Παρασκευή 20 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
`Η με τον Λαναρά ή με τους εργάτες

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας για τις εξελίξεις στα εργοστάσια του ομίλου «Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία»

Το πανό του Εργατικού Κέντρου Νάουσας στην πανελλαδική συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΟΕΚΙΔΕ για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον Λαναρά
Το πανό του Εργατικού Κέντρου Νάουσας στην πανελλαδική συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΟΕΚΙΔΕ για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον Λαναρά
«Η πρόσφατη διαβεβαίωση της κυβέρνησης για διασφάλιση της χρηματοδότησης της ΕΝ.ΚΛΩ. δεν είναι επιτυχία αλλά παγίδα για τους εργαζόμενους, με ευθύνη και των δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Γιατί αναγκαία προϋπόθεση για την έναρξη της χρηματοδότησης είναι η επικαιροποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου της εταιρείας, που πρέπει να γίνει από την ίδια σε συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων!».

Με την παραπάνω επισήμανση, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας απευθύνεται πλατιά στους εργαζόμενους της «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» (ΕΝ.ΚΛΩ.), συνολικά στους εργαζόμενους του κλάδου, προειδοποιώντας για τις συνέπειες από τις διαφαινόμενες εξελίξεις:

«Η πείρα του Εργατικού Κέντρου αλλά και των εργαζομένων-απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας από το προηγούμενο "επιχειρησιακό σχέδιο" του ομίλου Λαναρά λέει ότι: Οποτε χρηματοδοτήθηκε ο όμιλος Λαναρά είχαμε περιπέτειες. Το 2004 έκλεισε την ΤΡΙΚΟΛΑΝ πετώντας πάνω από 100 εργαζόμενους στο δρόμο. Το 2005 έκλεισε τα εργοστάσια ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Β΄ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ πετώντας ξανά στο δρόμο 200 εργαζόμενους. Το 2006, το 2007 και το 2008 που ολοκληρώθηκε η α΄ φάση του "επιχειρησιακού σχεδίου" απέλυσε πάνω από 300 εργαζόμενους απ' όλα τα εργοστάσια του ομίλου σε Νάουσα, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη».

Επιβεβαιώνονται οι ταξικές δυνάμεις

Εδώ και 9 μήνες, κυβέρνηση, Λαναράς και τράπεζες εμπαίζουν τους 1.200 εργαζόμενους της ΕΝ.ΚΛΩ., ανάμεσά τους και αυτούς των «Κλωστηρίων Γ΄» και της ΚΟΠΛΑΝ και «Μακεδονικής». Τους έχουν απλήρωτους, χωρίς εργασία, υποθηκεύοντας το μέλλον τους. Στην ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις στα εργοστάσια του ομίλου Λαναρά στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο υπενθυμίζει:

«Ολο αυτό το χρονικό διάστημα έως και σήμερα το Εργατικό Κέντρο ανέπτυξε σημαντική πολύμορφη αγωνιστική δράση, σε συντονισμό και με την ΟΕΚΙΔΕ και με το Σωματείο των εργαζομένων στα ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Γ΄, έχοντας αποκλειστικό κριτήριο την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων - συμφερόντων των εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ.».

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τον όμιλο Λαναρά, το ΕΚ τονίζει: «Επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις αλλά και οι θέσεις του Εργατικού Κέντρου. Οι εξελίξεις είναι αποκαλυπτικές για το ρόλο ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και των συμβιβασμένων δυνάμεών τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, του προέδρου και συνολικά της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που κατηύθυναν τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΝ.ΚΛΩ. για νέα χρηματοδότηση του ομίλου».

Συσπείρωση και αλληλεγγύη

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του αγώνα χρειάζεται να πάρουμε όλοι καθαρή θέση: `Η με τον Λαναρά, τις τράπεζες και την κυβέρνηση ή με τα συμφέροντα των εργαζομένων», ξεκαθαρίζει το Εργατικό Κέντρο και καλεί:

  • τα συνδικάτα της δύναμής του, τους εργαζόμενους της περιοχής, να εκφράσουν αποφασιστικά τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους εργάτες και τις εργάτριες του ομίλου Λαναρά.
  • τους εργαζόμενους στην ΕΝ.ΚΛΩ να συσπειρωθούν στις ταξικές δυνάμεις, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και την Ομοσπονδία του κλάδου (ΟΕΚΙΔΕ), μαζί με την «Επιτροπή Αγώνα», διεκδικώντας την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων, την επαναλειτουργία των εργοστασίων, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και κανονική πληρωμή κάθε μήνα. Να απορρίψουν αποφασιστικά τους εκβιασμούς κυβέρνησης και εργοδοσίας για να εξασφαλίσει πρόσθετα προνόμια ο Λαναράς. Να βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα όχι μόνο για τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά και για τις πολιτικές ευθύνες των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που μονίμως στηρίζουν το κεφάλαιο και τη μεγαλοεργοδοσία και αφήνουν τους εργαζόμενους στην εκμετάλλευση, στην ανασφάλεια και την ανεργία.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ