Πέμπτη 19 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
«Παγώνουν» μισθούς - συντάξεις για το 2009!

«Πολιτική μας είναι να προστατέψουμε τις επιχειρήσεις, να πηγαίνουν καλά», εξηγεί και ομολογεί με τον πλέον προκλητικό τρόπο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Από τα προχτεσινά πανελλαδικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Το στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από τα προχτεσινά πανελλαδικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ. Το στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Μια από τις πιο άγριες επιθέσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου σε βάρος των εργαζομένων σηματοδοτούν οι χτεσινές αποφάσεις της κυβέρνησης, η οποία, στο όνομα της κρίσης, ανακοίνωσε «πάγωμα» των μισθών για το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, «πάγωμα» των συντάξεων για τους περισσότερους συνταξιούχους, ακόμα μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ, παράλληλα, προανάγγειλε και συνολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο. Την ίδια στιγμή, οι κυβερνώντες στρώνουν το χαλί στους εκπροσώπους του κεφαλαίου στον ιδιωτικό τομέα να προχωρήσουν και αυτοί σε ...ρυθμίσεις αντιμετώπισης της κρίσης.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών:

  • «Παγώνουν» οι μισθοί όλων των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, που το Δεκέμβρη του 2008 είχαν μεικτές αποδοχές πάνω από 1.700 ευρώ. Το μέτρο αφορά 478.000 εργαζόμενους, που αποτελούν το 70% του συνόλου των εργαζομένων.
  • Για τους εργαζόμενους που είχαν μεικτές αποδοχές μέχρι 1.500 ευρώ, θα δοθεί «εφάπαξ έκτακτο οικονομικό βοήθημα» 500 ευρώ.
  • Για τους εργαζόμενους που είχαν αποδοχές μέχρι 1.700 ευρώ, το ...«βοήθημα» θα είναι της τάξης των 300 ευρώ.
  • Στους συνταξιούχους με βασική σύνταξη μέχρι 800 ευρώ, θα δοθεί «βοήθημα» 500 ευρώ, ενώ όσοι έχουν μέχρι 1.100 ευρώ, θα πάρουν 300 ευρώ. Με βάση αυτήν την απόφαση, 188.000 συνταξιούχοι που έχουν μεγαλύτερη σύνταξη δε θα πάρουν ούτε δεκάρα.

Η κυβερνητική πρόκληση είναι προφανής. Ονοματίζει την πολιτική της, πολιτική στήριξης των «οικονομικά αδυνάτων» και, αφ' ενός, καταδικάζει την πλειοψηφία των μισθωτών και συνταξιούχων σε μηδενικές αυξήσεις και σε όσους έχουν πραγματικές αποδοχές της τάξης των 800 και 1.000 ευρώ δίνει «φιλοδώρημα», που κυμαίνεται από 0,8 μέχρι 1,3 ευρώ τη μέρα...

Ακόμα, τα κυβερνητικά μέτρα προβλέπουν «πάγωμα» όλων των επιδομάτων σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δε θα ενσωματωθεί και το κίνητρο απόδοσης στο βασικό μισθό, παρά τη σχετική πρόβλεψη που υπήρχε από πέρσι.

Επιπλέον, επιβάρυνση θα υπάρχει για τα λαϊκά νοικοκυριά, με δεδομένο ότι για φέτος δε θα υπάρχει τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και, άρα, οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο για εισοδήματα μικρότερης αγοραστικής δύναμης.

Η αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης δε σταματά εδώ. Οπως ανακοίνωσε ο Γ. Παπαθανασίου, προχωρά σε ...«διάλογο» με την ΑΔΕΔΥ, για τη διαμόρφωση νέου μισθολογίου του Δημοσίου για όσους προσλαμβάνονται από 1/1/2010. Θα αφορά, δηλαδή, μόνο τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ για τους «παλιούς» θα συνεχίσει να ισχύει το υπάρχον μισθολογικό καθεστώς. Εχουμε, δηλαδή, κάτι ανάλογο που έγινε στις πρώην ΔΕΚΟ με τους ήδη εργαζόμενους και τους νεοπροσλαμβανόμενους, οι οποίοι προσλαμβάνονται με κριτήρια αγοράς...

Με δυο λόγια, η κυβέρνηση χτες ΔΕΝ ανακοίνωσε εισοδηματική πολιτική, αλλά στην πραγματικότητα έκανε ένα βήμα για τη μετατροπή της διαδικασίας της ετήσιας προσαρμογής των μισθών και συντάξεων, σε πολιτική χορήγησης επιδομάτων φτωχοκομείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Για το βασικό μισθό των εργαζομένων και τα διάφορα επιδόματα που τον παρακολουθούν, για την εξέλιξη των αποδοχών των απασχολούμενων στο Δημόσιο και των συνταξιούχων, για τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού, για τον προσδιορισμό της σύνταξης κ.ο.κ.

Μετά από όλα αυτά, η ...διευκρίνιση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαθανασίου, ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί πως δε θα ληφθούν και άλλα μέτρα μέσα στο 2009, απλά επιβεβαιώνει τους αντιδραστικούς προσανατολισμούς της κυβέρνησης. Προσανατολισμοί, που είναι απόλυτα ταυτισμένοι με τις επιλογές που γίνονται σε επίπεδο ΕΕ συνολικά και ανεξάρτητα από την απόχρωση της κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία.

Οι ρυθμίσεις για τη μισθολογική πολιτική, που ανακοινώθηκαν χτες, αποτελούν τη χειρότερη ίσως ρύθμιση που ανακοινώθηκε από τη μεταπολίτευση, η οποία, μόνο με αυτήν του 1992, με κυβέρνηση της ΝΔ και πάλι (το περίφημο 0% + 0% = 14%!), μπορεί να συγκριθεί. Με το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων μειώνονται απόλυτα.

Παρενέργειες θα υπάρξουν και για το 2010, αφού «παγώνει» και η ωρίμανση των μισθών στα επίπεδα του 2009. Με την εξαγγελθείσα εισοδηματική πολιτική, η κυβέρνηση της ΝΔ στέλνει παγερό μήνυμα στους εργαζόμενους και τους λέει, κατάμουτρα, ότι αυτοί θα πληρώσουν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Επιβεβαιώνεται έτσι πλήρως το ΚΚΕ, που είχε προειδοποιήσει, από αρκετό καιρό τώρα, ότι κυβέρνηση και ολιγαρχία επεξεργάζονται τη λήψη μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, γενικότερα των λαϊκών στρωμάτων. Με τα εξαγγελθέντα επίσης μέτρα, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα και προς τις «αγορές», τους μεγάλους, δηλαδή, κεφαλαιούχους, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι είναι αποφασισμένη να επιδείξει πυγμή σε βάρος του λαϊκού κινήματος, αλλά και να πειθαρχήσει στις κατευθυντήριες αρχές του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης» στην κατεύθυνση της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται η έκτακτη οικονομική εισφορά για ατομικά εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, η οποία ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος κλιμακώνεται από 1.000 ευρώ για εισοδήματα 60-80.000 ευρώ και φτάνουν τα 5.000 ευρώ για όσους το 2007 είχαν φορολογητέο εισόδημα πάνω από 150.000 ευρώ.

Τόσο το «πάγωμα» των μισθών και συντάξεων, όσο και την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, ο υπουργός Οικονομίας τα εμφάνισε ως μέτρα που αφορούν υψηλόμισθους, οι οποίοι θα πρέπει «να συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης». Ουσιαστικά, με την επιβολή της έκτακτης εισφοράς, επιχειρούν να χρυσώσουν το χάπι του «παγώματος» των μισθών και των συντάξεων. Προκλητικός, εξάλλου, ήταν ο Γ. Παπαθανασίου, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει γιατί δε φορολογεί τις επιχειρήσεις, αν και πολλές από αυτές εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, απάντησε ότι «η πολιτική μας είναι να προστατέψουμε τις επιχειρήσεις, να πηγαίνουν καλά, γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας...». Οσο για «το κόστος της εξοικονόμησης» από το «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, αν και ρωτήθηκε, ο υπουργός Οικονομίας δε θέλησε να απαντήσει και παρέπεμψε στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αν και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ