Associated Press |
Από τη μεγάλη διαδήλωση υπέρ του «ναι» την Πέμπτη στο Καράκας |
Σχεδόν 17 εκατομμύρια ψηφοφόροι σε 11.000 εκλογικά τμήματα καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της τροποποίησης των άρθρων 160, 162, 174, 192 και 230 του Συντάγματος. Σε περίπτωση υπερψήφισης των τροποποιήσεων τότε όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι, όπως κυβερνήτες, δήμαρχοι, βουλευτές αλλά και ο Πρόεδρος έχουν δικαίωμα να εκλεγούν για απεριόριστο αριθμό θητειών, εφόσον ο λαός τους εκλέγει.
Η τροποποίηση των άρθρων που τίθενται σήμερα στην κρίση του λαού της Βενεζουέλας εντασσόταν στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 1999, που καταψηφίστηκε οριακά στο δημοψήφισμα του Δεκέμβρη του 2007 και μέχρι σήμερα είναι η μοναδική εκλογική αναμέτρηση που έχει χαθεί για τις δυνάμεις που στηρίζουν την Μπολιβαριανή διαδικασία.
Η συνταγματική αναθεώρηση θεωρούνταν το κλειδί για την προώθηση και εμβάθυνση της Μπολιβαριανής διαδικασίας και ήταν μία πολύ κρίσιμη μάχη που όμως χάθηκε.
Εντούτοις χάθηκε από τις δυνάμεις που στηρίζουν την Μπολιβαριανή διαδικασία και όχι από την ολιγαρχική αντιπολίτευση. Παρ' όλα αυτά η αντιπολίτευση έδωσε λυσσαλέα μάχη καθώς η αναθεώρηση «απειλούσε» ορισμένες από τις θεσμικές και νομικές δικλίδες ασφαλείας πάνω στις οποίες στηρίζεται η δύναμή της αλλά και αυτή των δυνάμεων που τη στηρίζουν και την καθοδηγούν εντός κι εκτός Βενεζουέλας με μεγαλύτερο «παίκτη» τις ΗΠΑ.
Τότε η ολιγαρχική αντιπολίτευση είχε εστιάσει την πολεμική της στην «αντιδημοκρατική» πρόβλεψη παράτασης της θητείας των αιρετών εκπροσώπων. Η πολεμική επαναλαμβάνεται και διαστρεβλώνοντας πλήρως το θέμα της τροποποίησης των άρθρων του Συντάγματος κάνει λόγο για ένα «πραξικόπημα» ώστε ο «Τσάβες να γίνει ισόβιος Πρόεδρος».
Η μηχανή προπαγάνδας της ολιγαρχικής αντιπολίτευσης παραλείπει στη «διαφώτιση του λαού, γιατί πρέπει να ψηφίσει όχι» να αναφέρει ότι η τροποποίηση των συγκεκριμένων άρθρων απλώς θα άρει τους περιορισμούς όσον αφορά στη δυνατότητα επανεκλογής οποιουδήποτε αιρετού εκπροσώπου. Επίσης, το υφιστάμενο Σύνταγμα περιλαμβάνει - και το εν λόγω άρθρο δεν τίθεται στην κρίση του λαού προς αναθεώρηση - τη δυνατότητα ανάκλησης οποιουδήποτε αιρετού εκπροσώπου στο μέσον της θητείας του μέσω της προσφυγής σε δημοψήφισμα μετά από απαίτηση του 20% του εκλογικού σώματος με συλλογή υπογραφών. Η αντιπολίτευση μάλιστα έκανε χρήση αυτού του άρθρου ζητώντας δημοψήφισμα για την αποπομπή του Τσάβες το 2004. Φυσικά έχασε.
Παραλείπεται επίσης ότι το δημοψήφισμα διεξάγεται με βάση το άρθρο 340 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει «τη δυνατότητα αλλαγής κάποιου ή κάποιων άρθρων χωρίς να αλλάξει η θεμελιώδης δομή του Συντάγματος» και αφού πρώτα συγκεντρώθηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια υπογραφές, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον απαιτούμενο που ήταν 2,5 εκατ. υπογραφές ή το 15% του εκλογικού σώματος.
Τα «όπλα» της αντιπολίτευσης δε σταματούν απλώς στις «καμπάνιες».
Εκτός της μαύρης προπαγάνδας των ιδιωτικών ΜΜΕ - σημειωτέον ότι αποτελούν πάνω από το 90% των ΜΜΕ - για καταψήφιση ή πρόκληση αναταραχής, υπάρχουν σχέδια και για πραξικόπημα. Εννοείται υπό την υψηλή καθοδήγηση και αρωγή των ΗΠΑ.
Το προεκλογικό σκηνικό έχει δυναμιτιστεί με επιθέσεις σε συναγωγές, με δολοφονίες συνδικαλιστών, όπως στο εργοστάσιο της «Μιτσουμπίσι», κ.α., ενώ την Τετάρτη ο Πρόεδρος Τσάβες ανακοίνωσε ότι οι αρχές απέτρεψαν την εκδήλωση πραξικοπήματος από άνδρες του στρατού που βρίσκονταν σε επαφή με «φυγόδικο» στρατιωτικό, ο οποίος «βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες», και διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Πρόσθεσε δε ότι οι αρχές κατάσχεσαν όπλα, εκτοξευτές ρουκετών και εκρηκτικά C4 σε επιδρομές στη Βαλένσια, 100 χλμ. νοτιοανατολικά του Καράκας και σ' άλλες περιοχές στο δυτικό τμήμα της Βενεζουέλας.
Το βασικό είναι ότι δυστυχώς ο Πρόεδρος Τσάβες παραμένει «η εγγύηση» για τη συνέχιση της διαδικασίας καθώς «δεν υπάρχει μια συλλογική ηγεσία των επαναστατικών δυνάμεων, ώστε να βαθύνουν οι αλλαγές», όπως επισημαίνει και το ΚΚ Βενεζουέλας.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι έρευνες και οι καταθέσεις στην Εισαγγελία του Φεντερίκο Ραβέλ, ιδιοκτήτη του τηλεοπτικού δικτύου «Globovisin», και του ηγέτη του «Primero Justicia»,Χόρχε Μπόρχες, εκτελεστικού προέδρου του κόμματος Un Nuevo Tiempo (UNT) - ιδρυτής και πρόεδρος είναι ο Μανουέλ Ροσάλες - και του Λουίς Πλάνας, γγ του COPEI, όσον αφορά στις καταγγελίες για μυστική συνάντησή τους με Αμερικανούς αξιωματούχους στο Πόρτο Ρίκο στις αρχές Γενάρη για ευνόητους λόγους. Η ολιγαρχία γνωρίζει ότι η υπερψήφιση της συνταγματικής τροποποίησης θα σημάνει και την επανεκλογή του Προέδρου Τσάβες, καθώς και τη συνέχιση της Μπολιβαριανής διαδικασίας. Γι' αυτό και αξιοποιεί όλο το οπλοστάσιο - και αυτό που διαθέτουν αφειδώς οι ΗΠΑ - προκειμένου να αποτραπεί η υπερψήφισή της. Πάντως, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις των εταιρειών «Datanalysis», IVAD και GIS καταδεικνύουν ότι το «ναι» κυμαίνεται από 51% έως 58%.
Από την άλλη πλευρά, πολλά είναι τα ζητήματα που ανακύπτουν για την Μπολιβαριανή διαδικασία καθώς συμπλήρωσε μία δεκαετία ζωής. Στο διάστημα αυτό έχουν προχωρήσει μια σειρά σημαντικών αλλαγών, που στηρίχτηκαν στα κοινωνικά προγράμματα, τις λεγόμενες Missiones, που απευθύνθηκαν κυρίως στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ενδεικτικά τα πιο χαρακτηριστικά επιτεύγματα: