Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αγωνία για το μέλλον του θεάτρου

Με πρωτοβουλία 15 από τους 70 επιχορηγούμενους από το ΥΠΠΟ θιάσους, δόθηκε χθες συνέντευξη Τύπου, παρουσία πολλών άλλων εκπροσώπων επιχορηγούμενων θιάσων και του διευθυντή του ΕΚΕΘΕΧ Ηρακλή Λογοθέτη, δημοσιοποιώντας πάλι την απαξίωση από το ΥΠΠΟ των θιάσων και του ΕΚΕΘΕΧ, που, ενώ δημιουργήθηκε, υποτίθεται, για να λύσει προβλήματα, δημιούργησε περισσότερα.

Ολοι εξέφρασαν την αγωνία τους «για την ύπαρξη των επιχορηγήσεων στο μέλλον. Ο θεσμός χρόνο με το χρόνο φθίνει», όπως επεσήμανε ο Διαγόρας Χρονόπουλος, ενώ για τις καθυστερήσεις σημείωσε ότι «μας χρωστάνε τη δεύτερη δόση του 2007-08, που βέβαια - με βάση την έννοια "επιχορήγηση" - έπρεπε να δοθεί τον Δεκέμβριο του 2007 για το κόστος των παραστάσεων στις αρχές και την άνοιξη του 2008. Δεν ξέρουμε ποιοι και πόσα θα πάρουν οι πιθανοί επιχορηγούμενοι για το 2008-09».

«Τα τελευταία 5 χρόνια» - τόνισε ο Θανάσης Παπαγεωργίου - «πέρασαν από το ΥΠΠΟ 4 υπουργοί και 4 φορές ξεκίνησαν όλα από την αρχή. Ο χρόνος ενημέρωσης κατάντησε μεγαλύτερος από την πραγματική θητεία και οι διαμαρτυρίες μας σκόνταφταν στη δικαιολογία ότι πρέπει να ενημερωθεί ο υπουργός. Αυτή τη στιγμή, η "οικονομική κρίση" είναι η ισχυρότερη δικαιολογία για κάθε δημόσια υπηρεσία. Αλλά η αδιαφορία της πολιτείας χρονολογείται πριν την κρίση. Δεν μας πείθει το "επιχείρημα" της κρίσης, όταν διαβάζουμε ότι σκόπευαν να ξοδέψουν 6 εκατομμύρια ευρώ για τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης».

Ο Δημήτρης Τάρλοου αναφέρθηκε στα 30χρονα του θεσμού των επιχορηγήσεων, επισημαίνοντας όσα κατακτήθηκαν σ' αυτήν τη διαδρομή, όπως το ότι «δημιούργησαν πάρα πολλούς αξιόλογους και με άρτιο εξοπλισμό θεατρικούς χώρους, ιδίως στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα... Ας αναλογιστούμε πόσοι σημαντικοί συγγραφείς, μεταφραστές, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοσυνθέτες, φωτιστές, ηθοποιοί αναδείχθηκαν από τα θέατρα αυτά. Ας αναλογιστούμε επίσης τον αριθμό των καλλιτεχνών που απασχολούνται στα επιχορηγούμενα θέατρα, ετησίως».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ