Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ «ΦΑΡΟ»
Οπλισμένοι με την πείρα του αγώνα

Συσπειρωμένοι στο ταξικό συνδικάτο του κλάδου συνεχίζουν την κατάληψη που ξεκίνησαν ένα μήνα πριν

Τη συνέχιση του αγώνα τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στη χτεσινή Γενική Συνέλευση
Τη συνέχιση του αγώνα τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στη χτεσινή Γενική Συνέλευση
Σταθερά στο πόστο του αγώνα παραμένουν οι εργαζόμενοι στο «Φάρο», που έχουν καταλάβει το εργοστάσιο από τις αρχές του Φλεβάρη και παλεύουν για το δικαίωμά τους στη δουλειά με δικαιώματα. Απλήρωτοι από το περασμένο καλοκαίρι, οι εργαζόμενοι ήρθαν το Δεκέμβρη αντιμέτωποι και με την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε ο ιδιοκτήτης της χαρτοβιομηχανίας.

«Περνούσε μια μέρα ένας συνάδελφος απέξω, αφού είχε σταματήσει να δουλεύει η εταιρεία και μέχρι να μας ειδοποιήσει και να φτάσουμε, είχαν ετοιμάσει τα μηχανήματα να τα πάρουν» εξήγησαν στον «Ρ», που παρακολούθησε τη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση. Από τότε, στήνοντας έναν πρόχειρο χώρο έξω από το εργοστάσιο για να στεγάζονται οι βάρδιες περιφρούρησης που εναλλάσσονται νύχτα - μέρα, συνεχίζουν την πάλη τους με τη στήριξη του ταξικού Σωματείου Χαρτεργατών Νομού Αττικής.

«Το εργοστάσιο δούλευε "στο φουλ" μέχρι την τελευταία ώρα», τονίζουν στον «Ρ», συμπληρώνοντας ότι παλιά ο «Φάρος» συνήθιζε να λέει ότι «είμαστε όλοι μια οικογένεια». Τώρα όμως βλέπουν τις πραγματικές τους οικογένειες να δεινοπαθούν, αφού είναι μήνες που έχει να μπει μεροκάματο στα σπίτια τους. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι γυναίκες, όλοι σχεδόν με παιδιά, ορισμένοι τα απέκτησαν πρόσφατα.

Αντίπαλος η αντεργατική πολιτική

«Η κατάσταση αυτή δεν υπάρχει μόνο εδώ, με την εργοδοσία στο "Φάρο"» τόνισε στη ΓΣ ο πρόεδρος του κλαδικού σωματείου Δημήτρης Κατσιγιάννης, σημειώνοντας τη σημασία που έχει ο αγώνας των εργαζομένων γιατί μπορεί να τους εξοπλίσει με κρίσιμα συμπεράσματα. Ούτε είναι μόνο η σημερινή κυβέρνηση που μας οδηγεί σ' αυτό το σημείο, πρόσθεσε. Αντίπαλός μας είναι η πολιτική που εφαρμόζουν και στηρίζουν όλες οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, αυτοί που τώρα ζητούν συναίνεση για να περάσει η κρίση όσο πιο ανώδυνα γίνεται για το κεφάλαιο.

Καταγγέλλοντας την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που πρώτη έτρεξε σε συζήτηση με βιομήχανους, δίνοντας κάλυψη σε μέτρα όπως η τριήμερη εργασία, η εκ περιτροπής απασχόληση κλπ., επισήμανε τη σημασία που έχει η μαζική διαδήλωση με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και στα συλλαλητήρια στις 17 Μάρτη και στην απεργία στις 2 Απρίλη.

«Πήγα σε μια εταιρεία security να δουλέψω χτες και μου δίνουν 3 ευρώ την ώρα. "Και νυχτερινά;" τους λέω. Τα ίδια, μου απαντούν, 3 ευρώ. Οχι βρε παιδιά μόνο 600, τους λέω. Ε, πολύ απλά, με 12ωρο, τα 600 μπορούν να γίνουν 800, μου είπαν...», επισήμανε ένας απ' τους εργαζόμενους, μεταφέροντας την ομηρία στην οποία καταδικάζει την εργατική τάξη η πολιτική ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Αναδεικνύοντας την ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι να δυναμώσουν την ταξική ενότητα και πάλη, να δώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τις μάχες που ανοίγονται μπροστά τους, με πρώτη αυτή των εκλογών στο κλαδικό συνδικάτο, τον Απρίλη. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση της κατάληψης, αλλά και την αξιοποίηση κι άλλων μορφών αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ