Παρέμβαση του Ν. Γκατζή στη Βουλή
Καταψήφισε χθες στη Βουλή το ΚΚΕ το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που αφορά τη μετατροπή των εισπρακτικών εταιρειών για τις ληξιπρόθεσμες δανειακές οφειλές, σε ...εταιρείες ενημέρωσης. Ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Γκατζής ζήτησε την κατάργησή τους και τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης του λαϊκού εισοδήματος. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν αποκλειστικά οι βουλευτές της ΝΔ.
Με το νομοσχέδιο «δεν λύνονται τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα εκατομμυρίων νοικοκυριών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Νίκος Γκατζής, σημειώνοντας ότι «το θέμα δεν είναι πώς θα εισπραχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ...με ευγενικό τρόπο», αφού από μόνη της η ύπαρξη της οφειλής «είναι ένας ψυχολογικός πόλεμος»! Συνέχισε, λέγοντας ότι «προτείνουμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και ένα νέο που να προβλέπει την πλήρη κατάργηση των εταιρειών αυτών», καθώς και την απορρόφηση του προσωπικού τους από τα τραπεζικά ιδρύματα. Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι «άμεσο είναι το θέμα της ανακούφισης των δανειοληπτών», ζητώντας - μεταξύ άλλων - από την κυβέρνηση «να χορηγήσει άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια», να υπάρξει «διακοπή κάθε κατάσχεσης από χρέη στεγαστικών δανείων για κύρια κατοικία» και «ρύθμιση μακροχρόνια άτοκη για την αποπληρωμή των χρεών». Επίσης την «κατάργηση του ανατοκισμού σε όλα τα δάνεια», με παράλληλη «έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα όλων των τόκων». Συνολικά, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι το κυβερνητικό μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι «όποια λύση της κρίσης στη λογική του ευρωμονόδρομου θα είναι σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων».
Επίσης, ο Νίκος Γκατζής ζήτησε την άμεση απόσυρση της τροπολογίας για την εισοδηματική πολιτική που περιέχεται στο νομοσχέδιο, ενώ, αναφερόμενος στην τροπολογία για τους συμβασιούχους του υπουργείου Πολιτισμού, τόνισε ότι «η τροπολογία αυτή είναι ένα δόλωμα», αφού αφορά «μόνο 500 από τους 3.000» καταθέτοντας την πρόταση του ΚΚΕ, σύμφωνα με την οποία «όλοι όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες πρέπει να μονιμοποιηθούν και να γίνουν αορίστου χρόνου», με παράλληλη «κατάργηση του θεσμού των εκτάκτων».