Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΟΞΕΝΟΔΟΧΟΙ
Εκβιάζουν μπροστά στην κρίση

Με - ενδεικτικά μόνο - κέρδη 82 εκατ. ευρώ το 2007, απειλούν με απολύσεις για να ...επιβιώσουν από την οικονομική κρίση!

Απολύσεις στα ξενοδοχεία προαναγγέλλει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ), ισχυριζόμενο ότι είναι απαραίτητες για την επιβίωση των επιχειρήσεων μπροστά στην οικονομική κρίση. Η πρόκληση προς τους εργαζόμενους του κλάδου είναι αποτέλεσμα και της ενθάρρυνσης της εργοδοτικής ασυδοσίας από την κυβερνητική πολιτική, που χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους ξενοδόχους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού με τα περίφημα «14» μέτρα, ένα εκ των οποίων είναι και η μείωση του τέλους παρεπιδημούντων (αποδίδεται στους ΟΤΑ) από 2% σε 0,5%.

Στην ανακοίνωση σχετικά με το τέλος παρεπιδημούντων, και αφού επικαλείται απόψεις νομικών για να δηλώσει ότι η επιβολή του «είναι αντισυνταγματική και δε λειτουργεί ανταποδοτικά στην πράξη», το ΞΕΕ σημειώνει ότι «οι ξενοδόχοι προετοιμάζονται να δώσουν αγώνα επιβίωσης των επιχειρήσεων», ότι οι τιμές δεν καλύπτουν το κόστος λειτουργίας και ότι δεν υπάρχουν κέρδη για να συμπιεστούν, τονίζοντας: «Κατά συνέπεια, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και ο περιορισμός της απασχόλησης αποτελούν τις μόνες παραμέτρους συμπίεσης κόστους που μπορούν να στηρίξουν την αναγκαία τιμολογιακή πολιτική».

Η ...«μάχη επιβίωση», που προκλητικά επικαλούνται οι μεγαλοξενοδόχοι, αντανακλάται στα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία: Μόνο το 2007, οι 795 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου είχαν κέρδη 82 εκατ. ευρώ και τζίρο 2,58 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 7,34% σε σχέση με το 2006. Τα συνολικά στοιχεία για το 2008 δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί, αλλά μόλις χτες, η ΙΟΝΙΚΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ανακοίνωσε αύξηση καθαρών κερδών στα 8,2 εκατ. ευρώ από 3,4 εκατ. ευρώ το 2007. Μια αύξηση περίπου 141%!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ