Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ασταμάτητος αγώνας της αγροτιάς

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ασταμάτητος πρέπει να γίνει ο αγώνας της αγροτιάς κατά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που συνδιαμορφώνουν και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και η οποία οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών, των «νεοτσιφλικάδων» του καιρού μας. Αυτή η πολιτική φέρνει δραστική μείωση στις καλλιέργειες όπως την καπνοκαλλιέργεια, που σχεδόν εξαφανίστηκε, την τευτλοκαλλιέργεια που μειώθηκε στο μισό και τη βαμβακοκαλλιέργεια που περικόπτεται κατά 1.000.000 στρέμματα. Αυτή η πολιτική συρρικνώνει δραματικά το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και εκτινάζει στα ύψη τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων, που «αλωνίζουν» κερδοσκοπώντας ασύδοτα σε βάρος και των παραγωγών και των καταναλωτών αγροτικών προϊόντων. Με «ψευτοπακέτα» και «ψευτοδιαλόγους» δε λύνεται κανένα πρόβλημα, όσο ακολουθείται αυτή η αντιαγροτική πολιτική. Οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να αγωνιστούν με αιτήματα που δίνουν προοπτική στην πάλη τους για τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας, για να κρατήσουν τα χωράφια τους και να μείνουν στα χωριά τους. Αιτήματα όπως ικανοποιητικές, κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση του κόστους παραγωγής, με το χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των πολυεθνικών στα αγροτικά μέσα και εφόδια. Αιτήματα που πρόβαλε το μπλόκο της Νίκαιας. Αιτήματα που δίνουν συνέχεια στον αγώνα των κολίγων και τιμούν τη θυσία τους.

Κόλπα από τα παλιά

Τίποτα, όπως είναι γνωστόν, δε γίνεται τυχαία στην πολιτική. Από την άποψη αυτή δεν είναι συμπτωματικές οι κινήσεις που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στα όρια των δύο μεγάλων κομμάτων. Την «επαναπροσέγγιση» δηλαδή μεταξύ ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και της «επανάκαμψης» του Κ. Σημίτη στο ΠΑΣΟΚ. Εκείνος πάντως που έχει αντιληφθεί πολύ καλά τη συσχέτιση μεταξύ των παραπάνω κινήσεων, είναι ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος, μιλώντας χτες στο «Κανάλι 1» σημείωσε με νόημα: «Φαίνεται ότι είναι άνοιξη και είναι η περίοδος ερώτων. Μετά τη συνάντηση εμένα και του Καραμανλή, ήθελε να κάνει και μια συνάντηση ο κ. Παπανδρέου και φώναξε τον κ. Σημίτη, τι να κάνουμε...». Είναι ολοφάνερο ότι τα επιτελεία των δύο μονομάχων προχωρούν σε δοκιμασμένα κόλπα, που στόχο έχουν τη δημιουργία εικόνας «πανστρατιάς» ενόψει της μάχης των ευρωεκλογών και πιθανώς και εθνικών εκλογών. Θέλουν δηλαδή ακόμα μια φορά να καλλιεργήσουν την εικόνα των «δύο πόλων», μήπως και καταφέρουν να (ξανα)εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, διαπιστώνοντας ότι το «κύρος» του δικομματισμού έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ισχυρό πλήγμα. Είναι αναμενόμενο ότι θα κάνουν τα πάντα, αλλά αυτή τη φορά δεν πρέπει να τους γίνει το χατίρι.

Βυζαντινολογίες...

Φαίνεται πως εκεί στην ΑΥΓΗ είδαν και απόειδαν και εκτίμησαν πως δεν τα βγάζουν πέρα στην πολεμική τους απέναντι στο KKE για τις θέσεις του για το σοσιαλισμό με τα συνήθη - τετριμμένα πλέον - αντισταλινικά όπλα. Αποφάσισαν λοιπόν να... πρωτοτυπήσουν. Και επιστράτευσαν κάποιον, προφανώς βυζαντινολόγο, για να... ανανεώσει το αντισταλινικό τους οπλοστάσιο. Το αποτέλεσμα; Μπόλικα εδάφια του ιστορικού Σπυρίδωνος Ζαμπέλιου για τις εικονομαχίες στο Βυζάντιο. Τέσσερις στήλες της σελίδας, διακοσμημένες με μία μεγάλη φωτογραφία του Στάλιν, όλα αυτά για να στηρίξουν το εξής εισαγωγικό: «Η αναστύλωση των αγίων εικόνων δεν μπορεί να μην αφορά μίαν εφημερίδα της αριστεράς, ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο συνέδριο του ΚΚΕ»...

Γνωρίζουμε πολύ καλά για ποιο ζήτημα αγωνιούν. Δεκάρα δε δίνουν για την αναστύλωση των όποιων «εικόνων». Την αναστύλωση της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων θέλουν να εμποδίσουν, αυτός ο ρόλος, άλλωστε, τους έχει ανατεθεί. Τους υποσχόμαστε, πάντως, να μην τους περάσει.

Ο «παγκόσμιος πολίτης»

«Η κατάληψη στον Ιερό Βράχο είναι παράνομη (...) Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θυσιάζει κάτω από οποιαδήποτε ιδιοτελή και συντεχνιακή λογική το απεριόριστο πανανθρώπινο δικαίωμα, το διαχρονικό μήνυμα του Βράχου της Ακρόπολης, ότι ο κάθε παγκόσμιος πολίτης, ειδικά σε αυτό το χώρο, θα έχει πάντοτε ελεύθερη πρόσβαση»!

Τα παραπάνω δήλωσε ο Π. Τατούλης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την περασμένη βδομάδα, με αφορμή τη συζήτηση για την «ενοποίηση» των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας. Εν προκειμένω θα προσπεράσουμε το γεγονός ότι ο ...«αντάρτης» βουλευτής εκλαμβάνει το δικαίωμα στη δουλειά και το μισθό ως «ιδιοτελές», «συντεχνιακό» και, τελικά, «υποδεέστερο» του δικαιώματος του τουρίστα να φωτογραφίζεται στην Ακρόπολη. Θυμίζουμε, απλώς, ότι ο εν λόγω ...«παγκόσμιος πολίτης» ήταν υφυπουργός Πολιτισμού τον Οκτώβρη του 2004 όταν τα ΜΑΤ χτύπησαν τη συγκέντρωση των συμβασιούχων του ΥΠΠΟ έξω από την πύλη του υπουργείου του. Είναι φανερό πως ο καθένας αντιλαμβάνεται εντελώς διαφορετικά το «διαχρονικό μήνυμα» του Βράχου της Ακρόπολης...

«Διάλογος» για συγκάλυψη της επίθεσης

Με τις απαραίτητες τυμπανοκρουσίες ανοίγει σήμερα η αυλαία του «διαλόγου» για την αναμόρφωση του Λυκείου και το εξεταστικό, με την πρώτη επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εχει προηγηθεί η προχτεσινή πρώτη συνεδρίαση της «Πολιτικής Επιτροπής» με τη συμμετοχή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑ.Ο.Σ., ενώ το σκηνικό της φιέστας καλλωπίζουν οι δηλώσεις από πλευράς κυβέρνησης, πρόθυμων συμμετεχόντων στο «διάλογο» και «υπευθύνων» για τη διεξαγωγή του, που υποκλίνονται στη «μηδενική βάση» από την οποία υποτίθεται πως ξεκινάει ο «διάλογος» και στην αναγκαιότητα συναίνεσης στο «εθνικό θέμα» της Παιδείας.

Ο «διάλογος» έρχεται να συγκαλύψει το μέγεθος της συνεχιζόμενης επίθεσης της άρχουσας τάξης στα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων, στο δικαίωμα στη μόρφωση. Γιατί με το φερετζέ του «διαλόγου» στρώνεται το έδαφος για την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της Παιδείας στις ανάγκες της αγοράς. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων του «ευρωμονόδρομου» που ανάγουν τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση σε μέτρο ξεπεράσματος της οικονομικής κρίσης. Και είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που επιδιώκεται η συναίνεση του λαού και της νεολαίας απέναντι στο «διάλογο» και στα νέα αντιδραστικά μέτρα που θα προωθηθούν με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ.

Γιατί σήμερα προετοιμάζεται το σχολείο που έχει ανάγκη η αγορά, για να πάρει αύριο τέτοιους εργαζόμενους που να μπορεί να τους υπερεκμεταλλεύεται με μικρότερο μισθό και λιγότερα δικαιώματα. Γι' αυτό στήνεται το σκηνικό της συναίνεσης και της «εθνικής υπόθεσης», προκειμένου να πειστεί και ο λαός ότι οι θυσίες είναι για το «κοινό» όφελος. Γι' αυτό ακριβώς πανηγυρίζουν τα συγκροτήματα του Τύπου - με προεξάρχον το συγκρότημα Λαμπράκη - για την πρωτοκαθεδρία στο συνέδριο των πανεπιστημιακών των δυνάμεων εκείνων που υποστηρίζουν με μανία τις αναδιαρθρώσεις. Γιατί αυτά που προωθούνται στην ανώτατη εκπαίδευση απαιτούν πανεπιστημιακούς πρόθυμους να τα εφαρμόσουν, να τα προπαγανδίσουν, να βάλουν πλάτη στην εμβάθυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Η ουσία του «διαλόγου» και των προϊόντων του είναι ότι αλλάζει το Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου. Για τη νεολαία που διψάει για μόρφωση και για τη λαϊκή οικογένεια που πασχίζει για να μορφωθούν τα παιδιά της, ο «διάλογος» έχει να φέρει μόνο νέα βάρη: Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ταξικών φραγμών στο σχολείο από τις πρώτες τάξεις ακόμα, απαξίωση του Λυκείου, στροφή στην τεχνικοεπαγγελματική κατάρτιση, μετατροπή όλου του σχολείου σε κέντρο εκμάθησης βασικών δεξιοτήτων, προσαρμογή του τρόπου εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση στις ανάγκες του νέου επιχειρηματικού πανεπιστημίου που λειτουργεί με μοχλό την ανταγωνιστικότητα. Ο «διάλογος» για την Παιδεία όχι μόνο δεν μπορεί να αποτελέσει πανάκεια, όχι μόνο δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη νεολαία και την εργατική οικογένεια ως περίοδος ...αναμονής «λύσεων» στα προβλήματα της Παιδείας. Αντιθέτως, πρέπει να αποτελέσει περίοδο έντασης των λαϊκών, εργατικών και νεολαιίστικων κινητοποιήσεων για να έρθουν στο προσκήνιο οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και της νεολαίας στη μόρφωση, κόντρα στις επιλογές των μονοπωλίων.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Στην υπηρεσία του κεφαλαίου η ΕΕ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΙΓΑ ΠΟΥ ΔΕ θα ενέκρινε την πώληση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» η Ευρωπαϊκή Ενωση! Εχετε δει ποτέ μέτρο με το οποίο χάνεται δημόσια περιουσία και κερδίζουν ιδιώτες που να ...κολλήσει στις Βρυξέλλες;

Ουδέποτε (εκτός από τις περιπτώσεις που ...τσακώνονται δυο πολυεθνικές για τη λεία τους, οπότε πάμε σε μεταξύ τους διαπραγματεύσεις).

Εκεί μόνο για μέτρα που ενισχύουν το δημόσιο χαρακτήρα επιχειρήσεων, που περιέχουν ενίσχυση των αγροτών ή παροχές προς τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους δεν μπορούν να ακούνε.

Οχι πως τους ενοχλεί και καμιά κυβέρνηση με τέτοια θέματα. Βλέπετε, όλοι μαζί τα έχουν συναποφασίσει αυτά.

ΗΜΑΣΤΑΝ ΗΓΕΤΙΔΑ χώρα στα Βαλκάνια και καταντήσαμε προβληματική. Ιδού το πολιτικό συμπέρασμα του Γ. Παπανδρέου για την εξωτερική πολιτική!

Πολύ θα θέλαμε να ξέραμε πώς το εννοεί αυτό το «ηγέτιδα». Εκτός αν έχει υπόψη του πως ηγέτιδα χώρα είναι αυτή που από το έδαφός της περνούσε το πεζικό του ΝΑΤΟ για να εγκατασταθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία...

Εκτός αν ο ...«ηγετικός ρόλος» έχει να κάνει με το να ενισχύεις από τα λεφτά των φορολογουμένων τράπεζες, πολυεθνικές και επιχειρήσεις γενικώς προκειμένου να κάνουν «μπίζνες» στα Βαλκάνια.

ΒΡΕ ΒΡΕ ΤΟ στενοχώρησε το ΛΑ.Ο.Σ. η Νέα Δημοκρατία που δε θέλει να ...παίξουν μαζί στο παιγνίδι της εξουσίας και της διακυβέρνησης. Τι θα κάνει άραγε τώρα; Θα βρει άλλη παρέα;


Γρηγοριάδης Κώστας

Γιατί όχι; Λαϊκιστές είναι οι άνθρωποι. Σήμερα εδώ, αύριο αλλού, μεθαύριο πάλι εδώ. Σε δουλειά να βρισκόμαστε. Ούτως ή άλλως θέμα πολιτικής διαφωνίας δεν υπάρχει...

«Οχι» ιδιωτικοί αυτοκινητόδρομοι

Γρηγοριάδης Κώστας

Τελειωμένη υπόθεση, που δεν πρέπει κανείς να σκαλίζει, θεωρεί η κυβέρνηση την υπόθεση της κατασκευής των ιδιωτικών αυτοκινητόδρομων, τους οποίους πληρώνει δύο και τρεις φορές ο ελληνικός λαός. «Ας μην επανερχόμαστε σε θέματα για τα οποία έχει γίνει μεγάλη αναφορά και τα οποία έχουν εξηγηθεί επαρκώς», προέτρεψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε χτες από το «Ρ» για τα «άπειρα» διόδια που μπαίνουν, ακόμα και μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας, για να κατασκευαστούν με τη ληστρική μέθοδο της «αυτοχρηματοδότησης» οι νέοι ιδιωτικοί αυτοκινητόδρομοι. Μάλιστα ο Ευ. Αντώναρος δε δίστασε να υποστηρίξει ότι η χρέωση ανά χιλιόμετρο «είναι το πιο δίκαιο σύστημα», επικαλούμενος ότι χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δε θα μπορούσε βέβαια να είναι διαφορετική η θέση της κυβέρνησης, αφού από κοινού με το ΠΑΣΟΚ έχει παραδώσει τα μεγάλα έργα στους μεγαλοεργολάβους, φορτώνοντας νέα χαράτσια στο λαό. Ας μην τρέφουν όμως ψευδαισθήσεις. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Παντού οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται για να καταργηθούν όλα τα διόδια, και τα έργα και τις υποδομές να αναλαμβάνει το κράτος, χωρίς να πληρώνει ο λαός. Ευρύτερα λαϊκά στρώματα έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τι σημαίνει «αυτοχρηματοδότηση». Και η μάχη μόλις έχει ξεκινήσει...

Απέτυχε η προσπάθεια εξαγοράς

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της εταιρείας ACC να εξαγοράσει τη διοίκηση του Σωματείου Καθαριστριών του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης προκειμένου να σταματήσουν να διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την καταβολή των αναδρομικών σε βάθος 5ετίας που τους οφείλει από την εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης. Ο εκπρόσωπος της επιχείρησης, που έχει συγκεντρώσει όλες τις εργολαβίες καθαριότητας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και αλλού, προσπάθησε να εξαγοράσει τα μέλη του ΔΣ του σωματείου προτείνοντάς τους να καταβάλει μόνο σε αυτούς αναδρομικά για τους τελευταίους 10 μήνες!

Οι εργαζόμενοι απάντησαν συλλογικά με κινητοποίηση το πρωί της Δευτέρας μέσα στο χώρο που συνεδρίαζε το ΔΣ του Ιπποκράτειου και απαίτησαν να πετάξει έξω από το νοσοκομείο την ACC, και να προχωρήσει σε απευθείας πρόσληψη όλων των εργαζομένων που απασχολούνται στην εργολαβία καθαριότητας. Χτες ο εκπρόσωπος της ACC επανήλθε με πρόταση η καταβολή των αναδρομικών για το τελευταίο δεκάμηνο να ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι δεν μπαίνουν σε παζάρια και απαιτούν εδώ και τώρα την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η στάση τους έχει θορυβήσει πραγματικά την εργοδοσία, που όπως στην περίπτωση του Νίκου Νικολόπουλου βλέπει ότι δεν έχει να κάνει με «συνδικαλιστές» που για λίγα ευρώ ή για το προσωπικό τους συμφέρον είναι έτοιμοι να πουλήσουν και την ψυχή της μάνας τους, σε βάρος εκείνων που υποτίθεται ότι εκλέχτηκαν να υπηρετούν.

Θα ... αλλάξουν

Στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των αγροτών από την Κεντρική Μακεδονία το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάλεσε τους αγροτοκτηνοτρόφους να είναι αρωγοί στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ιδρυθεί ένα συμμετοχικό όργανο άσκησης αγροτικής πολιτικής.

Αφού άκουσε τα γνωστά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, τις χαμηλές τιμές, το υψηλό κόστος των εφοδίων, την ύπαρξη καρτέλ, την ψαλίδα τιμών παραγωγού και καταναλωτή, δήλωσε ότι αυτά θα αποτελέσουν τη βάση του διαλόγου για την ανάπτυξη της πολιτικής στον αγροτικό τομέα: «Πήραμε το μήνυμα. Θα αλλάξουμε. Κάντε υπομονή», υποστήριξε ο Σ. Χατζηγάκης.

Αλήθεια, πιστεύει ο υπουργός ότι με ένα ...«συμμετοχικό όργανο» θα μπορέσει να ξεμπερδέψει με όλα όσα έχουν υποστεί οι μικρομεσαίοι αγρότες από τις αντιαγροτικές επιλογές που εφαρμόζονται, και που έχουν συναποφασιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και από τις προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ - με την ΕΕ; Η κυβέρνησή του δεν έχει ευθύνες για τις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού που είναι αποτέλεσμα της κατάργησης και του εκφυλισμού των κατώτερων εγγυημένων τιμών που συμφώνησαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Για την προκλητική ενίσχυση των εμποροβιομηχάνων που κυριαρχούν στην αγορά και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων; Τα νέα πλήγματα στους μικρομεσαίους αγρότες που θα φέρει η νέα ΚΑΠ; Την περικοπή και κατάργηση των επιδοτήσεων κ.λπ.

Είναι δυνατόν να εμπαίζονται με τέτοιον τρόπο οι αγρότες, που γνωρίζουν ότι αν μπόρεσαν να ανατρέψουν ή να καθυστερήσουν κάποια από τα αντιαγροτικά μέτρα, οφείλεται μόνο στους διαρκείς αγώνες τους; Αυτό διδάχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια με τις κινητοποιήσεις τους και απορρίπτουν τους ψευτοδιαλόγους και τα ψευτοσυμβουλευτικά όργανα που τους προτείνει ο υπουργός.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ανειρήνευτη πάλη

Εκατοντάδες καθημερινές εξορμήσεις σε τόπους δουλειάς, δεκάδες συσκέψεις με μαζική συμμετοχή εργατών και εργατριών σε όλη τη χώρα. Πλούσια συζήτηση για τα αίτια, το χαρακτήρα και τους πραγματικούς ενόχους της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Πλατιά συσπείρωση στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ, στην αντιμονοπωλιακή γραμμή πάλης που λέει «καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που τη δημιουργούν, μάχη μέχρι την ανατροπή τους». Καθημερινές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις για απολύσεις και δεδουλευμένα, ενάντια στις αντεργατικές πρακτικές που μεθοδεύουν οι μεγαλοεργοδότες για να ξεπεράσουν την κρίση αναίμακτα σε ό,τι αφορά στην κερδοφορία τους, φορτώνοντας τις συνέπειες στους εργαζόμενους. Αγώνας και πρωτοβουλίες για να βρεθούν στο ίδιο μετερίζι εργάτες, φτωχοί και μεσαίοι αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ.

Ξεκάθαρη γραμμή ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των κομμάτων της που σφίγγουν τη θηλιά στο λαιμό της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στο όνομα της οικονομικής κρίσης. Συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα σε χώρους όπου ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός και η εργοδοσία προσπαθούν να σύρουν τους εργάτες στον γκρεμό. Αυτή την πλούσια δράση αναπτύσσει με αμείωτη ένταση το ΠΑΜΕ, με επόμενους κορυφαίους σταθμούς τα συλλαλητήρια στις 17 του Μάρτη και την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 2 του Απρίλη. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται το κεφάλαιο, η ΕΕ, τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες που προωθούν ή στηρίζουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την κερδοφορία των πολυεθνικών. Το ενιαίο μέτωπο αποκαλύπτεται από τις θέσεις, τις προτάσεις και την τακτική τους εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Μερικά μόνο παραδείγματα: Η κυβέρνηση, διά της υπουργού Απασχόλησης, συνομολόγησε μόλις προχτές την αναγκαιότητα για το κεφάλαιο να επιταχυνθούν οι αναδιαρθρώσεις, που στόχο έχουν να διευρυνθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, να βαθύνουν οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, να χτυπηθεί κάθε έννοια σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, να γεμίσουν οι εργοδότες τις τσέπες τους με νέες επιδοτήσεις. Το ΠΑΣΟΚ, με την πρόταση νόμου για την ανεργία που συζητήθηκε χτες, αναπαρήγαγε μέτρα (επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, κ.ά.), που είτε έχει νομοθετήσει η ΝΔ, είτε κινούνται στην ίδια στρατηγική ρότα με τις προτάσεις της σημερινής κυβέρνησης. Από κοντά και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία πρωτοστάτησε στο «διάλογο» με το ΣΕΒ, διακήρυξε τη συναίνεση συμφωνώντας με τους βιομήχανους σε 11 σημεία - στόχους, βγαλμένα από τα προγράμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Δέχτηκε να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την υπουργό Απασχόλησης, δέχτηκε προτάσεις για διευρυμένο «διάλογο» και για άλλα μέτωπα, όπως αυτό της Παιδείας.

Με όλους αυτούς, τα πραγματικά εργατικά συμφέροντα βρίσκονται σε ανειρήνευτη πάλη. Είναι εχθροί των εργαζομένων και το αποδεικνύουν σε κάθε ευκαιρία. Πασχίζουν για το κεφάλαιο και την κερδοφορία του. Θέλουν να διασώσουν το σύστημα που γεννάει και αναπαράγει τις οικονομικές κρίσεις, να εξωραΐσουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα του. Με όλους αυτούς οι εργαζόμενοι, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έχουν σταθερά ανοιχτούς λογαριασμούς. Καμιά υποχώρηση, καμιά ανοχή απέναντι στο αντεργατικό μέτωπο, που θέλει να σύρει τους εργαζόμενους στο τραπέζι της συναίνεσης, της ήττας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ