Κυριακή 8 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 70 ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Να δυναμώσει τώρα η αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Κοινή ανακοίνωση για να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό Λαό, υπογράφουν 70 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, που συμμετείχαν στις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ. Επαναβεβαιώνοντας την υποστήριξη στον αγώνα του για την επανάκτηση των νόμιμων και αναφαίρετων εθνικών δικαιωμάτων του, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως και το δικαίωμα της επιστροφής όλων των Παλαιστινίων προσφύγων σύμφωνα με την Απόφαση 194 των Ηνωμένων Εθνών, αναλαμβάνουν δράσεις διεθνώς και στις χώρες τους. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τα παρακάτω Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, Απελευθερωτικά Κινήματα, που συμμετείχαν στις εργασίες του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, καταδικάζουν τις βάρβαρες επιθέσεις από στεριά, αέρα και θάλασσα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Γάζα, το Δεκέμβρη του 2008.

Αυτή η θηριώδης επίθεση διήρκεσε 22 μέρες και είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 1.350 πολιτών, τον τραυματισμό χιλιάδων αθώων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Αφησε σημάδια μαζικής καταστροφής σε κατοικίες, περιουσίες και υποδομές, στερώντας από τους κατοίκους της Γάζας τις θεμελιώδεις υποδομές.

Τα κόμματα εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την εξελισσόμενη ανθρωπιστική τραγωδία. Καταδικάζουν τον εσκεμμένο βομβαρδισμό σχολείων και πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένου και του σχολείου του ΟΗΕ στον καταυλισμό της Τζαμπάλια.

Η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα είναι στην πραγματικότητα μια επίθεση ενάντια σε ολόκληρο τον Παλαιστινιακό Λαό.

Τα κόμματα που στηρίζουν την έκκληση:

1. Χαιρετίζουν την ηρωική αποφασιστικότητα του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Γάζα και υποστηρίζουν το θεμελιώδες δικαίωμα του Παλαιστινιακού Λαού να αντιστέκεται στην κατοχή, ένα δίκαιο που είναι αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Εθνη και το διεθνές δίκαιο. Απαιτούν την άμεση άρση του αποκλεισμού της Γάζας, και το άνοιγμα των συνόρων, τη γρήγορη αποκατάσταση όλων των ζημιών και των καταστροφών.

2. Επαναβεβαιώνουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό Λαό στον αγώνα του για την επανάκτηση των νόμιμων και αναφαίρετων εθνικών δικαιωμάτων του, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος στην αυτοδιάθεση και στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου κράτους, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως και το δικαίωμα της επιστροφής όλων των Παλαιστινίων προσφύγων, σύμφωνα με την Απόφαση 194 των Ηνωμένων Εθνών.

3. Καταδικάζουν έντονα τη συνεχιζόμενη κατασκευή του ρατσιστικού τείχους, όπως και τους εποικισμούς στην Κατεχόμενη Δυτική Οχθη, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση όλων των σχετικών αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών. Απαιτούν την άμεση κατεδάφιση του τείχους και των εποικισμών, όπως και την άμεση απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων πολιτικών κρατούμενων στις ισραηλινές φυλακές.

4. Καλούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς να διεξάγουν εκτενή και σε βάθος έρευνα για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει ο ισραηλινός στρατός στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης διεθνώς απαγορευμένων όπλων ενάντια στον άμαχο πληθυσμό. Τα κόμματα τάσσονται υπέρ του σχηματισμού ειδικών νομικών επιτροπών, προκειμένου να καταθέσουν αγωγές κατά των ισραηλινών αρχών για εγκλήματα πολέμου σε εθνικούς και διεθνείς φορείς.

5. Καλούν όλες τις συνιστώσες του Παλαιστινιακού Απελευθερωτικού Κινήματος να εργαστούν υπεύθυνα, ώστε να τερματιστεί η εσωτερική διαμάχη και να αποκατασταθεί η Παλαιστινιακή Εθνική Ενότητα. Σε σχέση με αυτό, τα κόμματα αναγνωρίζουν την Παλαιστινιακή Απελευθερωτική Οργάνωση (ΠΛΟ) ως τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη ενοποιό αρχή του Παλαιστινιακού Λαού. Καλούν στην ενεργοποίηση του ρόλου της ΠΛΟ με δυνατότητα συμμετοχής σ' αυτήν όλων των παλαιστινιακών δυνάμεων που το επιθυμούν.

6. Διακηρύσσουν την ετοιμότητα των κομμάτων να συμβάλουν σε διεθνή καμπάνια για τη στήριξη της Γάζας και απαιτούν άμεση διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμησή της.

Τέλος, τα κόμματα που υπογράφουν την έκκληση δεσμεύονται στις ακόλουθες δράσεις:

  • Να προχωρήσουν σε δράσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό διεθνώς και στις χώρες τους.
  • Να πιέσουν τις κυβερνήσεις, ώστε να ακυρώσουν τις στρατιωτικές και ορισμένες πολιτικές συμφωνίες με το Κράτος του Ισραήλ.
  • Να οργανώσουν και να στείλουν, με την πρώτη ευκαιρία, μια κοινή αντιπροσωπεία κομμάτων στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στην εθνική πάλη του Παλαιστινιακού Λαού.
  • Να διεξάγουν διεθνές συμπόσιο αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, το οποίο να πραγματοποιηθεί στη Δαμασκό στο τέλος του 2009.
  • Να οργανώσουν κοινό καραβάνι με υλική βοήθεια στη Γάζα και
  • να καθιερώσουν μια Διεθνή Μέρα Δράσης Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, με έμφαση στην απαίτηση της άρσης του Αποκλεισμού της Γάζας. Οι υπογράφοντες καλούν και τα άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και Οργανώσεις να υπογράψουν αυτήν την έκκληση και αναθέτουν στην Ομάδα Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων να επεξεργαστεί λεπτομερές σχέδιο για την εφαρμογή του παραπάνω προγράμματος δράσης, σε συνεννόηση με τα Παλαιστινιακά και Αραβικά Κόμματα - Μέλη».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ