Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Σε αδιέξοδο πρόληψη και εργαζόμενοι

Η υποβάθμιση της πρόληψης με την ταυτόχρονη προώθηση της συνταγογράφησης υποκαταστάτων από ιδιώτες γιατρούς αποτελούν έκφραση της διαχειριστικής λογικής των ναρκωτικών που προωθείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και εφαρμόζει στη χώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκαναν παλιότερα και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Τα παραπάνω προκύπτουν απ' τα στοιχεία και τις επισημάνσεις στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του Σωματείου Στελεχών Πρόληψης όπου τονίστηκε ότι τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) ήδη βρίσκονται σε αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι επανέλαβαν το κύριο αίτημά τους για θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα αναγνωρίζει το έργο τους και θα χρηματοδοτείται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα «αποτελέσματα της πολιτικής υποβάθμισης και έμμεσης άρνησης της πρόληψης ως "μη κερδοφόρας" με επικοινωνιακά κριτήρια», όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι, είναι: Απλήρωτοι μισθοί εργαζομένων, απλήρωτες ασφαλιστικές εισφορές (μέχρι και 2 χρόνια), καταφυγή εργαζομένων σε επισχέσεις εργασίας, αδυναμία κάλυψης πάγιων εξόδων, ύπαρξη ΚΠ που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του νομού τους έχοντας στη διάθεσή τους δυναμικό δύο ή τριών εργαζομένων, ύπαρξη τουλάχιστον ενός επιστημονικά «ακέφαλου» ΚΠ και κίνδυνος ψυχοσυναισθηματικών διαβρώσεων των λειτουργών.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων

Αποκαλυπτική για τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην υποκατάσταση χαμηλών προδιαγραφών, που θα εξασφαλίζει στον «καθένα τη δόση του», ήταν η παρέμβαση που έκανε στη συνέντευξη Τύπου η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ. «Προσανατολίζονται, είπε, στην υποκατάσταση χαμηλών προδιαγραφών, δηλαδή συντήρηση, πάρτε όλοι τη δόση για να τους έχει στη γωνία, θέλουν ένα θεσμοθετημένο κοινωνικό περιθώριο, γιατί αυτό το περιθώριο δεν αμφισβητεί την εξουσία τους. Για μας είναι πολύ σοβαρό να διεκδικούν και οι εργαζόμενοι τα θεσμικά τους αιτήματα. Το ΚΚΕ και όταν ξεκίνησε ο θεσμός των ΚΠ είχε επισημάνει ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει με τέτοιους όρους και προϋποθέσεις και να πού έφτασε. Είναι δυνατό να συνεχίσουμε έτσι; Οχι. Δε χωράει η πρόληψη στη φιλοσοφία της υποκατάστασης άνευ όρων. Η πρόληψη χωράει σε μια άλλη πολιτική, μείωσης της ζήτησης. Τα κόμματα να τοποθετηθούν ευκρινώς σε αυτό το μείζον ζήτημα. Ποιοι μιλούν για απελευθέρωση των ναρκωτικών και μετά μιλούν για ΚΠ. Το ΚΚΕ υποστηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα ΚΠ, την ύπαρξη των ΚΠ, δεν ταυτίζει την πρόληψη με τη δουλειά που κάνουν τα ΚΠ. Για μας πρόληψη είναι το τι Παιδεία έχουμε, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων».

Αντίθετα, η Μ. Μαλλιώρη, υπεύθυνη του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ, επέμενε προς τους εργαζόμενους να μη σταθούν στο θεσμικό πλαίσιο γιατί είναι ...ανεπίκαιρο. Ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Υγείας, Μ. Σκουλάκης, μίλησε για αδιαφορία της κυβέρνησης και όχι για πολιτική επιλογή που στηρίζεται στη μείωση της βλάβης που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ