Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για το Νίκο Νικηφορίδη

Εκδήλωση μνήμης και αγώνα προς τιμήν του πρωτομάρτυρα της Ειρήνης, Νίκου Νικηφορίδη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στις Συκιές, με πρωτοβουλία της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 58 χρόνων από την εκτέλεση του πρωτομάρτυρα του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης, 23χρονου νεολαίου, ΕΠΟΝίτη, αγωνιστή της αντίστασης. Του Νίκου Νικηφορίδη, που στις 5 Μάρτη 1951 το αμερικανόδουλο και μισαλλόδοξο καθεστώς δολοφόνησε στον τόπο εκτελέσεων πίσω από το Γεντί Κουλέ, στις φυλακές Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία ότι είχε διαπράξει ένα...ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα, «τη συλλογή υπογραφών διά την ειρήνη».

«Το χρέος μας βαρύ, το καθήκον μας μεγάλο: Να σταθούμε πιο αποτελεσματικά απέναντι στον ιμπεριαλισμό, απέναντι στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, να προβάλουμε πιο μαχητικά το δρόμο της ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων, το δρόμο της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Να καλέσουμε τους νέους να διαλέξουν τον αγώνα αντί τη συμφιλίωση και την ταξική συνεργασία». Τα παραπάνω σημείωσε στην ομιλία του ο Θανάσης Χριστίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και κατέληξε, τονίζοντας: «Η νεολαία έχει παράδειγμα να ακολουθήσει. Το παράδειγμα του Νίκου Νικηφορίδη, αλλά και τόσων άλλων οι οποίοι δεν έκρυψαν ποτέ το πρόσωπό τους με κουκούλες, γιατί ήταν πραγματικοί αγωνιστές, ήταν καθαροί και τίμιοι απέναντι στον κόσμο, γιατί αυτό που εκπροσωπούσαν, τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού, ήταν και είναι καθαρά και τίμια».


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, Επιτροπών Ειρήνης, Συλλόγων Γυναικών, της ΠΕΑΕΑ, του Δήμου Συκεών, μαζικών φορέων κλπ. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ