Κυριακή 8 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τις γυναίκες της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, τις νοικοκυρές, τις νέες γυναίκες, τις μετανάστριες.

Διαβεβαιώνει ότι θα παλέψει με μεγαλύτερη υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα στο καθήκον που χάραξε το 18o Συνέδριο, για να δυναμώσει ο ρόλος του Κόμματος στην προσπάθεια για την οργάνωση των εργαζομένων γυναικών στα Σωματεία τους, στις Επιτροπές Αγώνα, για τη στήριξη των αγωνιστικών γυναικείων οργανώσεων. Στον αγώνα, για να γίνει παλλαϊκή υπόθεση η πάλη για την ισοτιμία και χειραφέτηση της γυναίκας, γενικότερα για τις ανάγκες των νέων ζευγαριών και της λαϊκής οικογένειας.

Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της σε συνθήκες οικονομικής κρίσης θα γίνει πιο επιθετική σε βάρος των γυναικών, ενώ η καπιταλιστική εργοδοσία ήδη έχει εξαπολύσει όργιο τρομοκρατίας. Aμεσα, πάνω από τα κεφάλια των δημοσίων υπαλλήλων γυναικών στέκει ως «δαμόκλειος σπάθη» η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου για συνταξιοδότηση στα 65 όπως ισχύει και για τις γυναίκες στον ιδιωτικό τομέα με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η ανισοτιμία σε βάρος των γυναικών οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική είναι ανοικτή και συγκαλυμμένη, ιδιαίτερα στις νέες γυναίκες, που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των «μεταρρυθμίσεων» του καπιταλισμού με πολύ οξυμένο τρόπο. Η μητρότητα έχει μετατραπεί σε πανάκριβο εμπόρευμα. Οι κοινωνικές παροχές που θα έπρεπε να στηρίζουν την οικογένεια και τα νέα ζευγάρια συνεχώς εμπορευματοποιούνται. Οι αγρότισσες και οι αυτοαπασχολούμενες προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς δικαιώματα, αλλά με τις «ίσες ευκαιρίες» και τη «γυναικεία επιχειρηματικότητα», έτσι όπως κατευθύνει η ΕΕ.

Μεγαλώνει η αναντιστοιχία στο πώς ζει μια γυναίκα σήμερα και στο πώς θα έπρεπε να ζει, σύμφωνα με την αντικειμενική εξέλιξη και την πρόοδο της κοινωνίας, αλλά και σύμφωνα με τον πλούτο που παράγει η ίδια και ολόκληρη η εργατική τάξη.


Eurokinissi

Το ΚΚΕ προβάλλει στόχους πάλης που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των γυναικών της εργατικής λαϊκής οικογένειας και τις καλεί μαχητικά να διεκδικήσουν μέσα από τις γραμμές του ταξικού εργατικού κινήματος και του αγωνιστικού γυναικείου κινήματος. Μεταξύ άλλων, διεκδικεί:

  • Σταθερή και με δικαιώματα δουλειά. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο με πλήρη μισθολογικά - ασφαλιστικά δικαιώματα. 6ωρο - 30ωρο για τα Βαρέα - Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας.
  • Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ. Κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ. Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλα τα επίπεδα των μισθών και των συντάξεων.
  • Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλες τις άνεργες. Πραγματική προστασία των οικογενειών τους.
  • Σύνταξη στα 55 και 50 για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Η συνταξιοδότηση των γυναικών με πέντε (5) χρόνια λιγότερα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι η ελάχιστη αναγνώριση της ανισοτιμίας των γυναικών στην εκμεταλλευτική κοινωνία, η αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας.
  • Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης (Υγεία, συνταξιοδότηση, Πρόνοια) που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους.
  • Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, ειδικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας του γυναικείου πληθυσμού (γυναικολογικά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας, Κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού).
  • Αδειες κυήσεων, τοκετού, θηλασμού για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στις εργάτριες γης, στις αυτοαπασχολούμενες, δύο μήνες πριν και πέντε μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού. Ενα χρόνο γονική άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Για ορισμένα επαγγέλματα, όπως είναι το επάγγελμα της νοσηλεύτριας, να ισχύει η απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς από τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης και για όλη την προσχολική ηλικία των παιδιών. Απαγόρευση της απόλυσης των εγκύων.
  • Κρατικό δίκτυο κοινωνικών εγκαταστάσεων για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Κρατικοί - δωρεάν βρεφονηπιακοί - παιδικοί σταθμοί, δημόσια κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων, παιδικές κατασκηνώσεις.

Αυτοί οι στόχοι πάλης, για να κατακτηθούν απαιτούν την ανασύνταξη και ανασυγκρότηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και ισχυρό ΚΚΕ, αποδυνάμωση των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Χρειάζεται ανάπτυξη της αντιμονοπωλιακής λαϊκής συμμαχίας για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και την οικονομία, ώστε η ανάπτυξη να σχεδιάζεται, για να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

Μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών καλούμε την πλειοψηφία των γυναικών, που πλήττεται ιδιαίτερα από τη στρατηγική της ΕΕ, να ψηφίσουν το ΚΚΕ ακόμη και αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί του. Είναι επιτακτική ανάγκη τώρα να δυναμώσει η λαϊκή ανυπακοή και απειθαρχία για να αποκρουστούν τα χειρότερα μέτρα που η ΕΕ σχεδιάζει. Να ηττηθούν και να πληρώσουν τα κόμματα που τη στηρίζουν. Να δυναμώσει ελπιδοφόρα η λαϊκή αντεπίθεση.

ΑΘΗΝΑ, Μάρτης 2009

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ