Παρασκευή 15 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Στήριγμα του κεφαλαίου οι εργατοπατέρες της ΕΕ

Την ώρα που οι απολύσεις φουντώνουν, η ΣΕΣ καλεί σε κινητοποιήσεις «για μια κοινωνική ΕΕ»!

ΜΑΔΡΙΤΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Απολύσεων συνέχεια: Η μεγαλύτερη βρετανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, η British Telecom, ανακοίνωσε χτες περικοπές «αντίστοιχου» αριθμού θέσεων εργασίας σε σχέση με το 2008, όταν είχε απολύσει 15.000 άτομα περίπου.

Στις ΗΠΑ οι αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και Chrysler άφησαν να διαρρεύσει ότι σκοπεύουν να σταματήσουν τη συνεργασία τους με περίπου 3.000 πωλητές στις ΗΠΑ. Εάν όντως οι δύο κλυδωνιζόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες προχωρήσουν σε αυτή την κίνηση, υπολογίζεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι που απασχολούνται στον τομέα των πωλήσεων αυτοκινήτων θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Τη στιγμή μάλιστα που ανακοινώθηκαν τα νέα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ όπου σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η ανεργία αυξήθηκε σε επίπεδα μεγαλύτερα των αναμενόμενων, καθώς την περασμένη βδομάδα, 32.000 άτομα υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, ανεβάζοντας το μηνιαίο νούμερο στις 637.000 άτομα. Στην άνοδο των νέων ανέργων συνέβαλαν ιδιαίτερα πολιτείες που διαθέτουν βιομηχανίες αυτοκινήτων. Ο συνολικός επίσημος αριθμός των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανέρχεται στα 6,56 εκατ., καταγράφοντας νέο ρεκόρ για 15η διαδοχική βδομάδα.

Στο μεταξύ, ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια, ανέλαβε η ξεπουλημένη Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ). Καλεί τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν για «κοινωνικές πολιτικές που θα έχουν βασικό άξονα την ασφάλεια της εργασίας και όχι την ευελιξία», προκειμένου να «αναπτυχθεί η κοινωνική Ευρώπη» και παράλληλα ζητούν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις του κεφαλαίου και την ΕΕ να λάβουν μέτρα για την προστασία της απασχόλησης!

Πρόκειται για τη Συνομοσπονδία που έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε κάθε κρίσιμη για το ευρωενωσιακό κεφάλαιο στιγμή (π.χ. οδηγία Μπολκεστάιν, οδηγία για το χρόνο εργασίας), εξωραΐζοντας την αντιδραστική πολιτική του και βάζοντας «αιτήματα» που βοηθούν τους ελιγμούς των πολιτικών δυνάμεων του ευρωμονόδρομου. Το ίδιο επιδιώκει και τώρα η ΣΕΣ, καλώντας με αυτό το ξεπουλημένο πλαίσιο τους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις που διοργανώνει σε Μαδρίτη (χτες), Βρυξέλλες (σήμερα), Πράγα και Βερολίνο (αύριο).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ