Τετάρτη 25 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πληθαίνει η δράση ένοπλων αποσχιστικών ομάδων

Την ώρα που και στη Ρωσία γίνονται όλο και πιο ορατές οι συνέπειες της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, φαίνεται πως και η κατάσταση, με τα αποσχιστικά κινήματα στο Βόρειο Καύκασο παραμένει αρκετά δύσκολη.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλ. Πούτιν είχε την περασμένη Παρασκευή (20/3) συνάντηση με τους Προέδρους των Αυτόνομων Ρωσικών Δημοκρατιών του Νταγκεστάν και της Τσετσενίας Μουχού Αλίεφ και Ραμζάν Καντίροφ, στις οποίες παρατηρείται αύξηση της δράσης και των συγκρούσεων με ένοπλες αποσχιστικές ομάδες. Τα γεγονότα που εξελίσσονται αυτές τις μέρες στο Βόρειο Καύκασο δείχνουν πως οι «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, που επιχειρούν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο δεν έχουν λύσει οριστικά το πρόβλημα, αλλά συναντούν νέες δυσκολίες.

Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών στο Νταγκεστάν σκοτώθηκαν συνολικά 16 ένοπλοι. Στην περιοχή Καραμπουνταχκέντ, οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις εξολόθρεψαν μια ένοπλη ομάδα, που έκανε μποϊκοτάζ. Σύμφωνα με τα λόγια του υπουργού Εσωτερικών του Νταγκεστάν Α. Μαγκομεντταγκίροφ, οι δυνάμεις ασφαλείας κατάφεραν να εξοντώσουν 12 ενόπλους. Εκτός απ' τις ορεινές περιοχές, οι ένοπλοι τις τελευταίες μέρες δρούσαν ενεργά μέσα στις πόλεις Χασαβιούρτ και Μαχατσκαλά.

Οπως υπογραμμίζουν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας, σε τρεις περιοχές του Νταγκεστάν εξοντώθηκε μόνο μία από τις τρεις ομάδες ενόπλων που διαπιστωμένα δρα. Προβλέπεται πως οι αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στις ορεινές περιοχές της Δημοκρατίας θα συνεχισθούν περίπου δύο μήνες.

Αύξηση της δραστηριότητας των ένοπλων αποσχιστών παρατηρείται επίσης στις Αυτόνομες ρωσικές Δημοκρατίες της Τσετσενίας, της Ινγκουσετίας και της Καμπαρντίνο - Μπαλκάριας. Προβλέπεται πως μαζί με την άνοιξη θα ανοίξουν νέα μέτωπα σύγκρουσης στην περιοχή με τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ηδη στις 20 Μάρτη έγινε μάχη με μέλη των εκτός νόμου ένοπλων σχηματισμών στο χωριό Ελιστάνζι (Τσετσενία). Στην Καμπαρντίνο - Μπαλκάρια στις 19 Μάρτη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην πόλη Μπακσάν σκοτώθηκαν δύο ένοπλοι, οι οποίοι διώκονταν για διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων.

Να σημειωθεί πως ο Ολέγκ Ζάρικοφ, εισαγγελέας της Καμπαρντίνο - Μπαλκάρια, ανακοίνωσε πως σ' αυτήν την Αυτόνομη Δημοκρατία συνεχίζει να λειτουργεί συνωμοτική και καλά οργανωμένη θρησκευτικο - εξτρεμιστική παράνομη οργάνωση, που είχε οργανώσει την επίθεση στην πόλη Νάλτσικ τον Οκτώβρη του 2005.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ινγκουσετίας, Γιουνούς - Μπεκ Ευκούροφ έκανε πρόταση να αμνηστευτούν τα μέλη των ένοπλων παράνομων ομάδων και οι συνεργάτες τους. Πρόταση που έπεσε όπως φαίνεται στο κενό, αφού ως απάντηση ακολούθησαν πέντε ένοπλες επιθέσεις μέσα στη διάρκεια της τελευταίας βδομάδας.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ