Κυριακή 5 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Αντεπίθεση για την απόκρουση της αντιδραστικής πολιτικής

Οι φοιτητές διαδηλώνουν με τους εργαζόμενους στην απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης
Οι φοιτητές διαδηλώνουν με τους εργαζόμενους στην απεργιακή κινητοποίηση της περασμένης Πέμπτης
Τετραετή μπίζνες πλαν, εσωτερικοί κανονισμοί, λίστες συγγραμμάτων και περικοπή δωρεάν διανομής βιβλίων στους φοιτητές, γενικότερη εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου, «αξιολόγηση» - κατηγοριοποίηση των ιδρυμάτων με βάση την ανταγωνιστικότητα... Η εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην ανώτατη εκπαίδευση προχωράει με γοργούς ρυθμούς, ενώ οι φοιτητές και σπουδαστές βιώνουν όλο και πιο έντονα τις επιπτώσεις τους.

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και η εφαρμογή της ρύθμισης του νόμου - πλαισίου για τους «αιώνιους» φοιτητές: Πριν λίγες μέρες οι σπουδαστές του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Εργων του ΤΕΙ Πειραιά που έχουν περάσει το όριο φοίτησης (όπως ορίζεται στο νόμο - πλαίσιο), κλήθηκαν να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις ότι έλαβαν γνώση του νόμου - πλαισίου, δηλαδή της υποχρέωσης να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εντός πενταετίας, διαφορετικά - σύμφωνα με το νόμο - πλαίσιο - διαγράφονται από τα μητρώα της σχολής και χάνουν τη σπουδαστική ιδιότητα.

Φουλ εφαρμογή του νόμου - πλαισίου

Πρόκειται για άλλη μια πλευρά του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου που έρχεται για εφαρμογή, σήμερα στο ΤΕΙ Πειραιά και αύριο σε όλα τα ιδρύματα. Μάλιστα, η έναρξη αυτής της ρύθμισης από τα ΤΕΙ - όπου το 60% των σπουδαστών εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους - αναδεικνύει ακριβώς ότι στο στόχαστρο της επίθεσης μπαίνει το δικαίωμα στη μόρφωση των παιδιών των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Για τους εργαζόμενους σπουδαστές - που δίνουν τη μάχη του μεροκάματου προσπαθώντας ταυτόχρονα να σπουδάσουν με την ελπίδα ότι το πτυχίο θα τους ανοίξει μια καλύτερη επαγγελματική προοπτική - ο ωμός εκβιασμός (ή υπογράφουν δήλωση συναίνεσης στην εφαρμογή του νόμου ή χάνουν τη σπουδαστική ιδιότητα) έρχεται να προστεθεί στην ανασφάλεια που βιώνουν ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όλοι οι εργαζόμενοι μπροστά στις απολύσεις και τις περικοπές μισθών.

Με πρωτοβουλία της ΠΚΣ - που δεν έπαψε ούτε στιγμή την πάλη ενάντια σε όλες τις αναδιαρθρώσεις - διοργανώθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο του ΤΕΙ, στην προϊσταμένη του Τμήματος και στη Γραμματεία, όπου οι σπουδαστές διατράνωσαν την απαίτησή τους να αποσυρθεί η υπεύθυνη δήλωση, να μην εφαρμοστεί η ρύθμιση του νόμου - πλαισίου. Οι σπουδαστές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν πολύμορφα τον αγώνα προκειμένου να μην εφαρμοστεί καμία πλευρά του αντιδραστικού νόμου. Ομως, απέναντί τους δεν έχουν μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τις υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη γενική συνέλευση του συλλόγου, που προγραμματιζόταν λίγο μετά την παράσταση διαμαρτυρίας, δεν συμμετείχαν ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ...

Μπαράζ υλοποίησης όλων των αναδιαρθρώσεων

Ολο το προηγούμενο διάστημα σημαδεύτηκε από την αποφασιστικότητα των Διοικήσεων των ιδρυμάτων να εφαρμόσουν όλες τις πλευρές του νόμου - πλαισίου και των υπόλοιπων νομοθετημάτων της Διαδικασίας της Μπολόνια. Κάτι το ότι πλησιάζει το 2010 που είναι ο καταληκτικός σταθμός για την εφαρμογή της Μπολόνια, κάτι το ότι μπροστά στην κρίση το κεφάλαιο απαιτεί από την εκπαίδευση να προσαρμοστεί ακόμα πιο γρήγορα και αποτελεσματικά στην παραγωγή φτηνού, ευέλικτου και χωρίς δικαιώματα εργατικού δυναμικού, η ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα φοιτητών και σπουδαστών, στο δικαίωμα στη μόρφωση αναμένεται αμείωτη.

Αλλωστε, οι προθέσεις της κυβέρνησης και των συμμάχων της φάνηκαν από νωρίς. Το προηγούμενο εξάμηνο η διανομή συγγραμμάτων έγινε για πρώτη φορά με βάση το νόμο - πλαίσιο, με αποτελέσματα που οι φοιτητές και οι σπουδαστές ένιωσαν τσουχτερά στην τσέπη τους: Μέχρι λίγες μέρες πριν την έναρξη της εξεταστικής στις περισσότερες σχολές δεν είχαν διανεμηθεί όλα ή μέρος των βιβλίων, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να αναγκαστούν να τα αγοράσουν και ακόμα περισσότεροι να χάσουν κάποιες εξετάσεις γιατί δεν προλάβαιναν να προετοιμαστούν.

Η ΠΚΣ από την πρώτη στιγμή είχε εξηγήσει ότι στόχος της «λίστας» είναι να ανοίξει ο δρόμος για την περικοπή της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων και μέχρι την έναρξη της εξεταστικής καλούσε σε κινητοποιήσεις, με την απαίτηση να καταργηθούν οι λίστες και να διανεμηθούν άμεσα και δωρεάν σε όλους τους φοιτητές όλα τα απαραίτητα συγγράμματα. Οι υπόλοιπες παρατάξεις απέδειξαν και με αυτή την αφορμή ότι δεν θέλουν να αντιπαλέψουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις: Η ΔΑΠ κατηγορούσε την ΠΚΣ για κινδυνολογία, ενώ όταν η κατάσταση έφτασε πια στο απροχώρητο, μίλησε για ...λάθος εφαρμογή του νόμου της κυβέρνησής της! Η ΠΑΣΠ σφύριζε αδιάφορα, προφανώς έχοντας κατά νου τη θέση του ΠΑΣΟΚ για ...ηλεκτρονικά συγγράμματα που οδηγούν επίσης στην αγορά των βιβλίων, καθώς κανείς φοιτητής δεν μπορεί να μελετήσει 600 και 700 σελίδες στην οθόνη. Οσο για τους ΕΑΑΚ - ΣΥΝ, αδιαφορούσαν και δε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που καλούσε η ΠΚΣ. Μάλιστα, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται υπέρ της διανομής μόνο ενός βιβλίου και ενός βοηθήματος δωρεάν, ενώ πέρσι ο Γρ. Ψαριανός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή για να ζητήσει το λόγο της καθυστέρησης εφαρμογής της λίστας και φέτος υιοθέτησε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για «ηλεκτρονικά βιβλία»...

Βέβαια, η εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων δεν περιορίζεται στην υλοποίηση του νόμου - πλαισίου. Φέτος, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εξωτερικές «αξιολογήσεις» από πέντε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, στις οποίες αποτυπώνεται ανάγλυφα η στόχευση της διαδικασίας της «αξιολόγησης» ή «διασφάλισης ποιότητας»: Παραινέσεις στα ιδρύματα να θεσμοθετήσουν τους δεσμούς τους με την αγορά και να μη χρηματοδοτούν τα τμήματά τους ισότιμα, αλλά ανάλογα με το ποιο είναι πιο ανταγωνιστικό, προτάσεις για περικοπή δωρεάν παροχών στους φοιτητές που αγωνίζονται, κάλεσμα για γρήγορη προσαρμογή στο μοντέλο της Διαδικασίας της Μπολόνια... Και στο σημείο αυτό, η στάση κάθε πολιτικής δύναμης είναι αποκαλυπτική: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποκλίνονται στην «αξιολόγηση», ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ μέσω της «Αυγής» πανηγυρίζει για τις εκθέσεις εξωτερικής «αξιολόγησης», κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι υπονομεύει την «αξιολόγηση» και δεν τη χρηματοδοτεί επαρκώς...

Οργάνωση και αντεπίθεση

Η απάντηση των φοιτητών και σπουδαστών στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου δεν είναι ατομική υπόθεση, περνάει μέσα από τη συλλογική αγωνιστική τους δράση. Μια συλλογική δράση, όμως, που για να έχει αποτελέσματα πρέπει να στοχεύει στον πυρήνα των αντιδραστικών αλλαγών, να κεντράρει τα βέλη της στον κύριο υπεύθυνο: Στα μονοπώλια και το αδιάκοπο κυνήγι της αύξησης της κερδοφορίας τους, όπως εκφράζεται μέσα από την πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Μοναδική δύναμη που προβάλλει αυτό το δρόμο και δουλεύει αδιάκοπα ώστε οι φοιτητές να συγκρούονται με την πολιτική των μονοπωλίων και της ΕΕ, είναι η ΠΚΣ. ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, ως γνήσια «τέκνα» του δικομματισμού στηρίζουν με «νύχια και με δόντια» τις αναδιαρθρώσεις, ενώ ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να επιμένει ότι ο νόμος - πλαίσιο είναι ...ανεφάρμοστος (τη στιγμή που περπατάει κανονικότατα στις σχολές) για να σπείρει την επανάπαυση και να αποπροσανατολίσει την πάλη των φοιτητών.

Αντίβαρο, απέναντι στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική λαίλαπα που εντείνεται μπροστά και στην οικονομική κρίση, μπορεί να αποτελέσει μονάχα ένα οργανωμένο φοιτητικό - σπουδαστικό κίνημα. Ακριβώς επειδή η πάλη των φοιτητών και των σπουδαστών δεν μπορεί να είναι συντεχνιακή υπόθεση ή να περιορίζεται σε ξεσπάσματα που ξεφουσκώνουν πολύ γρήγορα, απαραίτητη είναι η ανασυγκρότηση και ανασύνταξη του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος, η οργάνωση του φοιτητικού κινήματος που θα πατάει σε γερά πόδια, θα αναπτύσσει συμμαχίες με εκείνους που μοιράζονται το ίδιο συμφέρον, δηλαδή με την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ενα τέτοιο κίνημα, με προσανατολισμό τη διεκδίκηση των συμφερόντων των εργαζομένων και της νεολαίας, σε ρήξη και σύγκρουση με την πολιτική των μονοπωλίων, αρχίζει να πατάει πόδι στις σχολές μέσα από τις Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνουν όλο και περισσότερους φοιτητές και σπουδαστές και αναπτύσσουν πλούσιο πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης στις σχολές.

Με την πρακτική και τις θέσεις τους, οι δυνάμεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΣΥΝ έχουν αποδείξει ότι αντιπαλεύουν την οργάνωση του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος αφού έχουν βάλει πλάτη για τη διάλυση και τον εκφυλισμό του, αφού κάθε χρόνο βάζουν νέα εμπόδια στην ανασυγκρότησή του καθώς είτε δεν υπογράφουν για τη διοργάνωση πανσπουδαστικού συνεδρίου είτε δεν προσέρχονται... Και βέβαια η διαλυτική τους δράση δεν περιορίζεται στα πανσπουδαστικά συνέδρια, αλλά και στην ίδια την καθημερινή λειτουργία των ΔΣ και των συλλόγων, που είναι αδρανοποιημένοι.

Σήμερα, αναδεικνύονται ξεκάθαρα μπροστά στους φοιτητές οι δρόμοι που έχουν να διαλέξουν, ο δρόμος του συλλογικού αγώνα σε ρήξη και σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική ή ο δρόμος της υποταγής. Πρώτος σταθμός που οι φοιτητές πρέπει να εκφράσουν αγωνιστική επιλογή για να μην τα χάσουν όλα είναι οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στις 13 Μάη, όπου οι φοιτητές: 'Η θα δώσουν «αέρα» στις δυνάμεις που στηρίζουν και προωθούν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και έχουν βάλει πλάτη για τη διάλυση και τον εκφυλισμό του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος ή θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και θα στηρίξουν τη δύναμη της ρήξης και της ανατροπής, την Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ