Τετάρτη 25 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Σε δεύτερο γύρο για νέο Πρόεδρο

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.--

Με χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, 43,63%, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στη Σλοβακία προεδρικές εκλογές, στις οποίες κανένας από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να λάβει το απαιτούμενο 50% συν 1 των ψήφων και έτσι ο δεύτερος γύρος αναμένεται να διεξαχθεί στις 4 Απρίλη.

Πάντως, ο απερχόμενος σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος Ιβάν Γκασπάροβιτς συγκέντρωσε το 46,7%, η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, Ιβέτα Ραντίκοβα το 38,1%, ο συντηρητικός βουλευτής Φραντίσεκ Μικλόσκο το 5,4%, ενώ ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Σλοβακίας έλαβε το 1,11% των ψήφων. Ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί ανάμεσα στον Γκασπάροβιτς - που υποστηρίζει πως μπορεί να προσφέρει σταθερότητα στη χώρα - και στην Ραντίκοβα - που δεν κρύβει τα φιλοδυτικά της αισθήματα.

Πάντως, χτες ο πρόεδρος του ΚΚ Σλοβακίας Γιόζεφ Χρντλίκα κάλεσε τα μέλη και τους οπαδούς του να συμμετάσχουν ενεργά στο δεύτερο γύρο ψηφίζοντας τον Γκασπάροβιτς υποστηρίζοντας ότι η υποψηφιότητα της Ραντίκοβα είναι απαράδεκτη για την αριστερά, καθώς, ανάμεσα στα άλλα «προώθησε αντικοινωνικούς νόμους» στους τομείς της εργασίας και των κοινωνικών υποθέσεων όταν υπήρξε υπουργός Εργασίας (2005 - 2006). Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα του κόμματος - που σημειώνεται ότι στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές ήταν στο 7,4% το 2004, ο Χρντλίκα υποστήριξε ότι «δεν έχει σημασία ο αριθμός των ψήφων» που έλαβε το κόμμα, αλλά οι εκλογές αποτέλεσαν ευκαιρία να προβληθούν οι θέσεις του, οι οποίες ωστόσο, αποκλείστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ