Κυριακή 22 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξιφούλκησαν κατά του ΚΚΕ

Στο πλευρό του Κωστόπουλου οι ηγεσίες του ΣΥΝ και  του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Φαράκος, ο  Ρέππας κ.ά.

Σύσσωμος σχεδόν χτες ο αστικός Τύπος ξιφούλκησε κατά του ΚΚΕ με αφορμή τη διαγραφή του Μ. Κωστόπουλου από το Κόμμα. Οι συγκεκριμένες εφημερίδες επανέλαβαν τον εαυτό τους, όταν, όπως και το '91, τάχθηκαν με τα πρώην στελέχη του ΚΚΕ, που αποχώρησαν από το Κόμμα. Τότε έλεγαν ότι τάσσονταν στο πλευρό των αποχωρησάντων (μεταξύ άλλων Φαράκος, Ανδρουλάκης κ.ά.) επειδή, όπως έλεγαν, ήταν «αληθινοί κομμουνιστές»... Χτες, αξιοποιώντας τον ισχυρισμό του Μ. Κωστόπουλου, που στη δήλωσή του αναφέρει ότι «δεν μπορώ να είμαι τίποτε άλλο από κομμουνιστής», τάχθηκαν και πάλι με έναν «κομμουνιστή» (σ.σ.: πράγμα που δεν το συνηθίζουν...), για να επιτεθούν κατά του Κόμματος των κομμουνιστών... Ας σημειωθεί ότι στο θέμα, πέραν του Δ. Ρέππα και του ΣΥΝ, παρενέβη και ο Γρ. Φαράκος (!), για να επιτεθεί στην ηγεσία του ΚΚΕ, υπερασπιζόμενος τον Μ. Κωστόπουλο...

Το «Εθνος»

Συγκεκριμένα, το «ΕΘΝΟΣ» κυκλοφόρησε χτες με πρώτο θέμα τη διαγραφή Κωστόπουλου και με τίτλο «Κρίση στο ΚΚΕ». Στον υπότιτλο καταγράφεται ο... πόθος της εφημερίδας με την εξής φράση: «Αφετηρία για ραγδαίες εξελίξεις στην Αριστερά η διαγραφή Κωστόπουλου». Εσωτερικά το «Εθνος» έχει αφιερώσει δύο σελίδες του στο θέμα, όπου προεξάρχουσα θέση καταλαμβάνει η δήλωση του Γ. Φαράκου.

Ιδού η δήλωση Φαράκου: «Ο Μ. Κωστόπουλος ήταν ένα από τα στελέχη, που νέος ακόμα ρίχτηκε στην αντιδικτατορική πάλη. Εχει μια ιστορία αγώνων και πολιτικής. Ας το πω, ίσως να είναι λίγο βαρύ: Υπάρχουν και ορισμένα σημερινά ανώτατα στελέχη, που εκείνη την περίοδο έμειναν σπίτι τους»...

Στην ίδια εφημερίδα προβάλλεται η δήλωση του μέλους της ΠΓ του ΣΥΝ, Δ. Στρατούλη, που αργότερα κυκλοφόρησε ως δήλωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ: «Σ' αυτές τις στιγμές είναι θετικό που ανοίγει ο διάλογος για κοινή δράση. Και είναι αρνητικό το γεγονός ότι το ΚΚΕ προσπαθεί να κλείσει τη συζήτηση με διαγραφή», αναφέρουν.

Επίσης, το «ΕΘΝΟΣ» προτάσσει τη χτεσινή δήλωση του Γ. Θεωνά, στο ρ/σ «Φλας»: «Σήμερα είναι μια άσχημη μέρα για το κόμμα μου γιατί ένα από τα πιο σπουδαία στελέχη του... βρέθηκε εκτός κόμματος, διαγραμμένος για τις απόψεις του. Τα άλλα όλα περί παραβιάσεων του Καταστατικού δε νομίζω ότι καθόρισαν την απόφαση» που, όπως συνέχισε, είναι «αποτέλεσμα μιας πολιτικής κουλτούρας η οποία θα έπρεπε να είχε πεθάνει από πολλά χρόνια, αλλά δυστυχώς επανέρχεται».

Η «Εξουσία»

Η «Εξουσία» έχει επίσης αφιερώσει 2 σελίδες στο θέμα, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Με εντολή της Παπαρήγα η διαγραφή Κωστόπουλου» και με υπέρτιτλο: «Πώς μεθοδεύτηκε ο αποκεφαλισμός του». Στην πρώτη της σελίδα εμφανίζει το θέμα ως εξής: «"Βαθιά τομή" Αλέκας σε... Κωστόπουλο».

Η εφημερίδα δημοσιεύει δήλωση του Γ. Θεωνά, ο οποίος αναφέρει: «Περίμενα να μην επικρατήσει αυτή η λογική» και σχόλιο με τον τίτλο: «Σειρά έχει ο Γ. Θεωνάς;» Επίσης, φιλοξενείται η δήλωση Ρέππα, ο οποίος είπε: «Ο Μ. Κωστόπουλος είναι ένα στέλεχος με αγωνιστική διαδρομή, το οποίο τιμάμε. Και το εννοούμε. Το λέω αυτό, γιατί στους καιρούς μας ο έπαινος σε πολιτικό αντίπαλο συχνά δημιουργεί καχυποψία και τον εκθέτει».

Η «Ελευθεροτυπία»

Η «Ελευθεροτυπία» έχει στην πρώτη σελίδα της φωτογραφία του Μ. Κωστόπουλου με τίτλο: «Κωστόπουλος: Οδηγούν το ΚΚΕ σε διάλυση». Το θέμα στις εσωτερικές της σελίδες είναι ολοσέλιδο, όπου προτάσσεται η δήλωση Κωστόπουλου υπό το γενικό τίτλο: «Διέγραψαν το Μήτσο, τους λέει αδίστακτους».

Η «Αυγή»

Η «Αυγή» έχει στο πρωτοσέλιδό της το θέμα με τίτλο «Ο Περισσός διέγραψε τον Μ. Κωστόπουλο» και στη συνέχεια αναφέρει: «Λίγους μήνες πριν από το συνέδριο ο Περισσός επιχειρεί να καταστείλει τις διαφορετικές απόψεις και να σταματήσει το διάλογο για αμφισβητούμενες συμμαχίες». Στις εσωτερικές σελίδες προτάσσονται σημεία της δήλωσης Κωστόπουλου με τους εξής υπότιτλους: «Ακυρώνουν την πολιτική του ΚΚΕ», «Πολύχρονη μεθόδευση», «Ο ρόλος του μηχανισμού».

Σε (ανυπόγραφο) άρθρο, μάλιστα, γίνεται λόγος για «ανώμαλο εσωκομματικό καθεστώς», για ΚΚΕ που «δεν είναι ένα μαζικό κόμμα», που «διέρχεται κρίση ταυτότητας», που «έχει συρρικνωθεί σε ένα μονολιθικό μηχανισμό» και κάνει «πολιτικά "ανοίγματα" προς τον εθνικισμό». Επίσης, στο ίδιο άρθρο αναφέρεται: «Η διαγραφή ενός στελέχους που έχει καταξιωθεί με τη συνεισφορά του στο μαζικό εργατικό κίνημα, και καθώς και οι αντιδράσεις που προκαλεί το γεγονός αυτό μεταξύ των συνδικαλιστών, δείχνει ότι το ΚΚΕ απομακρύνεται από όσα μαζικά ερείσματα είχε περιχαρακώσει μετά τη διάσπαση του '91».

Το «Βήμα»

Το «Βήμα» έχει το θέμα στις εσωτερικές του σελίδες με τίτλο «ΚΚΕ: "Μπορούμε" και χωρίς τον κ. Δ. Κωστόπουλο που ετέθη εκτός κόμματος». Η εφημερίδα κάνει λόγο για «αναμενόμενη από καιρό διαγραφή».

Τέλος, στα πρωτοσέλιδά τους το θέμα το έχουν η «Αυριανή» με τίτλο «Η κριτική του ενοχλούσε την ηγεσία του Περισσού», η «Νίκη», η « Αθηναϊκή» και ο « ΑδέσμευτοςΤύπος» (Ρίζου), που κάνει λόγο για «διάσπαση και στο ΚΚΕ»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ