Παρασκευή 8 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα ψέματα του ευρωμονόδρομου

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την πρόκληση ανεργίας εξαιτίας αυτής της κρίσης. Ωστόσο, αν δράσουμε αμέσως, θα μειώσουμε τις απώλειες θέσεων εργασίας και θα βοηθήσουμε εκατομμύρια ανθρώπους να βρουν νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας». Ιδού ορισμένα από τα τερατώδη ψέματα και τις ψεύτικες προσδοκίες που επιστράτευσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο για να περάσει προς τα έξω το μήνυμα της έκτακτης «μάζωξης κορυφής» της ΕΕ που έγινε χτες στην Πράγα για την απασχόληση. Από το ίδιο το κείμενο που κυκλοφόρησε προκύπτει ξεκάθαρα ότι μόνο καλύτερες δε θα είναι οι νέες θέσεις εργασίας, αφού οι συμμετέχοντες στη σύνοδο συμφώνησαν να προωθήσουν ως «απάντηση» στην κρίση τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως εργάσιμη βδομάδα τριών ή τεσσάρων ημερών, μερική και ανασφάλιστη απασχόληση, ενίσχυση της «ευελφάλειας» κ.ο.κ. Κι όμως ο Μ. Μπαρόζο προσπάθησε να πλασάρει με φιλολαϊκό μανδύα τη νέα αντεργατική επίθεση, δηλώνοντας ότι «με τη σημερινή σύνοδο κορυφής λέμε στους πολίτες μας ότι εμείς θέλουμε να αποτελέσουν οι θέσεις εργασίας τους τον υπ' αριθμόν 1 στόχο της Ευρώπης». Η αλήθεια είναι ότι οι θέσεις εργασίας σταθερής και πλήρους απασχόλησης βρίσκονται στο στόχαστρο της ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια. Δεν πάνε πολλά χρόνια που υπόσχονταν ότι με τη Στρατηγική της Λισαβόνας θα δημιουργηθούν εκατομμύρια νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα 8 και πλέον εκατομμύρια ανέργων...

Οι «εκτιμήσεις» της «Αυγής»...

«Η εικόνα ήταν τραγική στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ στο Σύνταγμα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ έδειξε, παρά την πολύ μεγαλύτερη παρουσία κόσμου, ότι η πολιτική του ΚΚΕ έχει φτάσει σε αδιέξοδο, αφού δε συσπειρώνει περισσότερο κόσμο από ό,τι συσπείρωνε πριν 10 ή 15 χρόνια». Ο πόνος του οπορτουνιστή για την κατάντια της εργοδοτικής ΓΣΕΕ, την οποία στηρίζουν οι του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, από τη μια, και η επιθυμία του ως αντικειμενική πραγματικότητα, από την άλλη, σχετικά με το ΠΑΜΕ. Αλλά έτσι είναι ο οπορτουνισμός. Γιατί οι παραπάνω εκτιμήσεις που αφορούν στις συγκεντρώσεις της φετινής Πρωτομαγιάς και καταγράφονται στη χτεσινή «Αυγή», σε άρθρο που υπογράφει κάποιος Γιώργος Ματθαίου ο οποίος δηλώνει δημοσιογράφος, δεν αντέχουν να κρύψουν την αντιΠΑΜΕ ταχτική τους ακόμη και μπροστά στην ομολογία της κατάντιας του συνδικαλισμού που στηρίζουν. Αφήνουμε κατά μέρος τη φαγωμάρα, που ο ίδιος γράφει την ύπαρξή της στο εσωτερικό του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη γραμμή του στο συνδικαλιστικό κίνημα και την γκρίνια που προκαλεί η αδυναμία του να συσπειρώσει, αφού ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται το ρόλο του βαστάζου που παίζουν οι δυνάμεις του στη συνδικαλιστική πλειοψηφία.

... και η πραγματικότητα που τους ζορίζει

Επειδή όμως όσο κι αν διαφωνούν μεταξύ τους, αυτό που τους ενώνει εκεί στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι το αντιΚΚΕ και αντιΠΑΜΕ μένος, ό,τι και να γράψουν, ό,τι και να πουν πρέπει να έχει στην αιχμή του το ταξικό κίνημα και τους αγώνες του. Γι' αυτό και ο - κατά δήλωσή του - δημοσιογράφος που αρθρογραφεί στην «Αυγή» σπεύδει εκ των προτέρων να υποβαθμίσει με δικές του αυθαίρετες εκτιμήσεις, μακριά από την πραγματικότητα την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Στο εσωτερικό τους απευθύνονται και προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους, ακόμα και τους αναγνώστες της «Αυγής». Για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι όλοι το ίδιο είμαστε: Και αυτοί που μαζεύονται τρεις κι ο κούκος, και οι άλλοι που είναι μεν περισσότεροι, αλλά δεν είναι όσοι θα έπρεπε. Δυστυχώς γι' αυτούς και την «πραγματικότητα» που θέλουν να δημιουργήσουν, η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα ήταν από τις μαζικότερες και πιο «φρέσκιες» στη συμμετοχή εργαζομένων συγκεντρώσεις. Και φυσικά δε χρειάζεται να το επιβεβαιώσει η «Αυγή» και τα στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για να το πιστέψουν οι χιλιάδες εργάτες που διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ και πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο τις γραμμές του.

ΣΥΝ-κάλυψη και ΣΥΝ-βιβασμός

Η προχτεσινή ακύρωση των εκλογών στο Σωματείο Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού» (ΣΕΝΕ) απέδειξε το διαλυτικό ρόλο της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, τον οποίο έχουν αναλάβει εδώ και χρόνια μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Προκειμένου να πετύχουν μικροκομματικές επιδιώξεις δε δίστασαν ν' απαγορεύσουν τη συμμετοχή στις αρχαιρεσίες σε ειδικευόμενους, επικουρικούς και νεοπροσλαμβανόμενους (απ' το 2006) μόνιμους εργαζόμενους - δικαίωμα που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους για όλους τους εργαζόμενους η ΕΣΑΚ.

Κι όμως, αυτή τη συνέπεια της ΕΣΑΚ την τσουβάλιασε αδίστακτα η «Αυτονομία - Ενότητα» - η παράταξη που στηρίζει ο ΣΥΝ στο ΣΕΝΕ - με την αδίστακτη πρακτική της ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ. Μάλιστα, η ανακοίνωσή της ξεκινά ως εξής: «Οι τρεις παρατάξεις ΕΣΑΚ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ έπαιξαν τα δικά τους παιχνίδια με στόχο τα κομματικά τους συμφέροντα σε βάρος των κοινών συμφερόντων μας...». Για να διακηρύξουν σε άλλο σημείο: «Κάτω τα χέρια απ' τους μαχητικούς συναδέλφους μας» (σ.σ. τους ειδικευόμενους).

Πέρα απ' την πολιτική αγυρτεία η εν λόγω παράταξη με την παρελκυστική πρακτική υπήρξε ΣΥΝοδοιπόρος της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ και μαζί τους συμφώνησε να μην εγγραφούν - όπως πρότεινε η ΕΣΑΚ - στο ΣΕΝΕ όλοι οι εργαζόμενοι στα συνεργεία. Δεν πρόκειται για τρικυμία εν κρανίω αλλά για εσκεμμένη επιλογή για να κρύψουν τις δικές τους πομπές της διασπαστικής και συμβιβασμένης πρακτικής.

Στην απεργία με το ΠΑΜΕ

Στις 14 Μάη πραγματοποιείται πανδημοσιοϋπαλληλική 24ωρη απεργία, σε συνθήκες έντασης της επίθεσης στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Οι δημόσιοι υπάλληλοι βλέπουν να συρρικνώνονται διαρκώς οι μισθοί, τα εργασιακά και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, να περικόπτονται οι δαπάνες για την περίθαλψη. Η κυβέρνηση εξήγγειλε το πάγωμα των μισθών και των συντάξεων, δίνοντας αντί για αυξήσεις εφάπαξ επιδόματα πτωχοκομείου. Το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ σε χιλιάδες δικαιούχους, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σαν αποτέλεσμα των χρόνιων πολιτικών καταλήστευσης των αποθεματικών των Ταμείων. Η «λύση» που δρομολογείται είναι η αύξηση των εισφορών των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμα και η παρακράτηση ενός μισθού.

Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων στο Δημόσιο εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις πληρωμές γιατρών και φαρμάκων. Πριν λίγες μέρες η διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών έβγαλε φιρμάνι ότι ο ΟΠΑΔ δε θα καλύπτει 87 εξετάσεις στους συμβεβλημένους γιατρούς. Ενώ με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου - σύμφωνη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ - αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, μετατρέπεται η ασφάλιση, από κοινωνική σε επαγγελματική.

Ταυτόχρονα, η στρατιά των συμβασιούχων διογκώνεται συνεχώς, για τη στελέχωση υπηρεσιών και τομέων του Δημοσίου. Χιλιάδες συμβασιούχοι απασχολούνται σήμερα στους δήμους, στις λεγόμενες κοινωνικές δομές, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στην παιδεία και αλλού. Πέρα από την πολιτική εκμετάλλευση της ομηρίας τους, στόχος είναι η υπονόμευση της μόνιμης και σταθερής εργασίας, η αντικατάστασή της από τις ελαστικές και ευέλικτες μορφές εργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά από τα λεγόμενα προγράμματα ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο «τρέχουν» με κονδύλια της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γεγονός που αποκαλύπτει ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή των κρατών - μελών της το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Η αντικατάσταση του σταθερού ημερήσιου χρόνου από ωράρια - λάστιχο, της μόνιμης απασχόλησης από την προσωρινή και πρόσκαιρη εργασία.

Οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στηρίζουν ενεργά αυτήν την πολιτική. Η όποια κριτική ασκούν δεν ακουμπά τη στρατηγική πολιτική που γεννά τα προβλήματα των εργαζομένων, αλλά περιορίζεται στο ένα ή το άλλο μοντέλο διαχείρισης, εξυπηρετώντας τις κομματικές σκοπιμότητες σοσιαλδημοκρατικών κυρίως κομμάτων, με κύριο το ΠΑΣΟΚ. Αποδέχονται πλήρως τις ευρωενωσιακές πολιτικές, τη λογική της ανταγωνιστικότητας. Στη βάση αυτών διαμορφώνουν τα όποια αιτήματα, χωρίς να θίγουν στο ελάχιστο - το αντίθετο μάλιστα - τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Προκρίνουν τη γραμμή του «διαλόγου» με τους εργοδότες, τους οποίους βαφτίζουν «κοινωνικούς εταίρους».

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική και τους φορείς της, οι εργαζόμενοι πρέπει όχι μόνο να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία αλλά και στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Είναι επιβεβλημένο να αντιτάξουν στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής, την απειθαρχία και ανυπακοή στις αντεργατικές πολιτικές επιλογές και αποφάσεις. Να παλέψουν με αιτήματα επιθετικά, που εκφράζουν ακριβώς αυτή τη γραμμή. Συσπειρωμένοι στις ταξικές δυνάμεις, να οργανώσουν την πάλη τους, να συντονίσουν τη δράση τους για τη διεκδίκηση αιτημάτων που υπακούουν στις δικές τους πραγματικές ανάγκες και όχι στα συμφέροντα του κεφαλαίου.


Χρήστος ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ

Τα ΠΑΣΟΚοπαραπλανητικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ, ΛΕΕΙ, το ΠΑΣΟΚ; Πώς ακριβώς το είπε χτες ο πρόεδρός του, ο Γιώργος Παπανδρέου;

«Δε θα επιτρέψει στα ισχυρά συμφέροντα να μπορούν να εξαγοράζουν πολιτικούς, δικαστές, αστυνομικούς ή μέσα ενημέρωσης». Αυτό θα κάνει!!!

Να γελάσει κανείς; Να εκνευριστεί; Να μείνει άφωνος; Να βαρέσει το κεφάλι του στον τοίχο;

Οχι τόσο γι' αυτά που λέει το ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί ...διανοείται να τα λέει, και, μάλιστα, δημοσίως.

Τι διάβολο; Αλλο ΠΑΣΟΚ ξέρουμε εμείς τα τελευταία 30 χρόνια; Δεν είναι οι ίδιοι;

Εκτός κι αν τόσα χρόνια διεξάγουν κανένα ...μυστικό πόλεμο με τα συμφέροντα, που δεν τον πήραμε χαμπάρι. Γιατί, στο φανερό, τους θυμόμαστε πάντα μαζί κι αγαπημένους να ανταλλάσσουν εξυπηρετήσεις. Ο,τι κάνει, δηλαδή, σήμερα η κυβέρνηση.

Παρεμπιπτόντως, για ποιο λόγο τα ...«ισχυρά συμφέροντα» να εξαγοράσουν Μέσα Ενημέρωσης; Αφού δικά τους είναι ούτως ή άλλως. Ιδιοκτησία τους, όπως και η ενημέρωση γενικώς.

Και γι' αυτό έχει φροντίσει τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Νέα Δημοκρατία και φροντίζουν όλο και περισσότερο.

ΦΟΡΟΥΣ ΜΕΙΩΝΟΥΜΕ, διευκολύνσεις παρέχουμε, μέχρι και ...τούμπες κάνουμε, προκειμένου να ευαρεστηθεί κάποια πολυεθνική, προκειμένου να κάνει έρευνες για πετρέλαιο στην Ελλάδα.

Ιδού το στίγμα του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως το ανέπτυξε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηγάκης. Διευκρίνισε, βέβαια, ότι «η Ελλάδα δε θα παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων». Τώρα ...μας έπεισε.

Οχι μόνο θα τους πληρώσουμε για να ψάξουν, αλλά κι ό,τι βρουν θα είναι δικό τους, για όσα χρόνια θέλουν, με όποιους όρους θέλουν. Για πετρελαϊκές εταιρείες μιλάμε τώρα...

Φυσικά, για να το ψάξουμε εμείς και να εκμεταλλευτούμε τις οποιες πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες έχει αυτή η χώρα, θεωρείται αδιανόητο. Αυτά είναι πράγματα που ανήκουν στο παρελθόν...


Γρηγοριάδης Κώστας

«Επαιτεία» μετά την υποχρηματοδότηση

Γρηγοριάδης Κώστας

Με μια υπερσύγχρονη «μπανιέρα» για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων των παιδιών, εξοπλίστηκε το Παιδοχειρουργικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως ανακοινώθηκε χτες «μετά από προσπάθειες της μη Κυβερνητικής Οργάνωσης των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής "Ανοιχτή Αγκαλιά" και τη στήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας sanofi-aventis».

Η ειδική μπανιέρα αποτελεί τον πλέον εξελιγμένο τρόπο αντιμετώπισης των εγκαυμάτων, συμβάλλοντας στην άμεση ανακούφιση και την ταχύτερη αποκατάσταση από τα εγκαύματα στα παιδιά, τονίστηκε χτες στη σχετική συνέντευξη Τύπου. Και κάθε χρόνο προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου 400 με κάποιου βαθμού έγκαυμα και η αποκατάστασή τους εξαρτάται από την έγκαιρη αντιμετώπισή τους στον τόπο του ατυχήματος και στη συνέχεια σε οργανωμένη νοσηλευτική μονάδα.

Η πολιτική της υποχρηματοδότησης του δημόσιου τομέα Υγείας, της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έχει μετατρέψει τα δημόσια νοσοκομεία σε «επαίτες» των επιχειρηματιών και εταιρειών, που εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη δραστηριοποιούμενοι στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας. Ετσι, οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις διευκολύνονται στην αποποίηση της ευθύνης τους για την παροχή αποκλειστικά δημόσιων, σύγχρονων, υψηλού επιπέδου, ιατρικών υπηρεσιών και οι πολυεθνικές, μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με ψίχουλα εμφανίζονται ως εκφραστές κοινωνικής ευαισθησίας, απομυζώντας τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Τώρα τάζει λαγούς με πετραχήλια...

Οπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Γ. Παπανδρέου υπόσχεται ένα «ευνομούμενο κράτος». Τάζει αύξηση των κοινωνικών δαπανών για τους τομείς της υγείας, της παιδείας της πρόνοιας, από μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Μόλις προχτές όμως ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ομολόγησε ότι το ΠΑΣΟΚ προχωρά στην αναθεώρηση του οικονομικού του προγράμματος, αφού στην τελική του κατάρτιση θα συνυπολογίσει την αύξηση των δημόσιων ελλειμμάτων και τη διόγκωση του δημόσιου χρέους. «Τις λεπτομέρειες του προγράμματος, αυτές που θα προτείνουμε προεκλογικά στον Ελληνα πολίτη, τόσο από την πλευρά των δαπανών, όσο και από την πλευρά των εσόδων, αυτές έχουν να κάνουν βεβαίως και με την οικονομική συγκυρία», δήλωσε συγκεκριμένα ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ο,τι μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές ο Γ. Παπανδρέου θα μοιράζει υποσχέσεις και θα κάνει εξαγγελίες που θα φέρουν την ...«ευημερία», αλλά αν αναλάβει την εξουσία θα επικαλεστεί την «οικονομική συγκυρία», τα δημοσιονομικά ελλείμματα για να επιβάλει νέο μπαράζ φόρων, πάγωμα μισθών και περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, όπως ακριβώς σήμερα πράττει η ΝΔ! Το «σύνθημα» που επαναλαμβάνουν οι εταίροι του δικομματισμού, κάθε φορά που εναλλάσσονται στον κυβερνητικό θώκο, ότι παρέλαβαν «καμένη γη» από τους προκατόχους τους, κρύβεται πίσω και από τη συγκεκριμένη δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Στο όνομα της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της τήρησης των κανόνων του «συμφώνου σταθερότητας» της ΕΕ, το ΠΑΣΟΚ όπως έπραξε και στο παρελθόν θα φορτώσει τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.

... μετά τις εκλογές θα στείλει λυπητερή

Οι «λεπτομέρειες» του προγράμματος «από την πλευρά των εσόδων» που θα εξαρτηθούν από την «οικονομική συγκυρία», φυσικά δε θα επιβαρύνουν το μεγάλο κεφάλαιο, αφού όπως έχει δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ και προχτές επανέλαβε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, θα υπάρχουν φοροαπαλλαγές και ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για τους επιχειρηματίες που θα επενδύσουν στην πράσινη ανάπτυξη και αυτούς που θα επανεπενδύσουν τα κέρδη τους!! «Ειδικά σε μια δύσκολη συγκυρία πρέπει να βοηθήσεις την οικονομία να σταθεί στα πόδια της και να της δείξεις νέες αναπτυξιακές κατευθύνσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Οσο για τις «λεπτομέρειες» για τις «δαπάνες», αυτές θα φανούν με την κατάρτιση του πρώτου προϋπολογισμού, εκεί που ο εκάστοτε γαλαζοπράσινος υπουργός Οικονομίας δηλώνει ...«αδυναμία» της οικονομίας και προχωράει σε περικοπές των κοινωνικών δαπανών. Οι ...εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου για 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία και 3.000 προσλήψεις νοσηλευτών κάθε χρόνο (που και αυτές είναι πολύ πίσω από τις τεράστιες ανάγκες των 25.000 κενών θέσεων) θα μείνουν για μια ακόμα φορά στα λόγια, όπως γνωρίζει πολύ καλά από την εμπειρία του και ο ελληνικός λαός.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ θα καταρτιστεί με γνώμονα τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Παρέκκλιση από αυτήν τη στρατηγική, το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κάνει. Η μόνη λαϊκή απάντηση πρέπει να είναι η καταδίκη της πολιτικής του.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η καρκινοδηλητηριάζουσα ΕΕ

Η πρόσφατη απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με την οποία εξομοιώνει, επί της ουσίας, το καρκινογενές καταπινόμενο εξασθενές χρώμιο, με το απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό ιχνοστοιχείο του καταπινόμενου τρισθενούς χρωμίου, δείχνει ποια είναι η ουσία της πολιτικής που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στα ζητήματα του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού. Πρόκειται για μια πολιτική που καταδικάζει τους εργαζόμενους, τους κατοίκους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα ακόμη και στο θάνατο, αν αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Μια πολιτική που δε διστάζει να ισχυρίζεται πως «οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει επαρκή μέτρα» για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του Ασωπού, του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα και των πηγών του νερού, όταν η ελληνική κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει είναι να επιβάλλει κάποια ...πρόστιμα και πέραν τούτου ουδέν.

Η απάντηση της Επιτροπής είναι, όντως, άκρως αποκαλυπτική του ρόλου της ΕΕ. Ταυτόχρονα, όμως, δίνει και ένα ηχηρό «χαστούκι» σε κάθε λογής «ευρωλάγνους», που ωραιοποιούν την πολιτική της, είτε καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις για το ρόλο και τη λειτουργία της, είτε συνυπογράφοντας ως κυβέρνηση κάθε αντιλαϊκή απόφαση. Γι' αυτή την εξέλιξη έχουν τεράστια ευθύνη οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο γιατί άφησαν ανεξέλεγκτους τους βιομήχανους και τα μονοπώλια να καταστρέφουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Αλλά και επιπλέον διότι, στη συνέχεια, συγκάλυπταν το πρόβλημα, για τουλάχιστον μια δεκαετία, δηλητηριάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Εχουν τεράστια ευθύνη, γιατί συνυπογράφουν και συναποφασίζουν όλες τις αντιλαϊκές αποφάσεις της ΕΕ.

Ευθύνη, όμως, έχουν σήμερα και οι δυνάμεις εκείνες που - πιστές στον ευρωμονόδρομο - συνειδητά καλλιεργούν αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ. Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως την εξέφρασε στην Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, αποτελεί μια ακόμη απάντηση σε όλους εκείνους τους «ευρωλάγνους» που ισχυρίζονται ότι δήθεν η ΕΕ κόπτεται για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι «Οικολόγοι Πράσινοι», αλλά και διάφορες οικολογικές «ομάδες» και «κινήσεις» έχουν σημαντικές ευθύνες απέναντι στο λαό, απέναντι στους εργαζόμενους, μιλώντας για «φιλοπεριβαλλοντική» ΕΕ και «καταστροφικές» ελληνικές κυβερνήσεις. Εχουν τεράστιες ευθύνες, όταν μιλούν για «καλή» ΕΕ και «κακές» ελληνικές κυβερνήσεις. «Ξεχνούν» ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις συνδιαμορφώνουν και συναποφασίζουν στις Βρυξέλλες και εφαρμόζουν στην Ελλάδα «κατά γράμμα» τις αποφάσεις της. «Ξεχνούν», επίσης, ότι η ΕΕ κόπτεται για το περιβάλλον, μόνο τόσο όσο ενισχύονται τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Και, τέλος, έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί αξιοποιούν την προπαγάνδα των Βρυξελλών - περί «περιβαλλοντικής ευαισθησίας» - ψαρεύοντας στα θολά νερά.

Σε λιγότερο από ένα μήνα πραγματοποιούνται ευρωεκλογές. Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, πρέπει να δουν πίσω απ' το προπέτασμα καπνού που ρίχνουν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Να εξετάσουν και να αντιληφθούν πως τα πραγματικά συμφέροντα των απλών ανθρώπων δε βρίσκονται στην εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, που φτάνουν σε τέτοιο σημείο ώστε δε διστάζουν ακόμη και να δηλητηριάζουν, εν γνώσει τους, εργαζόμενους και κατοίκους. Καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα αν θα στηρίξουν τις δυνάμεις εκείνες που, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, συμβαδίζουν με τις επιταγές της ΕΕ ή αν θα «ρίξουν» ψήφο αντίστασης, ελπίδας και προοπτικής. Ψήφο με κατεύθυνση τη ρήξη με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ψήφο στο ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ