ΠΑΡΙΣΙ.-- Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Γάλλοι εργαζόμενοι διαδήλωσαν στους δρόμους του Παρισιού, αλλά και άλλων γαλλικών πόλεων, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που οργάνωσαν τα γαλλικά συνδικάτα, η CGT και άλλα μικρότερα, με στόχο να καταγγείλουν και να καταδικάσουν τις απολύσεις, την ανεργία, το «πάγωμα» των αποδοχών τους, στο όνομα της «αντιμετώπισης της κρίσης».
Τα συνδικάτα ζητούν αύξηση στους χαμηλότερους μισθούς, μέτρα προστασίας των θέσεων εργασίας, αύξηση της φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα και «πάγωμα» της μείωσης των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα, καθώς η κρίση πλήττει αποκλειστικά τους εργαζόμενους, η ανεργία καλπάζει, ενώ το ήδη υψηλό κόστος διαβίωσης συνεχίζει να αυξάνεται. Βέβαια, η αγανάκτηση του κόσμου γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από οπορτουνιστικές δυνάμεις που θέλουν να στρέψουν την προσοχή μόνο στην αντιδραστική κυβέρνηση Σαρκοζί, αφήνοντας στο απυρόβλητο το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.
Οι προβλέψεις για την κρίση στη Γαλλία δείχνουν πως η ανεργία θα αυξηθεί έως και 10% στους επόμενους 12 μήνες, ενώ στις 350.000 υπολογίζονται οι απολύσεις έως τα τέλη του 2009. Ετσι, χθες έδωσαν μία μαχητική απάντηση. Τα μέσα μαζικής συγκοινωνίας, σε στεριά, θάλασσα και αέρα, ακινητοποιήθηκαν, τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες παρέμειναν κλειστές, πολλές βιομηχανίες και εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα κατέβασαν ρολά, ενώ πάνω από 200 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έλαβαν χώρα σε όλη τη Γαλλία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η συμμετοχή των εργαζομένων, αλλά και πολύ μεγάλης μερίδας του γαλλικού λαού ήταν μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις που έγιναν τον περασμένο Γενάρη. Στις συγκεντρώσεις μαχητικό «παρών» έδωσαν και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις κλυδωνιζόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες και πετρελαϊκές εταιρείες, καθώς είναι οι πρώτοι που θυσιάζονται μαζικά στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τελευταία παραδείγματα αυτής της πολιτικής είναι οι εργαζόμενοι στη μονάδα της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ελαστικών «Continental» σε γαλλικό έδαφος, όπου 1.500 εργαζόμενοι θα πεταχτούν στο δρόμο καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία θα προχωρήσει στο κλείσιμό του, και η πρόσφατη απόφαση της πετρελαϊκής εταιρείας «Total» να περικόψει 555 θέσεις εργασίας μετά την ανακοίνωση για αύξηση - ρεκόρ των κερδών της κατά το περασμένο έτος κατά σχεδόν 14 εκατομμύρια ευρώ.
Στο μεταξύ, στη Γερμανία, τα βλέμματα επικεντρώθηκαν στις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομικών και Τεχνολογίας, Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ, στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, με σχεδόν αποκλειστικό αντικείμενο τη διάσωση της «Opel», θυγατρικής της «General Motors». Σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε, ο Γκούτενμπεργκ δηλώνει ότι οι συναντήσεις στέφθηκαν με επιτυχία και ότι οι δύο κυβερνήσεις θα δραστηριοποιηθούν εφόσον πρώτα η «General Motors» καταθέσει ένα σχέδιο για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας που θα λάβει την έγκριση της αμερικανικής κυβέρνησης.
Στις ΗΠΑ, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας τη βδομάδα που τελείωσε στις 7 Μάρτη ανήλθαν σε ιστορικά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας της χώρας. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 185.000 στα 5,473 εκατ., ενώ ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας τη βδομάδα που τελείωσε στις 14 Μάρτη μειώθηκε κατά 12.000 στις 646.00. Τέλος, περικοπές 2.700 θέσεων εργασίας στη Μ. Βρετανία αναμένεται να ανακοινώσει η Royal Bank of Scotland, σύμφωνα με το κανάλι BBC.