Πέμπτη 16 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι κτηνοτρόφοι δε θα πέσουν στις «παγίδες» του ΣΥΝ

Ανακοίνωση της ΝΕ με αφορμή την ομιλία Τσίπρα, για την κτηνοτροφία, στον Τύρναβο

Οι μικροί κτηνοτρόφοι γνωρίζουν ότι οι ευθύνες για την κατάστασή τους και η απειλή αφανισμού τους είναι η πολιτική της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων (στη φωτογραφία άποψη από κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στα Τέμπη)

Eurokinissi

Οι μικροί κτηνοτρόφοι γνωρίζουν ότι οι ευθύνες για την κατάστασή τους και η απειλή αφανισμού τους είναι η πολιτική της ΕΕ, της νέας ΚΑΠ και των ελληνικών κυβερνήσεων (στη φωτογραφία άποψη από κινητοποίηση των κτηνοτρόφων στα Τέμπη)
Κάλεσμα στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να μην «πέσουν» στις προεκλογικές παγίδες που στήνει ο ΣΥΝ ενόψει των ευρωεκλογών, απευθύνει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την προχτεσινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρα, για την κτηνοτροφία, στον Τύρναβο. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται η κατάσταση για τα μικρομεσαία κτηνοτροφικά νοικοκυριά. Ούτε η αυξημένη ζήτηση των αμνοεριφίων λόγω Πάσχα "έσωσε" τις τιμές του κτηνοτρόφου, αντίθετα ό,τι πούλησαν ήταν σε τιμές κάτω του κόστους, χειροτερεύοντας έτσι ακόμα περισσότερο τη θέση και το εισόδημά τους.

Η κτηνοτροφική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις συνεχιζόμενες αναθεωρήσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) οδήγησε και οδηγεί σε μαζική χρεωκοπία τα μικρομεσαία κτηνοτροφικά νοικοκυριά. Στις τελευταίες δύο δεκαετίες στη Θεσσαλία (1990-2006) με εναλλασσόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ξεκληρίστηκαν 37.565 κτηνοτροφικά νοικοκυριά από τα 50.294, δηλαδή 2 στα 3.

Αιτία δεν ήταν μόνο οι κακές ελληνικές κυβερνήσεις που "διαστρέβλωναν" τις πολιτικές της "καλής" Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι η ίδια η ΕΕ με τις Συνθήκες, τους νόμους, τις αποφάσεις και τις εκάστοτε αναθεωρήσεις της ΚΑΠ που με τη στρατηγική της στοχεύει στην "ανταγωνιστική" κτηνοτροφία με το μεγάλωμα των μεγάλων και το ξεκλήρισμα των μικρών.

Στα πλαίσια αυτών των πολιτικών της ΕΕ γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια τα διάφορα μονοπώλια και οι πολυεθνικές στο χώρο της κτηνοτροφίας και των ζωοκομικών προϊόντων εκμεταλλευόμενα καταναλωτές και μικρομεσαίους κτηνοτρόφους.

Ενάντια σ' αυτά τα συμφέροντα και σ' αυτές τις πολιτικές είναι στραμμένες οι κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων και των αγροτών τα τελευταία χρόνια.

Αυτή την πραγματικότητα προσπάθησε επιμελώς να διαστρεβλώσει ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Τσίπρας στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε στον Τύρναβο για την κτηνοτροφία.

Καταφεύγοντας στην τακτική της σαλαμοποίησης της πολιτικής, επικέντρωσε την κριτική του στην ανάδειξη των συνεπειών και των οξυμένων προβλημάτων της κτηνοτροφίας, χωρίς αναφορές στις αιτίες που τα γεννούν, και σπέρνοντας αυταπάτες πως τάχα μπορούν να αντιμετωπιστούν από μια άλλη αριστερή πλειοψηφία στο επίπεδο της χώρας και της ΕΕ.

Αυτές οι δυνάμεις, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, μπορούν να θέσουν κανόνες φιλοκτηνοτροφικής και γενικότερα φιλολαϊκής λειτουργίας της ΕΕ!!!

Σ' αυτά τα πλαίσια ανέφερε μια σειρά μέτρα διεξόδου της κτηνοτροφίας από τη σημερινή κρίση. Μέτρα καλύτερης διαχείρισης της υπάρχουσας πολιτικοοικονομικής κατάστασης, αφού δεν υπάρχουν καν αναφορές, σε όσα είπε, για τα πραγματικά αίτια της χειροτέρευσης της θέσης των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και γενικότερα της κτηνοτροφίας, που είναι η πολιτική της ΕΕ που με μια σειρά μέτρα, όπως κατάργηση των κατώτατων εγγυημένων τιμών, απελευθέρωση εισαγωγών, περιορισμοί και πρόστιμα , αποδέσμευση τιμών από τις επιδοτήσεις κλπ., έφερε αυτά τα αποτελέσματα.

Εξάλλου για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΝ δεν υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα μέσα στους ίδιους τους αγρότες, που άλλοι κερδίζουν και άλλοι χάνουν από αυτή την πολιτική. Δεν υπάρχουν μικρομεσαίοι καταχρεωμένοι κτηνοτρόφοι και επιχειρηματίες στον κτηνοτροφικό τομέα που έχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα. Για τον κ. Τσίπρα οι μεγαλοαγρότες και οι μικροαγρότες είναι όλοι τους αγρότες γενικά. Γι' αυτό εξάλλου μίλησε για επιχειρηματική δραστηριότητα στον αγροτικό τομέα. Μίλησε για προγράμματα της ΕΕ και ενίσχυση των νέων κτηνοτρόφων, όταν ακριβώς αυτά τα προγράμματα οδηγούν στον αποκλεισμό και ξεριζωμό των μικρομεσαίων νέων κτηνοτρόφων και την ενίσχυση των μεγάλων μονάδων των νέων σε ηλικία μεγαλοκτηνοτρόφων.

Με όσα είπε γενικά για τους κτηνοτρόφους και τα οξυμένα τους προβλήματα συνειδητά προσπάθησε να παραπλανήσει για την αντιλαϊκή φύση και πολιτική της ΕΕ. Προσπάθησε να αποκρύψει έτσι την ταύτιση του κόμματός του με τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ που στήριξε ως ΣΥΝ και υπερψήφισε τις βασικές της συνθήκες (Μάαστριχτ κλπ.).

Τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο μικρομεσαίος κτηνοτρόφος από την πολιτική της ΕΕ και τις θέσεις του ΣΥΝ. Αντίθετα έχει πολλά να χάσει γιατί καταδημαγωγώντας για τις συνέπειες των πολιτικών της ΕΕ και με προτάσεις που δεν αναιρούν της αντικτηνοτροφικές ευρωκοινοτικές πολιτικές και οδηγούν στα ίδια αδιέξοδα, προσπαθεί να εγκλωβίσει όσους δυσαρεστημένους στρέφονται κατά της ΕΕ και προσανατολίζονται στην ενίσχυση του ΚΚΕ.

Είναι το "αριστερό δεκανίκι" υποστήριξης των αντιλαϊκών κτηνοτροφικών πολιτικών της ΕΕ και ανάχωμα για εγκλωβισμό αγωνιστικών δυνάμεων που θέλουν να συγκρουστούν και να βάλουν φρένο στις πολιτικές της ΕΕ.

Κανένας κτηνοτρόφος δεν πρέπει να πέσει στις προεκλογικές παγίδες που στήνει ο ΣΥΝ ενόψει ευρωεκλογών. Τιμωρήστε τον, ενισχύοντας και ισχυροποιώντας με τους αγώνες και την ψήφο σας το ΚΚΕ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποπροσανατολίζουν τους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους(20/7/2011)
Ο ΣΥΝ εμπαίζει και τους κτηνοτρόφους(15/4/2009)
Ο αγώνας των κτηνοτρόφων(11/4/2009)
Ανησύχησε!...(26/10/2007)
ΑΤΙΤΛΟ(11/1/2004)
Πληρώνουν ακριβά το δικομματισμό(8/9/1996)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org