Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος. Ο δρόμος για την ανατροπή του θα ανοίξει μόνο μέσα από τη συνειδητή δράση των μαζών. Η θέση αυτή, επιβεβαιώθηκε μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών αλλά και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του διημέρου που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στις 25 και 26 του Νοέμβρη στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της πόλης. Μια εκδήλωση προβληματισμού στο πλαίσιο του κύκλου συζητήσεων για το μαρξισμό στη σύγχρονη πραγματικότητα.
Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι κατάφεραν να φωτίσουν πτυχές της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας και να προβλέψουν τα νέα δεινά που θα ακολουθήσουν μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τις πολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στο πλαίσιο του διημέρου αποκαλύφθηκε η απάνθρωπη Νέα Τάξη Πραγμάτων, και ο στόχος των ΗΠΑ για πλήρη ηγεμονία μέσω του Νέου Δόγματος του ΝΑΤΟ, χρησιμοποίησης των διεθνών οργανισμών, επιβολής νέων ηθών στο πλαίσιο της «παγκοσμιοποιημένης» κοινωνίας και της «σύμπραξης» με άλλες μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις. Ολα αυτά μέσα σε έναν αδυσώπητο ανταγωνισμό για τον πλήρη έλεγχο του πλούτου σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Πολλοί ήταν επίσης οι εισηγητές που προέβλεψαν συνέχιση της κρίσης στα Βαλκάνια και δημιουργία νέας μεγάλης κρίσης στην Ανατολή, όπου θα διεξαχθεί το παιχνίδι ελέγχου των ενεργειακών πηγών. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ο σημαντικός γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην εφαρμογή των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για το χώρο της ΝΑ Ευρώπης και με μια σειρά στοιχεία αποκαλύφθηκε ο πραγματικός στόχος των μεγάλων έργων υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη στην περιοχή.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Χρήστος Κόφας, ξεκαθαρίζοντας προς κάθε κατεύθυνση πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αν αυτό το κοινωνικοπολιτικό σύστημα δεν αποχωρήσει από το προσκήνιο της ιστορίας, με την πάλη βέβαια των λαών, δεν έχουμε και εμείς λόγο ύπαρξης. Αλλωστε σε ό,τι μας αφορά, ο πυρήνας της κρίσης που περάσαμε το '89 αφορούσε αυτό το κυρίαρχο ζήτημα, να ξεχάσουμε, να εξωραΐσουμε τη φύση και το χαρακτήρα του αντίπαλου, του ιμπεριαλισμού. Πατώντας σταθερά στη Μαρξιστική - Λενινιστική θεωρία του διαλεχτικού Ιστορικού Υλισμού, όχι μόνο δε χάνουμε τον ιμπεριαλισμό από το στόχαστρό μας, αλλά έχουμε όλη τη διάθεση, την επιμονή να τον γνωρίσουμε και στις νέες του αποχρώσεις, όπως αυτές εμφανίζονται στην εποχή μας. Σ' αυτή την προσπάθεια, έχοντας επίγνωση και των δυνατοτήτων μας, θεωρούμε πολυτιμότατη τη συμβολή των επιστημόνων, που και από τη μεριά τους ενδιαφέρονται να ανοίξει μια άλλη προοπτική για την ανθρωπότητα».
Την πρώτη μέρα των εργασιών, μίλησαν: Ο Τρύφων Κωστόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για τα έθνη και τον εθνικισμό στα Βαλκάνια. Ο Ηλίας Θερμός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για την επέμβαση και τις διεθνείς εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη. Ο Λόης Λαμπριανίδης, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για τις ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια - οι καταστάσεις πέρα από τους μύθους.
Τη δεύτερη μέρα μίλησαν: Ο Γιώργος Ρούσης, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, για την αντίσταση στον πόλεμο ως ελάχιστη προϋπόθεση μιας σύγχρονης αριστερής ιδεολογίας. Ο Ζήσης Παπαδημητρίου, καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, για τη γεωπολιτική θέση της Θεσσαλονίκης και το ρόλο της στη ΝΑ Ευρώπη, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις προοπτικές ανάπτυξης. Ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, για την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τις επιπτώσεις στην κουλτούρα. Ο Νένος Γεωργόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για την ηθική της πολιτικής των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, με αφορμή την περίπτωση του Κόσσοβου. Και ο Γιώργος Τσιλιγκιρίδης, λέκτορας του ΑΠΘ, για το ρόλο των υποδομών στη δημιουργία περιφερειακής αγοράς στη ΝΑ Ευρώπη.