Σάββατο 7 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Θέλουν σταθερές ενεργειακές μπίζνες

ΜΟΣΧΑ.--

Στη Μόσχα βρέθηκε χτες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο συνοδευόμενος από εννέα Κοινοτικούς επιτρόπους (για θέματα Ενέργειας, Εμπορίου, Εξωτερικών Σχέσεων και Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων) για την τρίτη κοινή συνάντηση ρωσικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κοινή διαπίστωση και των δύο πλευρών ήταν η ζωτικής σημασίας αποφυγή της επανάληψης της κρίσης στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο, ενώ ο Μεντβέντεφ ζήτησε τη δημιουργία νέων νομικών μηχανισμών για να αποφευχθεί η επανάληψη της κρίσης. Ο Μπαρόζο τόνισε μεταξύ άλλων πως «η ενεργειακή ασφάλεια είναι μια πολύ σημαντική σφαίρα συμφερόντων για τη Ρωσία και την ΕΕ», ζητώντας παράλληλα «θετική αλληλεξάρτηση» στις διμερείς σχέσεις, ιδιαίτερα εν μέσω μιας «πολύ σοβαρής παγκόσμιας κρίσης».

Στη συνέχεια, ο Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την ανησυχία της ΕΕ σχετικά με τις πρόσφατες δολοφονίες δημοσιογράφων και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πούτιν, ο οποίος διέκοψε τον Μπαρόζο και ανταπάντησε πως η ΕΕ θα πρέπει να ασχοληθεί με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, αναφέροντας χαρακτηριστικά το πώς αντιμετωπίζονται οι ρωσόφωνοι στις Βαλτικές χώρες, τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μεταναστών στις χώρες της Ευρώπης κ.α. και υποστήριξε πως «ολόκληρο το εύρος των προβλημάτων» θα πρέπει να συζητηθεί. Στο θέμα του φυσικού αερίου, ο Πούτιν ζήτησε από την ΕΕ την παραμονή μέχρι τα τέλη του Μάρτη των παρατηρητών που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία για να επιβλέπουν τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ