Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Κόλαση» από βιομηχανία δίπλα σε κατοικίες

«Ντουμάνιασε» χτες ο Πειραιάς από πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικοδομικό τετράγωνο όπου στεγάζονται βιοτεχνίες και αποθήκες. Ολα αυτά αποτελούσαν μια βόμβα στο κέντρο μιας κατοικημένης περιοχής, που τελικά εξερράγη. Παρά τις προειδοποιήσεις των κατοίκων, στην περιοχή δεν είχε γίνει καμιά παρέμβαση από μέρους των αρμοδίων αρχών, για να αποφευχτούν περιστατικά όπως αυτό που συνέβη.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 17.54 από άγνωστη αιτία στο χώρο όπου υπάρχουν οι εγκαταστάσεις των Γενικών Αποθηκών, στις οδούς Σκυλίτση και Κουντουριώτη. Οι τελευταίες έχουν νοικιαστεί σε επιχείρηση που παράγει ναυτιλιακά είδη. Στον τόπο έσπευσαν 40 πυροσβέστες με 20 οχήματα. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Οι κάτοικοι των γύρω πολυκατοικιών έβλεπαν τις φλόγες να φουντώνουν λίγα μέτρα μακριά από τα σπίτια τους. Δύο από αυτές εκκενώθηκαν από τους ενοίκους τους, ενώ η πυρκαγιά επεκτάθηκε και σε άλλες γειτνιάζουσες επιχειρήσεις.

Ο Μανώλης Παπαδάκης από τους τυχερούς - άτυχους, καθώς δούλευε στο μηχανουργείο του που βρίσκεται κάτω από το σπίτι του και απέναντι ακριβώς από την επιχείρηση που έπιασε φωτιά. «Η φωτιά - μας είπε - ξεκίνησε το απόγευμα από μια επιχείρηση ναυτιλιακών ειδών με το όνομα "Λαλίζας ΑΕ", που περιέχει μέσα εύφλεκτα είδη. Εχει, για παράδειγμα, ένα άσπρο αφρώδες υλικό για τα σωσίβια και φωτοβολίδες. Αυτές προκάλεσαν και τις απανωτές εκρήξεις. Τους είχα επισημάνει στο παρελθόν ότι υπάρχει κίνδυνος φωτιάς και ότι μπορούμε να καούμε και εμείς που μας χωρίζει μόλις ένας δρόμος εννιά μέτρων. Μου απάντησαν ότι δεν υπάρχει φόβος, αλλά το κακό έγινε». Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά, τόνισε ότι «σε όλη την πολυκατοικία που μένω οι ζημιές ξεπερνούν τα δέκα εκατομμύρια. Από την υπερβολική θερμότητα έσπασαν όλα τα τζάμια, οι τέντες έλιωσαν, το ίδιο και τα air-condition και στον τέταρτο και πέμπτο όροφο που υπήρχαν πέργκολες άρπαξαν φωτιά. Ευτυχώς, συνέχισαν, ήμασταν εδώ και προλάβαμε να ρίξουμε νερό στους τοίχους και να αποφύγουμε τα χειρότερα. Ομως στην απέναντι πλευρά από εμάς, πίσω δηλαδή από το κτίριο που άρπαξε φωτιά, κάηκε ένα γυμναστήριο, γιατί ο άνεμος έσπρωχνε τη φωτιά προς τα εκεί. Η πολυκατοικία που στεγάζεται το γυμναστήριο κινδυνεύει σοβαρά και έχει εκκενωθεί». Ο Μ. Παπαδάκης κατέληξε διαμαρτυρόμενος για την αργοπορία της Πυροσβεστικής και για ότι δεν υπάρχουν στην περιοχή πυροσβεστικοί κρουνοί.

Στο μεταξύ, λόγω της εκλυόμενης θερμότητας, είχε δημιουργηθεί αφόρητη κατάσταση στην περιοχή. Τμήμα της οροφής του κτιρίου κατέρρευσε και υπήρχε κίνδυνος για τη σταθερότητά του. Το κυκλοφοριακό κομφούζιο που δημιουργήθηκε στην περιοχή δυσκόλεψε την έγκαιρη προσέλευση οχημάτων της Πυροσβεστικής. Τελικά μετά τις οκτώ το βράδυ 200 πυροσβέστες με 40 οχήματα κατόρθωσαν να περιορίσουν τις φλόγες. Ενας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο «Τζάνειο». Εξαιτίας της πυρκαγιάς διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για πάνω από δύο ώρες στο κέντρο της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ