Τρίτη 24 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο εδώλιο η ελεύθερη έκφραση

Το Αυτόφωρο επέβαλε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών στον Τζίμη Πανούση

Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας βρέθηκε στο εδώλιο και πάλι του κατηγορουμένου, με πρόσχημα την προάσπιση των εθνικών συμβόλων, τα οποία βεβαίως κάποιοι μεγαλόσχημοι και κατά βάση οι κυβερνώντες μπορούν ατιμωρητί να προσβάλλουν και να γελοιοποιούν με τη «ραγιάδικη» πολιτική τους στα εθνικά μας θέματα. Θύμα αυτή τη φορά της λογοκρισίας, που επιχειρείται να εφαρμοστεί με στόχο τη χειραγώγηση της σκέψης και της διάδοσής της, ο γνωστός για το καυστικό του χιούμορ Τζίμης Πανούσης, στον οποίο το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας επέβαλε χτες ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών.

Εναντίον του καλλιτέχνη οι εισαγγελικές αρχές είχαν ασκήσει την περασμένη βδομάδα ποινική δίωξη για «προσβολή εθνικού συμβόλου και ηθική αυτουργία σε παράνομη αφισοκόλληση», με αφορμή την αφίσα του, που απεικονίζει την ελληνική σημαία με το σφυροδρέπανο στη θέση του σταυρού. Προφανώς, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών θεώρησε πως με τον τρόπο αυτό επαληθεύτηκαν οι φόβοι του Αρχιεπισκόπου για «κατάργηση και του σταυρού από τη σημαία, μετά την εξάλειψη του θρησκεύματος από τις ταυτότητες» (!) και γι' αυτό έσπευσε να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για το «δράστη» της αφίσας. Ο Τζίμης Πανούσης συνελήφθη στο σπίτι του και χτες οδηγήθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο για να δικαστεί.

Στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων προσήλθαν αρκετοί συνάδελφοί του για να του συμπαρασταθούν. Πήγαν όμως και διάφοροι γραφικοί τύποι, όπως εκείνη η «θεούσα» του «Ερωτοδικείου», η οποία, προς τέρψιν των τηλεοπτικών καναλιών που «ζουμάρισαν» λαίμαργα πάνω της, άρχισε να ωρύεται πως «εσείς οι καλλιτέχνες καταστρέφετε την Ελλάδα και την Ορθοδοξία»...

Ως μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε στη δίκη ο ηθοποιός Αντώνης Καφετζόπουλος, ο οποίος, όπως είπε, γνωρίζει τον Τζίμη Πανούση εδώ και πολλά χρόνια. «Είναι ένας ιδιόμορφος καλλιτέχνης, συνέχισε. Εχει τόλμη στην επιλογή των θεμάτων του. Στην αρχή νόμισα ότι προσεβλήθη το ΚΚΕ, λόγω της χρήσης του σφυροδρέπανου... Μετά έμαθα ότι κινήθηκε αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας. Πιστεύω ότι δεν προσέβαλε τίποτα ο κατηγορούμενος. Εγώ προσβλήθηκα όταν ο κ. Χριστόδουλος περιέφερε το λάβαρο της Αγίας Λαύρας σαν να ήταν προσωπικό του αντικείμενο».

Στην απολογία του ο Τζίμης Πανούσης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Νευριάζω όταν λένε ότι αποσκοπούσα σε διαφήμιση της δουλιάς μου με τη συγκεκριμένη ενέργεια. Ο εισαγγελέας ήθελε, επεδίωκε τη διαφήμιση. Μόνο ο εισαγγελέας θα μπέρδευε τη σημαία μας με εκείνη της... Παραγουάης! Καλό θα ήταν, όμως, να πάει να πιάσει τον Σφηνιά, που έπνιξε τόσο κόσμο και όχι εμένα. Ποτέ πολίτης δε με έχει μηνύσει. Εγώ σχεδίασα το εξώφυλλο του δίσκου μου και την αφίσα και αυτό αποτελεί μέρος του έργου μου. Δεν είμαι εγκληματίας. Είμαι καλλιτέχνης και είναι ντροπή να συλλαμβάνομαι. Δεν έχω πρόθεση να μειώσω το εθνικό σύμβολο ούτε κανέναν άλλο. Είκοσι χρόνια κρίνομαι από τα δικαστήρια και αθωώνομαι. Ελεος πια. Είναι απαράδεκτο. Ολα έχουν όρια».

Τελικά, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, όπως πρότεινε και ο εισαγγελέας της έδρας. Μετά την καταδίκη του άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ