Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Φλεβάρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10301

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΕΛΕΜ ΚΛΙΜΟΦ
Ελα να δεις!

Σήμερα, που η αντεπανάσταση επέτρεψε το «ξεσάλωμα» των αντικομμουνιστικών και αντισοβιετικών δυνάμεων, οι οποίες επιδίδονται με κάθε τρόπο και μορφή στο «ξαναγράψιμο» της Ιστορίας καταπώς τους συμφέρει (χαρακτηριστικό παράδειγμα το κινηματογραφικό «αναμάσημα» της γκαιμπελικής προβοκάτσιας από τον Βάιντα και το «Κατίν»), δημιουργοί και ταινίες, όπως το «Ελα να δεις» του Ελεμ Κλίμοφ, αποκτούν νέα σημασία και ρόλο: Αφενός υπενθυμίζουν τι σημαίνει κινηματογράφος. Αφετέρου μετουσιώνονται σε «όπλο» γνώσης για το λαό και ειδικά τη νεολαία. Σήμερα ο «Ρ» δημοσιεύει μία από τις τελευταίες συνεντεύξεις του σπουδαίου Σοβιετικού κινηματογραφιστή, ο οποίος, τόσο μέσα από το έργο του, όσο και από την προσωπική στάση ζωής του, «βάδισε» στο δρόμο της καλλιτεχνικής έκφρασης και αξιοπρέπειας που «άνοιξε» με την Επανάσταση του Οχτώβρη, για να εμπνέει για πάντα τους νέους αγώνες.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ
Ο ρόλος της φυσικής επιλογής

Μελέτες με τα πιο σύγχρονα εργαλεία της γενετικής δείχνουν ότι η φυσική επιλογή παίζει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην εξέλιξη των γονιδίων απ' ό,τι γνώριζε η επιστήμη μέχρι χτες.



ΙΣΤΟΡΙΑ
Η σοσιαλιστική οικοδόμηση και τα κριτήρια κριτικής

Η αστική τάξη προσπαθεί να ξορκίσει την αναγκαιότητα της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και τη δυνατότητα επιβίωσης του κομμουνιστικού τρόπου παραγωγής. Αυτός είναι ο λόγος που αντιπροτείνει ένα «σοσιαλισμό» χωρίς κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής ή, με άλλα λόγια, ένα «σοσιαλισμό» που δε θα θίγει τα συμφέροντά της.


ΣΕΛ.  11   -   14
Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΩΣ ΘΕΑΜΑ
Μοιράζουν εξαθλίωση

Νέα Υόρκη. Εκατοντάδες άνθρωποι περιμένουν σε μια ουρά για να πουλήσουν τη δυστυχία τους. Περιμένουν, μέσα στο κρύο, να έρθει η σειρά τους να μπουν στο στούντιο του διαφημιστικού site που ανακοίνωσε ότι δίνει από 50 έως 100 δολάρια σε όσους πείσουν για τη δυστυχία τους. Ακόμα και η πείνα και η ανέχεια πωλούνται και αγοράζονται στη χώρα όπου, υποτίθεται, το «νέο όνειρο» ξεκίνησε με την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα.


ΣΕΛ.  24
ΔΑΝΑΗ ΣΤΡΑΤΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
Αφιερώθηκε στον πολιτισμό και στον αγώνα

ΣΕΛ.  3
ΚΟΥΒΑ
Δικαίωμα για όλους ο αθλητισμός

Ο άνθρωπος και οι ανάγκες του βρίσκονται στο επίκεντρο του αθλητικού οικοδημήματος, που το υψηλό του επίπεδο αποτελεί την απάντηση του «Νησιού της επανάστασης» στις τακτικές των καπιταλιστών.


ΣΕΛ.  15

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ