Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ολοταχώς για σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας

Δείκτες αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας καθιερώνει το υπουργείο Εσωτερικών για Περιφέρειες και Νομαρχίες

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση στην εφαρμογή των «δεικτών αποδοτικότητας» της Δημόσιας Διοίκησης, ως το πρώτο βήμα για να ακολουθήσει η αναδιάρθρωση του εργατικού δυναμικού στο δημόσιο τομέα και η σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας. Χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρ. Ζώης προχώρησε στην υπογραφή απόφασης, βάσει της οποίας καθορίζονται δείκτες μέτρησης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των υπηρεσιών στις δεκατρείς Περιφέρειες της χώρας, καθώς και στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Δωδεκανήσων, Ηρακλείου, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Λάρισας, Μεσσηνίας και Πειραιά.

Ως στόχο ο υφυπουργός καθορίζει την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Δημόσιων Υπηρεσιών και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα όμως, πρόκειται για μια πολιτική υπαγορευμένη από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία εισήγαγαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», χωρίς να κρύβουν τον τελικό σκοπό που αφορούσε τις προαναφερόμενες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς του Δημοσίου.

Στην απόφαση του υφυπουργού περιλαμβάνονται γενικοί, αλλά και ειδικοί δείκτες μέτρησης της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, ούτως ώστε να σχηματιστεί σαφής εικόνα για την κατάσταση κάθε υπηρεσίας, καθώς και για τον όγκο και την ποιότητα της εργασίας που διεκπεραιώνει. Ειδικά για το τελευταίο, που αφορά πλήρως την παραγωγικότητα, αξίζει να δώσουμε ορισμένα παραδείγματα. Βάσει της απόφασης, στις Περιφέρειες ζητείται να μετριέται, μεταξύ άλλων, ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης στα αιτήματα των πολιτών, ο αριθμός των δικαιολογητικών που αναζητήθηκαν αυτεπάγγελτα από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας, στο σύνολο των υπαλλήλων κ.λπ.

Επίσης, στις Νομαρχίες θα μετριέται ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης των Υπηρεσιών στα αιτήματα των πολιτών, ανά έτος, ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης των Υπηρεσιών στα αιτήματα των ΚΕΠ, ανά έτος, ο αριθμός παραπόνων πολιτών - επιχειρήσεων που υποβάλλονται μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη κ.ο.κ. Σ' αυτό το πλαίσιο, βάσιμα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι σ' ένα επόμενο στάδιο οι μετρήσεις εκ των πραγμάτων θα εξειδικευτούν ανά υπάλληλο και οι υπηρεσίες που αντικειμενικά εξυπηρετούν μικρό αριθμό πολιτών θα συγχωνευτούν με άλλες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ