Σάββατο 25 Δεκέμβρη 1999 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιχειρείται φίμωση του «Ρ»

Το χρονικό της νέας επίθεσης της κυβέρνησης ενάντια στην ελευθεροτυπία με «πρωτοπόρο» τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο

Την περασμένη Δευτέρα εκδηλώθηκε νέα άθλια κυβερνητική επιχείρηση φίμωσης του «Ριζοσπάστη», με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλο να καταθέτει μήνυση και αγωγή εναντίον του «Ρ», για «συκοφαντική δυσφήμιση» και «προσβολή προσωπικότητας», αιτούμενος και αποζημίωσης 500 εκατομμυρίων δραχμών.

Η εφημερίδα πληροφορήθηκε την κατάθεση μήνυσης από τηλεοπτικό «παράθυρο», στο οποίο εθεάθη τη Δευτέρα μαινόμενος ο υπουργός. Την επομένη, Τρίτη, έφτασε στην εφημερίδα ανακοίνωσή του, με την οποία μας πληροφόρησε ότι η μήνυση κατατέθηκε, ενώ την Τετάρτη ασκήθηκε ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Καραΐσκο.

Το «έγκλημα» του «Ριζοσπάστη» ήταν ότι αποτύπωσε όλα τα γεγονότα τα οποία σχετίζονται με τη δίκη, που ο Ε. Γιαννόπουλος προκάλεσε μηνύοντας τον Θ. Κατριβάνο. Κατά συνέπεια, η μήνυση ήταν η «τιμωρία» του γιατί φιλοξένησε - ως όφειλε - στις σελίδες του όλες τις απόψεις που ακούστηκαν απ' όλες τις πλευρές, για την αντικειμενική και πλήρη ενημέρωση των αναγνωστών του.

Παρά την επιχείρηση φίμωσης ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει να αποτυπώνει την εξέλιξη των πραγμάτων και να ενημερώνει τους αναγνώστες της για όλα όσα ακούγονται στην πολύκροτη δίκη, καθόλου ενθαρρυντικά για τον Ε. Γιαννόπουλο.

Πλήθος αντιδράσεων

Ηδη τα γραφεία της εφημερίδας μας κατακλύζονται καθημερινά από τηλεγραφήματα και σημειώματα απλών ανθρώπων και από ανακοινώσεις μαζικών φορέων του λαϊκού κινήματος, που εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην εφημερίδα μας και δηλώνουν την αγανάκτησή τους για τη νέα πολιτική δίωξη που επιχειρείται ενάντια στη - γνωστή για τη δημοσιογραφική συνέπεια και σοβαρότητα - εφημερίδα μας. Δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μαζί μας για να μην περάσουν τα αντιδημοκρατικά σχέδια τρομοκράτησης και φίμωσης όποιας φωνής στο χώρο του Τύπου δε συμφωνεί με την αντιλαϊκή πολιτική τους.

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά το γεγονός ότι στην ενέργεια αυτή της κυβέρνησης έχουν ήδη δηλώσει την κατηγορηματική τους αντίθεση φορείς και προσωπικότητες από τους κύκλους της δικηγορίας και της δημοσιογραφίας, όπως ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων, Ν. Καραντηνός, ο γγ της ΕΣΗΕΑ Μ. Μαθιουδάκης και η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη.

Καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν η ΠΟΕΣΥ και η ΕΣΗΕΑ, οι δημοσιογραφικές δηλαδή οργανώσεις, ενώ σχετικές δηλώσεις έκαναν ο Τ. Παπάς, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ, και ο Γ. Κύρτσος, διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου».

Βάλλεται η ελευθεροτυπία

Για βολές κατά της ελευθεροτυπίας έκανε λόγο η ΕΣΗΕΑ, στην ανακοίνωση της οποίας τονίζεται: «Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης να υποβάλει μήνυση και αγωγή εναντίον της εφημερίδας "Ριζοσπάστης" για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του. Τα σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας ήταν ρεπορτάζ από δηλώσεις και συνεντεύξεις Τύπου του υπερνομάρχη κ. Θεόδωρου Κατριβάνου».

Στη συνέχεια υπογραμμίζεται:«Ενέργειες όπως αυτή του υπουργού βάλλουν κατά της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος πληροφόρησης του λαού και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όταν γίνονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης».

Καταλήγοντας το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτη την «ανοίκεια επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Γιαννόπουλος μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες εναντίον του προέδρου του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της, κ. Γιάννη Βούλτεψη».

«Οχι» στη «μηνυσιομανία»

Την πλήρη αντίθεσή της με την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης εξέφρασε και η ΠΟΕΣΥ, στης οποίας την ανακοίνωση σημειώνεται:«Ενέργειες που δυσχεραίνουν την ελευθεροτυπία και την απρόσκοπτη πληροφόρηση του λαού δεν μπορεί να εκδηλώνονται σε μια εποχή που η πληροφόρηση είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Ούτε συμβάλλει στη διατήρηση ομαλών σχέσεων η επίθεση εναντίον αιρετού εκπροσώπου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ».

«Καλύτερα - παροτρύνει η ΠΟΕΣΥ - να αναζητείται η διαφάνεια των πραγμάτων και να αίρονται οι παρεξηγήσεις με δημοσιογραφική έρευνα και διάλογο, παρά με τη "μηνυσιομανία" των τελευταίων ημερών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα αναβολή της δίκης Γιαννόπουλου κατά «Ρ»(2002-04-10 00:00:00.0)
Εντείνεται η προσπάθεια φίμωσης του «Ρ»(2000-08-15 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η επίθεση εναντίον του «Ρ»(2000-08-12 00:00:00.0)
Συζητιέται σήμερα η αγωγή κατά του «Ρ»(2000-03-23 00:00:00.0)
Εχουν σαν μόνιμο στόχο όλες τις ελεύθερες φωνές(1999-12-24 00:00:00.0)
«Οχι» στην επιχείρηση χειραγώγησης του Τύπου(1999-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ