Την αμέριστη στήριξη στο εξαγωγικό κεφάλαιο επαναβεβαιώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία, τη στιγμή που στο όνομα διεθνούς κρίσης κλιμακώνει την επίθεσή της σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος, εξ ονόματος και πάλι της οικονομικής κρίσης, ανακοινώνει νέα προκλητικά προνόμια υπέρ των εξαγωγικών μονοπωλίων. Σε χτεσινή του ομιλία, στο «Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών», ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε με έμφαση ότι «μέσα στο αρνητικό αυτό διεθνές περιβάλλον, καλούμαστε όλοι - η κυβέρνηση, οι φορείς άσκησης εξαγωγικής πολιτικής και οι ίδιες επιχειρήσεις - να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να στηρίξουμε τις εξαγωγές». ΟΓ. Παπαθανασίου απαρίθμησε τα μέτρα πολιτικής που έχει προωθήσει η κυβέρνηση την τελευταία πενταετία, προκειμένου να στηρίξει το εξαγωγικό κεφάλαιο, ενώ ανακοίνωσε και πρόσθετα μέτρα στην ίδια πάντα κατεύθυνση.
Οι προκλητικές αυτές εξαγγελίες γίνονται τη στιγμή κατά την οποία ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει τις συνέπειες της «δημοσιονομικής προσαρμογής» με τα νέα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα, στα οποία συμφώνησαν από κοινού κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση. Το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων και ο «σφαγιασμός» των κοινωνικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία ήδη ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, είναι μόνο η αρχή, καθώς στο προσεχές διάστημα έρχεται και νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων με αιχμή τα εργασιακά, το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, τις δαπάνες υγείας και την επιβολή νέων φόρων.
Οι προκλήσεις, όμως, δε σταματούν εδώ. Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται τη λήψη μέτρων στήριξης των εισαγωγέων αυτοκινήτων, με στόχο την ...τόνωση της αγοράς, μέσα από την ενίσχυση των πωλήσεων αυτοκινήτων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν συρρικνωθεί, κάτι για το οποίο ήδη γίνονται επαφές με την ΕΕ. Ως αντίδοτο στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής «βλέπουν» την προσωρινή, όπως ισχυρίζονται, μείωση ή και κατάργηση του τέλους ταξινόμησης (πρόκειται για το δασμό που επιβάλλεται στις εισαγωγές καινούριων και μεταχειρισμένων οχημάτων), ο οποίος σήμερα (για τα καινούρια) ξεκινά από 10% επί της εργοστασιακής τιμής για τα μικρού κυβισμού αυτοκίνητα και φτάνει το 75% για τα μεγάλου κυβισμού. Το γεγονός ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα συρρικνώσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους - για το 2009 έχουν εγγράψει στον προϋπολογισμό έσοδα ύψους 1,16 δισ. ευρώ από τέλη ταξινόμησης - δε φαίνεται να το λαμβάνουν υπόψη. Την ...«τρύπα» σε κάθε περίπτωση θα κληθούν να καλύψουν οι μόνιμοι αιμοδότες των κρατικών εσόδων, αυτοί που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη ούτε για τα ελλείμματα, ούτε και για την κρίση, οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, που ήδη βρίσκονται στο στόχαστρο της βίαιης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κεφάλαιο και κυβέρνηση.
Στο θέμα της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στο εξαγωγικό κεφάλαιο, ο Γ. Παπαθανασίου στην ομιλία του απαρίθμησε τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως:
-- Η παροχή δυνατότητας στις εξαγωγικές επιχειρήσεις που εξαντλούν το όριο απαλλαγής από ΦΠΑ πριν την ολοκλήρωση του δωδεκάμηνου να υποβάλουν και νέα αίτηση για χορήγηση νέου ορίου απαλλαγής. Πρόκειται για τη γνωστή φάμπρικα που έχει στηθεί με τις επιστροφές του ΦΠΑ.
-- Η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των δαπανών ανάπτυξης και έρευνας των εξαγωγικών επιχειρήσεων.
-- Η κατάργηση από το 2008 του ανταποδοτικού τέλους υπέρ του Δημοσίου που επιβάρυνε τα εισαγόμενα και εξαγόμενα αγροτικά εμπορεύματα.
Ο υπουργός Οικονομίας όμως δεν αρκέστηκε στα όσα έχουν ήδη κάνει, αλλά ανακοίνωσε και νέα δέσμη μέτρων, όπως:
Στο μεταξύ στην προσωρινή αναστολή των αερολιμενικών τελών στα περιφερειακά αεροδρόμια, για την προσέλκυση αεροσκαφών που εκτελούν ναυλωμένες πτήσεις («τσάρτερ»), προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Την εξαγγελία έκανε το περασμένο Σαββατοκύριακο από τη Σάμο ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Ευρ. Στυλιανίδης, με την προσθήκη ότι το μέτρο θα ισχύσει από τον Απρίλη έως το Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο των μέτρων τόνωσης του τουρισμού και μεγαλύτερης εισροής ξένων τουριστών στη χώρα.