Σάββατο 25 Δεκέμβρη 1999 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με γνώμονα τη ΝΑΤΟική λογική

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο προσαρμόζονται στις προδιαγραφές που επιβάλλουν οι ανάγκες του νέου επιχειρησιακού περιβάλλοντος του ΝΑΤΟ. Η προσαρμογή αυτή αφορά τόσο τη δομή και τη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και τον εξοπλισμό τους.

Η διαδικασία αυτή της προσαρμογής στα νέα ΝΑΤΟικά δεδομένα συνεπάγεται κατάργηση κάθε έννοιας εθνικής άμυνας υπέρ του «νέου» ΝΑΤΟ και συνδέεται άρρηκτα και με την πορεία εξαγγελίας και υλοποίησης του νέου εξοπλιστικού προγράμματος, το οποίο ταυτίζεται και χρονικά με την εξαγγελία και υλοποίηση του νέου επιθετικού δόγματος του ΝΑΤΟ καθώς και με τη νέα δομή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η ΝΑΤΟική κατεύθυνση είναι για αναδιάταξη της στρατιωτικής δομής και συγκρότηση ευέλικτων και ταχυκίνητων μονάδων, που απαιτούνται για τις ανά τον κόσμο επεμβάσεις και την επιβολή της «νέας τάξης», μαζί βέβαια και ο ανάλογος εξοπλισμός. Τις μονάδες αυτές θα τις επανδρώνουν όχι κληρωτοί στρατιώτες αλλά «επαγγελματίες», όπως τους λένε, δηλαδή μισθοφόροι . Ανθρωποι που θα μπορούν να αναλαμβάνουν κάθε είδους αποστολές εκτός των συνόρων της χώρας τους. Ηδη οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ, με πρώτες τις ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία, έχουν καταργήσει την υποχρεωτική στράτευση και οι μονάδες τους στελεχώνονται από «επαγγελματίες» στρατιώτες.

Ενα είδος «εισιτηρίου», σύμφωνα με τη λογική που διακρίνει την κυβέρνηση, για την εμπλοκή της Ελλάδας στους τυχοδιωκτισμούς της «νέας τάξης» στα Βαλκάνια, είναι και ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), αρχής γενομένης με τη μετατροπή του Β` Σώματος Στρατού σε σύγχρονη μονάδα ταχείας αντίδρασης. Κεντρικός στόχος της νέας δομής των ΕΔ είναι η δημιουργία ευέλικτων τμημάτων που θα μπορούν να αναλαμβάνουν και να διεκπεραιώνουν αποστολές εντός και, κυρίως, εκτός της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα ελληνικά στρατιωτικά τμήματα που βρίσκονται σε Κοσσυφοπέδιο, Βοσνία και Αλβανία, τα οποία αριθμούν συνολικά περισσότερους από 2.000 άνδρες, προέρχονται από μονάδες του Β` Σώματος.

Την κατεύθυνση αυτή έρχεται να υλοποιήσει το ελληνικό υπουργείο Αμυνας με τη διεύρυνση των Σώματος των ΟπλιτώνΠενταετούςΥποχρέωσης. Ηδη υπηρετούν σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία περί τις 12.000 διαφόρων κατηγοριών επαγγελματίες οπλίτες. Αριθμός που σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Α. Τσοχατζόπουλου θα αυξηθεί κατά πολύ το επόμενο διάστημα. Η αλλαγή αυτή προβάλλεται με το περιτύλιγμα της μείωσης της θητείας των στρατευσίμων οπλιτών.

Την ίδια ώρα ο ελληνικός στρατός στο σύνολό του αλλάζει δομή, συγκροτούνται ταχυκίνητες μονάδες και εξοπλίζονται ανάλογα. Βασική επιχειρησιακή μονάδα αποτελεί πλέον η ταξιαρχία που στηρίζεται στη διακλαδική συνεργασία. Υποστηρίζουν, ότι οι αναπροσαρμογές αυτές γίνονται για την ενίσχυση της άμυνας των νησιών του Αιγαίου! Θυμήθηκαν όμως όλως τυχαίως την άμυνα των νησιών με ταχυμεταφερόμενες δυνάμεις την ίδια περίοδο που το ΝΑΤΟ δίνει κατεύθυνση για συγκρότηση δυνάμεων ταχείας επέμβασης.

Εξοπλιστικό πρόγραμμα

Ανάλογη είναι η κατάσταση και με τους εξοπλισμούς, όπου βασικό κριτήριο είναι η απόκτηση όπλων που θα ανταποκρίνονται στις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ. Το πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, 1996-2000, ύψους 4 τρισ . δραχμών, βρίσκεται στους προμηθευτές για το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος. Μέσα στο Γενάρη θα συνέλθει το ΚΥΣΕΑ και αναμένεται να λάβει αποφάσεις για τα θέματα που εκκρεμούν. Δηλαδή μέσα στα τέσσερα χρόνια της πενταετίας, έχουν ληφθεί αποφάσεις και υπογραφεί συμβόλαια με τους προμηθευτές που μένουν ανοιχτά. Οπως είναι του νέου άρματος μάχης, ύψους άνω των 500 δισ. δραχμών και ακολουθούν το μέσο μεταγωγικό αεροσκάφος και άλλα μικρότερα προγράμματα. Παράλληλα έχει μπει στα σκαριά το νέο πενταετές εξοπλιστικό πρόγραμμα, 2001-2005 το οποίο θα είναι συνέχεια του προηγούμενου και το ύψος αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ