Και η Λευκορωσία στο λεγόμενο πρόγραμμα «Ανατολική Συνεργασία»
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέτασαν τη δυνατότητα μακροπρόθεσμης οικονομικής στήριξης στις ανατολικές χώρες, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν την επιρροή της Μόσχας, αλλά και να προωθήσουν τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, το προτεινόμενο «Σχέδιο Ανατολικής Συνεργασίας» βρέθηκε για πρώτη φορά στο επίκεντρο της συζήτησης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, όπου, μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκε σε θέματα του ελεύθερου εμπορίου, της οικονομικής αρωγής, των συχνών διαβουλεύσεων, ζητήματα άμυνας και προοπτικής οικονομικής ολοκλήρωσης, αλλά και θέματα που αφορούν την παροχή βίζας. Σαν αντάλλαγμα, οι εμπλεκόμενες χώρες (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία και Λευκορωσία) θα πρέπει, όπως υποστηρίχτηκε, να «ενισχύσουν τη δημοκρατία, την έννομη τάξη, οχυρώνοντας παράλληλα τις οικονομίες τους και διασφαλίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα»...
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει από τον προϋπολογισμό της 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για το συγκεκριμένο σχέδιο για την περίοδο από σήμερα έως το 2013, έχοντας προσθέσει άλλα 600 εκατομμύρια ευρώ μετά τον πόλεμο του Αυγούστου μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας και την κρίση με το φυσικό αέριο που κράτησε «όμηρο» την ΕΕ το Γενάρη. Εξάλλου, είναι γνωστό πως η ΕΕ αναζητά νέους διόδους μεταφοράς του φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας τη Ρωσία.
Η τελική έγκριση του «Σχεδίου Ανατολικής Συνεργασίας» αναμένεται να δοθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 19-20 Μάρτη, ενώ σχεδιάζεται συνάντηση της ΕΕ με τους ηγέτες αυτών των χωρών στις 7 Μάη για την προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου.
Η ΕΕ επίσημα καταχώρησε τη Λευκορωσία στο πρόγραμμα «Ανατολική Συνεργασία». Να σημειωθεί πως πρόσφατα το Μινσκ επισκέφτηκε ο Χαβιέ Σολάνα, επίτροπος της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας κι από εκεί τόνισε πως η Λευκορωσία καταλαμβάνει «ιδιαίτερη θέση» στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ανατολική Συνεργασία». Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο της Λευκορωσίας «Μπέλτα», ο Σολάνα εξέφρασε την ελπίδα πως οι σχέσεις μεταξύ του Μινσκ και της ΕΕ θα αναπτυχθούν και ανακοίνωσε πως η επίσκεψή του στη Λευκορωσία ήταν καρποφόρα, ενώ η συζήτηση με τον Λευκορώσο Πρόεδρο Α. Λουκασένκο ήταν εποικοδομητική.
Εντονος είναι ο ρωσικός προβληματισμός για τις εξελίξεις, που διατυπώνεται εύστοχα στον τίτλο άρθρου της «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα»: «Η Ευρώπη θα αγοράσει άραγε τη Λευκορωσία;». Στο άρθρο εκτιμάται πως η οικονομική κρίση και οι συνέπειές της στη Λευκορωσία ήταν το αντικείμενο της συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Σολάνα και του Α. Λουκασένκο. Η εφημερίδα εκτιμά πως η ΕΕ, στα πλαίσια του προγράμματος «Ανατολική Συνεργασία», μπορεί να δώσει στη Λευκορωσία γύρω στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Για να ξεπεραστούν οι ρωσικές ανησυχίες, η ΕΕ προτίθεται να καλέσει στο πρόγραμμα «Ανατολική Συνεργασία» και τη Ρωσία (καθώς και την Τουρκία), με την ιδιότητα του παρατηρητή. Ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε πως η ΕΕ επιδιώκει να αποφύγει την επανάληψη της κατάστασης που υπήρξε με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ όταν από τη Ρωσία «δημιουργήθηκε η εντύπωση πως την περικυκλώνουν απ' όλες τις μεριές».