Associated Press |
Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν ενταχθεί στις στρατιές των ανέργων και βλέπουν να χάνουν τα δικαιώματά τους στις ΗΠΑ |
Αν δεν πετύχουν οι προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης για την αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η ύφεση που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ ίσως να μην τελειώσει το τρέχον έτος αλλά να διαρκέσει τουλάχιστον μία τριετία, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι κατά την κατάθεσή του ενώπιον του Κογκρέσου. Προειδοποιήσεις που αποτελούσαν πρελούδιο της ομιλίας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ενώπιον του Κογκρέσου για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, που θα κινηθεί όπως ο ίδιος δήλωσε τη Δευτέρα, σε τροχιά «δημοσιονομικής υπευθυνότητας» προκειμένου να τιθασευτεί το έλλειμμα.
Με άλλα λόγια περικοπές... φυσικά από τις κοινωνικές δαπάνες. Ο Μπαράκ Ομπάμα δίνοντας από τη Δευτέρα το στίγμα του θα επιζητήσει τις περικοπές σε μεγάλα προγράμματα, όπως την Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία (Medicare και Medicaid), προγράμματα από τα οποία εξαρτώνται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα εκατομμυρίων Αμερικανών. Εκατομμύρια Αμερικανών που καλούνται να πληρώσουν και τη διάσωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου... και που ολοένα και περισσότεροι εξ αυτών θα χάνουν την ασφάλεια υγείας που έχουν, καθώς εξασθενεί η οικονομία της χώρας και η υγειονομική περίθαλψη γίνεται ακριβότερη και λιγότεροι εργοδότες προσφέρουν κάλυψη στους υπαλλήλους τους, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Ιατρικής των ΗΠΑ.
Εξάλλου «η συνολική αποκατάσταση της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να πάρει ως και τρία χρόνια» όπως δήλωσε ο Μπερνάνκι προειδοποιώντας συνάμα πως ένας άλλος κίνδυνος για την προοπτική αυτή είναι και η παγκόσμια φύση της οικονομικής επιβράδυνσης, η οποία μπορεί να υπονομεύσει τις εξαγωγές των ΗΠΑ και να πλήξει την κατάσταση σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που αναμένεται τώρα.
Τέλος, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος» για την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ασία. Ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Τάρο Ασο, στον Λευκό Οίκο διαβεβαιώνοντας ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Ιαπωνία είναι εξαιρετικής σημασίας, προσθέτοντας ότι «για αυτό το λόγο, ο πρωθυπουργός (της Ιαπωνίας) είναι ο πρώτος ηγέτης που έγινε δεκτός στο Οβάλ Γραφείο».