Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Νέα πεδία κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο

Τα εύσημα του ΣΕΒ εισέπραξε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο των βιομηχάνων να δηλώνει ότι «δείχνει την ορθή κατεύθυνση»!!

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», παρουσίασε χτες κατά τη διάρκεια ημερίδας, ο πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου. Ενα πρόγραμμα που μοναδικό στόχο έχει τη δημιουργία νέων πεδίων κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο, με πρόσχημα τόσο τις κλιματικές αλλαγές, όσο και τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση.

Ο Γ. Παπανδρέου, ειδικότερα, δεσμεύτηκε για:

α) Φορολογικές ελαφρύνσεις,

β) Νέες επιδοτήσεις και

γ) πλήθος θεσμικών μέτρων και κινήτρων που θα διευκολύνουν τους μεγαλο - επιχειρηματίες να δώσουν «πράσινη» διέξοδο στα κεφάλαια που έχουν συσσωρεύσει όλο το προηγούμενο διάστημα, εκμεταλλευόμενοι τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.

Το κράτος θα προσφέρει οικονομικά κίνητρα...

«Η πράσινη ανάπτυξη», όπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου «συνεπάγεται τη στήριξη της πράσινης επιχειρηματικότητας» και σημαίνει «επενδύσεις σε τομείς από τις κατασκευές μέχρι τις μεταφορές, τον τουρισμό, τα γεωργικά μας προϊόντα, την καθαρή ενέργεια, τις νέες τεχνολογίες, τον πολιτισμό». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «την κρίση και την ασφυξία στην αγορά θα αντιμετωπίσουμε με ένα μεγάλο πρόγραμμα πράσινων δημόσιων επενδύσεων, που θα πυροδοτήσει την ανάπτυξη και θα την κατευθύνει σχεδιασμένα σε συγκεκριμένα στοχευμένα πεδία».

Οπως, βέβαια, παραδέχτηκε και ξεκαθάρισε ο ίδιος: «Στις μεγάλες επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, στις ανεμογεννήτριες, στο φυσικό αέριο, στις μετατροπές των παλιών εργοστασίων, θα υπάρξουν κέρδη. Κέρδη για επιχειρήσεις».?

Οπως είπε χαρακτηριστικά, το «δημόσιο θα σχεδιάζει, θα χρηματοδοτεί, θα δίνει την κατεύθυνση, την αρχική ώθηση και τα κίνητρα, για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα παίρνει ο ιδιωτικός τομέας»!!

Μίλησε, επίσης, για πράσινη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των επιδοτήσεων. Για φορολογικά κίνητρα για περιβαλλοντικά φιλικά προϊόντα. Για τη δημιουργία «Πράσινου» Ταμείου, με τη συμμετοχή τόσο του Δημοσίου όσο και του Ιδιωτικού Τομέα, που θα χρηματοδοτεί, ανάμεσα στα άλλα, την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών και προϊόντων, δηλαδή τις επενδύσεις του κεφαλαίου. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, ένας από τους πόρους του Ταμείου θα προέρχεται από τις δημοπρατήσεις δικαιωμάτων ρύπανσης, στο πλαίσιο του εμπορίου ρύπων! Ενας πόρος που υπολογίζεται να ανέρχεται μετά το 2012 σε 2 δισ. ευρώ το χρόνο, τον οποίο θα πληρώνει ο λαός, αγοράζοντας προϊόντα των βιομηχανιών που ρυπαίνουν και βέβαια θα κατευθύνεται πάλι στους επιχειρηματίες.?

Παίρνοντας το λόγο ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον και στέλεχος της ΝΔ Στ. Δήμας, ουσιαστικά επισήμανε ότι το «πακέτο» αυτό για την πράσινη ανάπτυξη είναι το ίδιο με αυτό που προωθεί η ΕΕ. «Υπάρχει παντού η τάση για πράσινες επενδύσεις, είπε συγκεκριμένα. Μπαίνουμε σ' αυτήν τη νέα οικονομία. Κι αν και εδώ στη χώρα μας δεν πάρουμε τα αναγκαία μέτρα θα χάσουμε την ευκαιρία. Η ΕΕ πιέζει και κατευθύνει τις χώρες προς τις πράσινες επενδύσεις».

Την πλήρη συμφωνία του με τη «δρομολόγηση ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης» πάνω στους πυλώνες που ανέπτυξε ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε και ο δήμαρχος της Αθήνας και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης που χαιρέτισε στη χτεσινή ημερίδα του ΠΑΣΟΚ.

...και οι βιομήχανοι την «εμπειρία» τους

Στο ίδιο κλίμα, τόσο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, όσο και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος. Ο Δ. Δασκαλόπουλος, μάλιστα, όχι μόνο χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - άλλωστε κάλυψε όλες τις απαιτήσεις του κεφαλαίου - , αλλά πρόσθεσε πως «η πρόταση για την πράσινη ανάπτυξη δείχνει προς την ορθή κατεύθυνση αλλαγής» και ότι προς την κατεύθυνση αυτή «ο ΣΕΒ και τα μέλη του καταθέτουν ουσιαστική και κρίσιμη συνεισφορά: τη συσσωρευμένη εμπειρία τους»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ