Παρασκευή 8 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
Οι σπουδαστές και οι οικογένειές τους έχουν πληρώσει ακριβά την κοινή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Σε σπουδαστές των ΤΕΙ στις Σέρρες μίλησε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές έχουν πολιτικό περιεχόμενο, έχουν πολιτικό μήνυμα, έχουν πολιτική σημασία. Πρέπει οι σπουδαστές να εκφράσουν με την ψήφο τους όλη αυτή την αγανάκτηση, όλη αυτή τη δυσφορία που εισπράττουν απ' την κυρίαρχη πολιτική, μια πολιτική που επιδρά και στα μορφωτικά και στα εργασιακά τους δικαιώματα. Μια πολιτική που μάλιστα σε συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης προβλέπει ακόμα χειρότερες μέρες για το λαό μας και για τη νεολαία».

Την παραπάνω επισήμανση έκανε χτες μιλώντας σε σπουδαστές στα ΤΕΙ των Σερρών ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με αφορμή το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη μια βδομάδα πριν τις φοιτητικές εκλογές, ο Ν. Σοφιανός υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν περιμένουν την προεκλογική περίοδο για να εκφραστεί η δουλειά τους.

«Η ΚΝΕ, είπε, έχει μια σοβαρή παρέμβαση μέσα στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Ολη την προηγούμενη χρονιά βρέθηκε μπροστά σε σημαντικές, αλλού μικρότερες αλλού μεγαλύτερες, κινητοποιήσεις που έγιναν. Εχουμε δώσει, δηλαδή, για άλλη μια χρονιά, διαπιστευτήρια στη νεολαία και έχουμε τη δυνατότητα αυτή μας η δράση - με ένταση εννοείται της προσπάθειας αυτές τις μέρες που απομένουν ως την επόμενη Τετάρτη - να εκφραστεί και με ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα και σε επίπεδο τοπικό των ΤΕΙ, και σε επίπεδο της κάθε σχολής και σε επίπεδο πανελλαδικό».

Αναφερόμενος στη στάση των άλλων παρατάξεων σημείωσε: «Στη ΔΑΠ, ιδιαίτερα στα ΤΕΙ, της αρέσει απ' τη μια να αξιοποιεί το αποτέλεσμα σαν πρόκριμα για τη μάχη που δίνει η ΝΔ σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Απ' την άλλη, ψιθυρίζει ότι "εδώ πρέπει να σκεφτούμε τι γίνεται στο ΤΕΙ, τι γίνεται στη σχολή, τι γίνεται στο τμήμα μας, δε μας αφορά η κρίση, δε μας αφορούν οι ευρωεκλογές, δεν έχουν πολιτική σημασία οι εκλογές, εδώ πρέπει να κρίνουμε στενά το δικό μας συμφέρον, να δούμε στενά το δικό μας μαγαζί και με βάση αυτό να ψηφιστεί η ΔΑΠ". Η ΔΑΠ που φυσικά συναγωνίζεται με την ΠΑΣΠ, αυτή την περίοδο, όχι σε πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση, αλλά στα γνωστά γλέντια, στα γνωστά μπουζουξίδικα, μέσα απ' τα οποία προσπαθεί να επηρεάσει να προσεγγίσει, να κερδίσει και να εγκλωβίσει.

Πιστεύουμε ότι σημαντικό τμήμα των σπουδαστών που ψηφίζουν τη ΔΑΠ, αλλά και την ΠΑΣΠ, ψηφίζουν μέσα από εγκλωβισμό και όχι μέσα από συνειδητοποίηση, όχι μέσα από κέρδισμα με την πολιτική την οποία έχει η κυβερνητική παράταξη στα πανεπιστήμια. Την πολιτική της, άλλωστε, την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ την έχουν εισπράξει οι σπουδαστές, την έχουν εισπράξει οι οικογένειες των σπουδαστών. Την έχουν εισπράξει και στο παρελθόν και σήμερα που αντιμετωπίζουν αυτή τη μορφωτική υποβάθμιση, τη γενικευμένη υποχρηματοδότηση των σχολών που αντιμετωπίζουν αυτή την αβεβαιότητα για το τι θα γίνει εάν τελειώσουν τα ΤΕΙ.

Είναι μια μάχη πολιτική

Μην ξεχνάμε ότι ένα σημαντικό κομμάτι των σπουδαστών, περίπου οι μισοί απ' ό,τι λένε οι δικές τους στατιστικές δεν τελειώνουν τις σπουδές, δεν παίρνουν πτυχίο. Οχι ότι αυτό το πτυχίο σημαίνει και κάτι στην αγορά εργασίας, μια αγορά εργασίας που διαμορφώνεται από τη γενίκευση της απαξίωσης των πτυχίων, από τη γενίκευση της απαξίωσης απ' οτιδήποτε σημαίνει επαγγελματικά εργασιακά δικαιώματα για τη νεολαία. Αρα λοιπόν αυτή η μάχη για εμάς είναι μια μάχη πολιτική. Πρέπει να δοθεί εφ' όλης της ύλης, δε διαφοροποιείται σε τίποτα απ' την εξέλιξη της αναμέτρησης που έχουμε για τις ευρωεκλογές, μια αναμέτρηση που δεν πρέπει να επισκιαστεί απ' όλη αυτή την κατευθυνόμενη σκανδαλολογία στην οποία πρωτοστατεί και το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Εχει, όμως, σημασία - επειδή μιλάμε για φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές να ανοίξουμε τη συζήτηση για αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα ο σπουδαστής. Σε αυτά που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του να παρακολουθήσει τα μαθήματα, τα εργαστήρια. Στην προσπάθειά του να πάρει ένα πτυχίο, μια προσπάθεια που συνδυάζεται από σημαντικό κομμάτι σπουδαστών και με δουλειά για να μπορεί να τα φέρει βόλτα, γιατί η λαϊκή, η εργατική οικογένεια, η οικογένεια της μικρομεσαίας αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων, που στέλνει κατά κύριο λόγο τα παιδιά της στα ΤΕΙ, δεν έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στο κόστος αυτών των υποβαθμισμένων σπουδών.

Η δύναμη που απέδειξε ότι μπορεί να αντισταθεί

Εχει σημασία, λοιπόν, να ανοίξουμε τη συζήτηση με ακόμα περισσότερο κόσμο και να αναδείξουμε την αξία και της συμμετοχής στις εκλογές, αλλά και της υπερψήφισης της Πανσπουδαστικής. Και αυτό γιατί γενικά στα ΤΕΙ η παράταξη που στηρίζει η ΚΝΕ, η παράταξη που στηρίζει και που ακουμπάει στην πολιτική, στην ιδεολογία του ΚΚΕ, είναι παρούσα μέσα στα ΤΕΙ. Είναι η δύναμη που μπορεί να σταθεί απέναντι στη ΔΑΠ. Και από πλευράς συσχετισμού και από πλευράς προοπτικής για το σπουδαστικό κίνημα.

Είναι η δύναμη, άλλωστε, που έχει δώσει εξετάσεις και στην προσπάθεια να απαντήσει στην απαξίωση των σπουδαστικών συλλόγων - γιατί είναι απαξιωμένοι οι σπουδαστικοί σύλλογοι σήμερα - με τη συγκρότηση επιτροπών αγώνα παντού σε όλη την Ελλάδα. Μια προσπάθεια που θα γενικευθεί το επόμενο διάστημα για να υπάρχουν χώροι έκφρασης της συλλογικότητας, της διάθεσης να οργανωθεί, να παλέψει, να εναντιωθεί η νεολαία στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, όπως έγινε σ' όλες τις κρίσιμες στιγμές, στις κινητοποιήσεις και στα ΤΕΙ και στα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στα σχολεία, όπου η γραμμή της ΚΝΕ επικράτησε. Και ήταν κρίσιμη στιγμή ο Δεκέμβρης, ήταν κρίσιμη στιγμή οι κινητοποιήσεις που ξεδιπλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή από τις δυνάμεις καταστολής στα Εξάρχεια. Με τη γραμμή της ΚΝΕ, δηλαδή, για μαζικό οργανωμένο περιφρουρημένο κίνημα, διαδήλωσαν χιλιάδες σπουδαστές, μαθητές, φοιτητές, απομονώνοντάς την προσπάθεια - αν θέλετε - που έγινε εκείνη την περίοδο από διάφορους να φορέσουν κουκούλα στο κίνημα της νεολαίας. Να θεωρήσουν και να περάσουν την αντίληψη ότι το κίνημα της νεολαίας και ο συμβολισμός της αγανάκτησης της οργής και της διάθεσης για πάλη της νεολαίας εκφράζεται μέσα από την πέτρα τη μολότοφ και την κουκούλα.

Ηταν μια σημαντική μάχη που έδωσε η ΚΝΕ στα αμφιθέατρα και στα σχολεία. Ηταν μια σημαντική μάχη η οποία αφήνει παρακαταθήκες και για τον αυριανό προσανατολισμό του κινήματος της νεολαίας. Γιατί, όσο και εάν προσπαθεί η ΠΑΣΠ, η παράταξη του ΠΑΣΟΚ στα πανεπιστήμια, να πει ότι έχουμε μια παντοκρατορία της ΔΑΠ, έχουμε αυτοδυναμία της ΔΑΠ σε συλλόγους και η λύση είναι να ενισχυθεί η ΠΑΣΠ σαν αντίπαλο δέος, δε μπορεί να πείσει.

Γιατί το αντίπαλο δέος πρέπει να μεταφράζεται σε αντίπαλη πολιτική απέναντι στην κυριαρχία της ΔΑΠ, σε αντίπαλη αντίληψη για το τι σπουδές θέλουμε, για το σε ποια οικονομία βλέπουμε αυτές τις σπουδές , σε ποια κοινωνία και για το ποια κοινωνία παλεύουμε να φτιάξουμε. Και η ΠΑΣΠ δεν μπορεί να πείσει ότι αποτελεί κάτι άλλο, γιατί ο πολιτικός της φορέας, το ΠΑΣΟΚ, έχει πείσει με τις θέσεις, με τα έργα, με τη δράση του, με τη στάση του, ότι είναι μια από τα ίδια. Οτι είναι η άλλη όψη του ίδιου αντιλαϊκού αντεργατικού νομίσματος, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα της άρχουσας τάξης. Είναι κόμματα που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, είναι κόμματα που έχουν κοινές στρατηγικές επιλογές, που σηματοδοτούνται αυτές οι επιλογές από το μονόδρομο της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ