώπισης της διασυνοριακής εγκληματικότητας και κυρίως της λεγόμενης «τρομοκρατίας».

Η ίδρυση της Eurojust αποφασίστηκε το 2000 στη Σύνοδο Κορυφής της Νίκαιας και άρχισε να λειτουργεί το 2002. Το Νοέμβρη του 2001, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη δημιουργία της Eurojust, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Αποτελείται από εθνικά μέλη, που είναι δικαστές, εισαγγελείς ή αξιωματικοί της αστυνομίας, αποσπασμένα για 1-3 χρόνια στη Χάγη και από ένα συλλογικό όργανο («κολέγιο»). Οι αρμοδιότητές της δεν περιορίζονται στο συντονισμό των εθνικών αρχών ούτε μόνο στο διασυνοριακό έγκλημα και την εκτέλεση των ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης. Μπορεί να παρεμβαίνει και να διατάσσει τις αρχές των κρατών - μελών για την έναρξη ανακρίσεων και ποινικών διώξεων ακόμη και για εγκλήματα που αφορούν ένα μόνο κράτος - μέλος. Μπορεί να μετέχει ως αυτοτελής μηχανισμός στις έρευνες, μέσω της σύστασης κοινών ομάδων δράσης. Το κράτος - μέλος πρέπει να συμμορφώνεται προς τις υποδείξεις της, διαφορετικά πρέπει να αιτιολογεί ειδικά την άρνησή του.

Η Eurojust μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία της Σένγκεν, της Ευρωπόλ και στα ποινικά μητρώα των κρατών - μελών. Μπορεί να επεξεργάζεται και να ανταλλάσσει ακόμη και τα λεγόμενα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως «φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, πολιτικά φρονήματα, θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, συμμετοχή σε συνδικαλιστικές οργανώσεις, καθώς και δεδομένα σχετικά με την υγεία και τη σεξουαλική ζωή». Η ανταλλαγή πληροφοριών μπορεί να γίνεται και με άλλες χώρες, με τις οποίες έχουν υπογραφεί διμερείς συμφωνίες, μεταξύ των οποίων είναι και οι ΗΠΑ, εκπρόσωπος των οποίων (εισαγγελέας) έχει εγκατασταθεί στη Χάγη.

Το 2007 εμφανίστηκε μια νέα Ανακοίνωση της Κομισιόν για τη Eurojust, με την οποία συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων στα Συμβούλια, που έκρινε ανεπαρκή τη μέχρι τότε λειτουργία της. Προτείνει να γίνεται μόνιμη απόσπαση των εθνικών δικαστών στη Eurojust και να δοθούν περισσότερο αποφασιστικές αρμοδιότητες στο συλλογικό όργανο και τον διευθυντή, με προοπτική την πλήρη αναμόρφωση της Eurojust, ώστε να γίνει μια αμιγώς ευρωενωσιακή υπηρεσία. Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται πολύ κοντά στις προβλέψεις του «ευρωσυντάγματος» και της ευρωσυνθήκης της Λισαβόνας για τη δημιουργία ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η νέα αυτή πρόταση εγκρίθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 2/9/2008 με τις ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του πυρήνα του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο Συνασπισμός και ο ΛΑ.Ο.Σ. ψήφισαν αποχή. Το ΚΚΕ καταψήφισε.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, έχουν στηρίξει τη Eurojust. Οι αποφάσεις στα όργανα της ΕΕ για την ίδρυσή της πάρθηκαν με τη συμφωνία της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, τα εγκαίνια των γραφείων της στη Χάγη έγιναν από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικο, επί Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, το 2003. Η μεταφορά της απόφασης ίδρυσης της Eurojust ήρθε στην ελληνική Βουλή μόλις το 2008 από τη ΝΔ. Ολα αυτά τα χρόνια, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού είχαν στείλει εκπροσώπους της Ελλάδας στη Eurojust, χωρίς να έχει συζητηθεί το θέμα στην ελληνική Βουλή.

Το ΚΚΕ τάχθηκε από την αρχή κατά της Eurojust, την οποία χαρακτήρισε δικαστικό συμπλήρωμα του γενικότερου αυταρχικού και αντιδημοκρατικού οικοδομήματος της ΕΕ , εργαλείο για την καθυπόταξη των εργαζομένων στις ευρωενωσιακές Συνθήκες και Στρατηγικές του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ