Κυριακή 22 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Ενισχύει το στρατιωτικό της ρόλο...

Ολοένα και πιο έντονη γίνεται, όσο περνά ο καιρός, η δραστηριοποίηση του ιαπωνικού στρατού...
Ολοένα και πιο έντονη γίνεται, όσο περνά ο καιρός, η δραστηριοποίηση του ιαπωνικού στρατού...
Τα «αεροπλάνα της χήρας», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν οι πιλότοι τα μεταγωγικά αεροπλάνα κάθετης προσγείωσης «MV-OSPREY» («Οσπρεϊ» σημαίνει «Ψαραετός»), λόγω των αξιοσημείωτων ατυχημάτων και των 36 δυστυχημάτων που έχουν καταγράψει στο ιστορικό τους, προκαλούν νέες ανησυχίες στον πληθυσμό της ιαπωνικής νήσου Οκινάουα, καθώς το προσεχές διάστημα καταφθάνουν στην περιοχή τα πρώτα από τα συνολικά 24 που θα αντικαταστήσουν ως το τέλος του 2012 ισάριθμα πεπαλαιωμένα μεταγωγικά ελικόπτερα τύπου CH-46 στην αεροπορική βάση της Φουτένμα.

Ηδη οι κυβερνήτες της Οκινάουα, της περιφέρειας Γιαμαγκούτσι και ο δήμαρχος της νοτιοδυτικής πόλης Ιβακούνι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις και τους προβληματισμούς τους για την ανάπτυξη των «Οσπρεϊ» στις περιοχές τους και τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύει η χρήση τους πάνω από κατοικημένες περιοχές, κατά τη συνάντηση που είχαν στις αρχές Ιούλη με το νέο υπουργό Αμυνας Σατόσι Μοριμότο. Οι κυβερνήτες προειδοποίησαν τον υπουργό για την πραγματοποίηση μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων και αντιδράσεων εάν δεν αλλάξουν τα σχέδια ανάπτυξής τους, πόσο δε μάλλον εάν συμβεί το πρώτο ατύχημα με «πρωταγωνιστή» τα επίμαχα αεροπλάνα... Οπως επισήμαναν, στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για μία απλή «αντικατάσταση» παλιών στρατιωτικών ελικοπτέρων με πιο σύγχρονα μέσα, γιατί τα «ΜV Osprey» μπορούν να πετάξουν δύο φορές γρηγορότερα, τέσσερις φορές περισσότερο (καλύπτοντας σε μία μόνη πτήση μία περιοχή 3.900 χλμ!) και να μεταφέρουν τριπλάσιο φορτίο ανθρώπων από τα παλιότερα CH-46. Οι κυβερνήτες δεν παρέλειψαν να αναφέρουν ότι οι νέες δυνατότητες των επίμαχων αεροσκαφών θα αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των πτήσεων και των αποστολών που θα πραγματοποιούν πλέον όχι μόνον πάνω από τις κατοικημένες ζώνες των περιοχών τους, αλλά και της ιαπωνικής ενδοχώρας, με εξαίρεση τα μητροπολιτικά κέντρα των πόλεων Τόκιο, Οσάκα, Ναγκόγια, Φουκουόκα.

Εντονες ανησυχίες στους νησιώτες της Οκινάουα προκαλεί η ανάπτυξη των νέων αεροσκαφών κάθετης προσγείωσης «MV-Οsprey»...
Εντονες ανησυχίες στους νησιώτες της Οκινάουα προκαλεί η ανάπτυξη των νέων αεροσκαφών κάθετης προσγείωσης «MV-Οsprey»...
Ωστόσο, ο Μοριμότο πέρα από την τυπική έκφραση «κατανόησης» στις ανησυχίες τους και τη «διαβεβαίωση» ότι θα ζητήσει «πλήρη» στοιχεία για την προ μηνών θανατηφόρα συντριβή των επίμαχων αεροσκαφών στο Μαρόκο με θύματα Αμερικανούς πιλότους, τους γύρισε ουσιαστικά την πλάτη, επισημαίνοντάς τους πως ούτε η κεντρική κυβέρνηση, ούτε οι τοπικές αρχές μπορούν νομικά να εμποδίζουν ή να αρνηθούν την ανάπτυξη των «Ψαραετών».

Πώς θα μπορούσε ο Μοριμότο να κάνει αλλιώς, όταν η κυβέρνηση του «κεντροαριστερού» πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα έχει αποφασίσει να ενισχύσει σημαντικά τη στρατιωτική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Αυτό απεδείχθη περίτρανα στις 30 Απρίλη κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον και την έκδοση Κοινής Διακήρυξης για Διμερή Δυναμική Αμυντική Συνεργασία με προφανή στόχο τις κινήσεις της Κίνας τις επόμενες δεκαετίες και το ζωτικό έλεγχο της ευρύτερης περιοχής ΝΑ Ασίας και Ειρηνικού.

Στενότερη η ιμπεριαλιστική συνεργασία

Οπως φάνηκε στην περίπτωση και αυτής της κεντροαριστερής κυβέρνησης, αντίθετα με τις «ανησυχίες» διάφορων Αμερικανών αναλυτών η αλλαγή στο πολιτικό προσκήνιο της Ιαπωνίας το 2009 έπειτα από το τέλος της παντοδύναμης παραμονής των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών» στην εξουσία για πολλές δεκαετίες, ούτε συρρίκνωσε τη στρατιωτική συμμαχία Τόκιο-Ουάσιγκτον, ούτε έφερε την Ιαπωνία πιο κοντά στην Κίνα. Το αντίθετο! Τα στελέχη του κυβερνώντος «Δημοκρατικού Κόμματος Ιαπωνίας», ξεπερνώντας σε ιμπεριαλιστικό ζήλο τους πιο συντηρητικούς «Φιλελεύθερους Δημοκράτες», έπεσαν με τα μούτρα στην ενεργοποίηση μίας έντονα μιλιταριστικής πολιτικής, αποφασίζοντας τη δημιουργία μιας μικρής βάσης στο Τζιμπουτί, με πρόσχημα τη συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική «αντιπειρατική» αποστολή ανοιχτά της Σομαλίας στον Κόλπο του Αντεν και τον περασμένο Δεκέμβρη να επιτρέψουν (για πρώτη φορά από το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο) σε ιαπωνικές εταιρείες να εξάγουν όπλα και να συνεργαστούν σε προγράμματα αμυντικής τεχνολογίας με άλλες συμμαχικές χώρες - πλην των ΗΠΑ! Μάλιστα, η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση έγινε πράξη μέσα σε λιγότερο από 3,5 μήνες όταν στη διάρκεια επίσκεψης του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον την περασμένη άνοιξη στο Τόκιο, υπογράφηκε συμφωνία για την από κοινού ανάπτυξη και κατασκευή στρατιωτικών εξοπλισμών ανάμεσα σε Ιαπωνία και Βρετανία.

Οσο για τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Οκινάουα που θα έκλειναν; Οχι μόνο δεν κλείνουν, αλλά θα εκσυγχρονιστούν και θα μετεγκατασταθούν σε άλλες λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές εντός και εκτός του μαρτυρικού νησιού, αφού η «Κοινή Δυναμική Αμυντική Συνεργασία» ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιαπωνία ανοίγει (κατά παράβαση και του αστικού ιαπωνικού συντάγματος...) το δρόμο για την από κοινού χρήση υπερπόντιων βάσεων Αμερικανών και Ιαπώνων στρατιωτών στη νήσο Γκουάμ και στο νησιωτικό σύμπλεγμα Βορείων Μαριάνων (αμφότερα βρίσκονται σε στρατηγικές περιοχές του Ειρηνικού και καταχωρούνται ως «αμερικανικά εδάφη»). Επιπλέον, ο σχεδιασμός της μετεγκατάστασης των αμερικανικών βάσεων στην Οκινάουα και η άρνηση των ΗΠΑ να συγχωνεύσουν τις αεροπορικές βάσεις Φουτένμα και Καντένα δείχνουν κατά ορισμένους αναλυτές τη θέληση της Ουάσιγκτον να αυξήσει την πολεμική ετοιμότητα και ικανότητα ενισχύοντας σε περίπτωση εχθρικής επίθεσης την αμυντική γραμμή στην Οκινάουα και στα (ιαπωνικά) Νησιά Νανσέι.

Βέβαια, η πολιτικο-οικονομική ελίτ της Ιαπωνίας δεν αποφάσισε από μόνη της μία τέτοια αλλαγή. Τα σχέδια για σημαντική ενίσχυση του ιαπωνικού στρατιωτικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή, για τον 21ο αιώνα, συμπλέουν πρώτα απ' όλα με την αλλαγή στις γεωπολιτικές προτεραιότητες της Ουάσιγκτον που «μετακινήθηκαν» από την περιοχή της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας (βλέπε Κίνα...) και του Ειρηνικού Ωκεανού, ώστε να ανακόψει τυχόν επεκτατικές διαθέσεις του Πεκίνου και να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη ιρανική απόπειρα διακοπής της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ... Αλλωστε, το Γενάρη ο Μπάρακ Ομπάμα, παρουσιάζοντας το νέο «αμυντικό» δόγμα των ΗΠΑ στο πλαίσιο δεδομένων που δημιουργεί η κλιμακούμενη διεθνής καπιταλιστική κρίση, είχε καλέσει τους συμμάχους των ΗΠΑ να ενισχύσουν πιο ενεργά (και με ίδια μέσα...) το στρατιωτικό τους ρόλο τα επόμενα χρόνια. Είχε επίσης ξεκαθαρίσει πως οι νέοι στόχοι του Πενταγώνου επιδιώκουν όχι απλώς διατήρηση, αλλά ενίσχυση των μεγάλων βάσεων σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα, αλλά και τη δημιουργία νέων σε άλλες σύμμαχες χώρες της περιοχής (όπως στη ναυτική βάση του Ντάργουιν στα Βόρεια Εδάφη της Αυστραλίας) με την ανάπτυξη αυτόνομης δύναμης ταχείας επέμβασης πεζοναυτών, μαζί με αεροπλανοφόρα και αεροσκάφη.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ