Πέμπτη 23 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ζωντανή επαφή με την ιστορία του λαϊκού κινήματος

Επίσκεψη των μαθητικών οργανώσεων Θεσσαλίας της ΚΝΕ στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στα Αμπελάκια Λάρισας

Με ένα ακόμα ένδοξο, ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας, ήρθαν σε επαφή χτες μαθητές της Θεσσαλίας, κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στα Αμπελάκια Λάρισας, που διοργάνωσαν οι μαθητικές οργανώσεις Θεσσαλίας της ΚΝΕ. Στο πλαίσιο της επίσκεψης έγινε παρουσίαση του τρίτομου βιβλίου για τη Μακρόνησο, από τον Θ. Μπιζαϊντέ, γραμματέα του ΣΠ Θεσσαλίας της ΚΝΕ, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, τόνισε ότι η επαφή με την ιστορική και πολιτική γνώση θα είναι «όπλο» αντεπίθεσης στις μάχες που έρχονται.

Το Μουσείο, που ξεκίνησε να λειτουργεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη, περιλαμβάνει εκθέματα και υλικό από το σύνολο σχεδόν των αγώνων του λαού μας, από την περίοδο του 1940-44 έως την εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και τους μετέπειτα αγώνες. Στεγάζεται στο χώρο που ήταν ένα από τα παράνομα τυπογραφεία του ΚΚΕ.

Ο αντιστασιακός Τύπος στη Θεσσαλία αποτέλεσε το «βαρύ πυροβολικό» της Αντίστασης στην περιοχή. Δεν ήταν μόνο διαφωτιστής - εξεγέρτης των συνειδήσεων, οργανωτής - καθοδηγητής του αγώνα. Ταυτόχρονα, έπαιζε και ευρύτερο μορφωτικό, αναγεννητικό, προοδευτικό ρόλο, καθώς, σε πολλές περιπτώσεις, έφερνε, για πρώτη φορά, σε επαφή με τη γραφή και την ανάγνωση ευρύτερες λαϊκές μάζες της υπαίθρου. Υπολογίζεται ότι στην περιοχή εκδόθηκαν πάνω από 80 εφημερίδες του ΕΑΜ και 58 του ΚΚΕ, περισσότερα από 160 περιοδικά της ΕΠΟΝ, δεκάδες Δελτία Ειδήσεων και βιβλιαράκια και χιλιάδες προκηρύξεις, τρικ κ.ά.

Κι όλος αυτός ο αγωνιστικός πλούτος γίνεται όπλο για το σήμερα και το αύριο, προσφέρει ένα μοναδικό «μάθημα» στους νεολαίους της ΚΝΕ, συνολικότερα στη νέα γενιά, όταν έρχονται σε επαφή μαζί του, όπως χτες με την επίσκεψη των ΚΝιτών μαθητών στα Αμπελάκια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ