Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Με όλες τις δυνάμεις ενάντια στις απολύσεις

Συγκέντρωση και πορεία χτες, καθώς οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζονται για τη σημερινή παμπατραϊκή απεργία

Η περίπτωση της «Φριγκογκλάς» αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι με τις απολύσεις το κεφάλαιο θρέφει την κερδοφορία του, ανεξάρτητα από την επερχόμενη κρίση
Η περίπτωση της «Φριγκογκλάς» αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι με τις απολύσεις το κεφάλαιο θρέφει την κερδοφορία του, ανεξάρτητα από την επερχόμενη κρίση
Απάντηση στις απολύσεις και την ανασφάλιστη εργασία έδωσε χτες το βράδυ πλήθος εργαζομένων στην Πάτρα, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ και έδωσε βροντερό «παρών» στη συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου. Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα Τετάρτη, στις 10 το πρωί στην πλ. Γεωργίου, στο πλαίσιο της 24ωρης παμπατραϊκής απεργίας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων.

Στην κεντρική του ομιλία ο Χρήστος Τσαντής, μέλος της Γραμματείας Πάτρας του ΠΑΜΕ, σημείωσε πως «οι ημέρες που διανύουμε προσφέρονται για να βγουν πλούσια συμπεράσματα, από το λαό, να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι, να ριζώσει βαθιά στις συνειδήσεις ο σπόρος της ανυπακοής και της απειθαρχίας στην πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, να ανοίξει ο δρόμος για την ανασύνταξη και την αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος».

Και πρόσθεσε: «Η περίπτωση της "Φριγκογκλάς" είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι τα κέρδη για τα μονοπώλια, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας κι ευημερία για την εργατική τάξη, όπως χρόνια τώρα ισχυρίζονται τα παπαγαλάκια των πολυεθνικών, αλλά αντίθετα προϋποθέτουν τη συντριβή εργασιακών δικαιωμάτων, την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα που βίωναν οι εργάτες στην εποχή πριν ακόμα κι από την εξέγερση του Σικάγο».

Στη συνέχεια επισήμανε πως «το εργοστασιάκι της δεκαετίας του '80 ανήκει σήμερα σε ένα μονοπώλιο που δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες παγκόσμια, σε πολλούς κλάδους, με υψηλή κερδοφορία κι οφέλη για τα παράσιτα τους ιδιοκτήτες της, αξιοποιώντας νόμους και συνθήκες που ψήφισαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» και καταλήγοντας τόνισε: «Δεν ισχύουν λοιπόν τα παραμύθια της Χαλιμάς που μας έλεγαν τόσα χρόνια οι θιασώτες της αγοράς και της παγκοσμιοποίησης, ότι όσο μεγαλώνει η πίτα, τόσο θα μεγαλώνουν και τα δικά μας κομμάτια. Αποδείχτηκε ότι όλα αυτά τα χρόνια που μας ζητούσαν να κάνουμε θυσίες, το κεφάλαιο γιγάντωνε την κερδοφορία του κι εμείς επιστρέφουμε σε μεσαιωνικές εργασιακές σχέσεις, σε ένα καθεστώς γαλέρας».

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι συγκεντρωμένοι κάλεσαν τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και πολυκαταστήματα της πόλης να συμμετάσχουν στη σημερινή απεργία και προειδοποίησαν ότι θα απαντήσουν σε κάθε προσπάθεια να τρομοκρατηθούν εργαζόμενοι που θα πάρουν μέρος στην απεργία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ