Πέμπτη 2 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ελληνιστικό πανέρι ... με ψάρια!

Ανασκαφή στο Κουβέιτ

Λείψανα του ελληνιστικού τείχους και δύο ναών, αποκάλυψε η ελληνική αρχαιολογική ανασκαφή στο Κουβέιτ
Λείψανα του ελληνιστικού τείχους και δύο ναών, αποκάλυψε η ελληνική αρχαιολογική ανασκαφή στο Κουβέιτ
Τα αποτελέσματα της δεύτερης ελληνικής αρχαιολογικής αποστολής στο νησί Φαϊλάκα του Κουβέιτ (23/1-26/2) παρουσίασε το ΥΠΠΟ. Η αποστολή συνέχισε την ανασκαφή, τη συντήρηση και τη μελέτη των ευρημάτων της αρχαίας Ικάρου (η ελληνιστική ονομασία του νησιού), ενώ ολοκλήρωσε την αποκατάσταση της στήλης με την ελληνική επιγραφή που επανατοποθετήθηκε στη βάση της μετά από 2.000 χρόνια.

Μέσα στο οχυρό ανασκάφηκαν χώροι σπιτιών. Τα ευρήματα δίνουν στοιχεία της ζωής στα ύστερα ελληνιστικά χρόνια (τέλος 2ου , 1ος αι. π.Χ.). Εκτός από άφθονη κεραμική, λείψανα αργαλειών, εργαλεία, κοχύλια κ.λπ., βρέθηκε ένα πιθάρι με αραμαϊκή επιγραφή και κρασοπότηρα μακεδονικού προτύπου. Τους αρχαιολόγους συγκίνησαν τα ίχνη ενός πανεριού γεμάτου με ψάρια (ενός σώθηκαν μόνο τα αγκάθια και το δέρμα με τα λέπια) και τέσσερα καμένα ψάθινα καλάθια!

Η ανασκαφική έρευνα στο οχυρό προχώρησε, αλλά θα αφορά σε τουλάχιστον πέντε οικοδομικές φάσεις. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το οχυρό ιερό της Φαϊλάκας «έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από όση μέχρι τώρα του αποδόθηκε για τη μελέτη και κατανόηση των ιδεολογικών δομών και των αρχιτεκτονικών μορφών, με τις οποίες η ελληνιστική παρουσία και εξουσία εξέφρασε εαυτήν στις εσχατιές της Ανατολής».

Επικεφαλής της αποστολής ήταν η δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, αρχαιολόγος της ΙΖ΄ ΕΠΚΑ, με αναπληρωτή τον δρ. Παναγιώτη Χατζηδάκη, αρχαιολόγο της ΚΑ΄ ΕΠΚΑ. Η ομάδα αποτελείται από αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, συντηρητές και ειδικευμένους εργατοτεχνίτες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ