Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
«Φέσια» 772 εκατ. ευρώ στο α' τριμηνο

Συνεχίζεται η «απογείωση» με τριπλάσιους ρυθμούς ανόδου

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει το «φαινόμενο» με τις ακάλυπτες επιταγές και απλήρωτες συναλλαγματικές και αυτό παρά τα συνεχή μέτρα ελέγχου και κατευνασμού από την πλευρά των τραπεζών. Οι συνέπειες μετακυλίονται και ξεσπούν, πρώτα και κύρια, πάνω στους πλέον αδύναμους κρίκους, μικροεπαγγελατίες και μικρές επιχειρήσεις που σε αυτή τη φορτώνονται και τα σπασμένα της κρίσης που διέρχεται η καπιταλιστική οικονομία. Οι συνέπειες αυτές είναι αποτέλεσμα και των διαταραχών που εμφανίζονται στην παραγωγή και κυκλοφορία των εμπορευμάτων που με τη σειρά τους αντανακλούν την πτώση στο επίπεδο των λαϊκών εισοδημάτων και κατανάλωσης.

Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι ρυθμοί αύξησης στην αξία των ακάλυπτων επιταγών πολλαπλασιάζονται μήνα με το μήνα. Το Μάρτη του 2009 - συγκριτικά με το Μάρτη 2008 - έφτασαν να υπερτριπλασιαστούν και να φτάσουν στα 263,7 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε «φέσια» που φτάνουν στα 11 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα ! Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ακόμη και το γεγονός ότι μέσα στο α' τρίμηνο του 2009 έφτασαν σε 712,7 εκατ. ευρώ - και πάνω από 772 εκατ. ευρώ μαζί με τις απλήρωτες συναλλαγματικές - στο ύψος δηλαδή που είχαν διαμορφωθεί στο 8μηνο (Γενάρης - Αύγουστος) της προηγούμενης χρονιάς (2008). Σε αυτό το πλαίσιο μακραίνουν καθημερινά και τα μαύρα κατάστιχα που τηρεί η «Τειρεσίας ΑΕ» με νέα ονόματα επιχειρήσεων και επαγγελματιών, εξαιτίας και των αλυσιδωτών αντιδράσεων που προκαλούνται από τα «κανόνια». Πλάι στα κάθε είδους φέσια της αγοράς καταγράφεται και αύξηση των τραπεζικών δανείων που οι τράπεζες βγάζουν στο «κόκκινο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης 2009 που συλλέγει η «Τειρεσίας ΑΕ» από τις τράπεζες :

  • Ακάλυπτες επιταγές : Η αξία τους έφτασε σε 712,7 εκατ. ευρώ, τρεις φορές πάνω από το α' τρίμηνο του 2008( 237,6 εκατ. ευρώ). Σε αριθμό τεμαχίων έφτασαν στις 70.500, επίσης με υπερτριπλάσιο ρυθμό αύξησης.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές : Σε χρηματική αξία διαμορφώνονται σε 59,5 εκατ. ευρώ (από 42,8 εκατ. ευρώ) με ρυθμό αύξησης 39% και σε αριθμό τεμαχίων στις 34.000 (αύξηση 20%).
  • Η συνολική αξία (ακάλυπτες επιταγές και συναλλαγματικές) διογκώθηκε σε 772,2 εκατ. ευρώ (από 280,4 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2008).

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org