Κυριακή 1 Φλεβάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων

Το παιδικό πρόγραμμα της ΚΝΕ στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως, πλατεία Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο) απλώνεται στις παρακάτω Κυριακές ως εξής:

Σήμερα 1 Φλεβάρη: Δημιουργικό παιχνίδι - Κινητική δημιουργικότητα, από φοιτητές των ΤΕΦΑΑ.

15 Φλεβάρη: Χοροθεατρική διαδραστική παράσταση «Ο Γαργαληστής» από την ομάδα χορού της ΚΝΕ.

15 Μάρτη: Προβολή της παιδικής ταινίας «Τα ζουζούνια».

5 Απρίλη: Παράσταση Καραγκιόζη.

3 Μάη: Γνωριμία με τα μουσικά όργανα, αυτοσχεδιασμοί, κατασκευή μουσικών οργάνων.

17 Μάη: «Τραγουδοπαιχνίδια» - μουσικοκινητικές δραστηριότητες, παραμύθια με συγκεκριμένες κινήσεις και μουσική.

Το παιδικό πρόγραμμα ξεκινάει στις 11 το πρωί. Η είσοδος για παιδιά και γονείς είναι ελεύθερη.

Δημιουργικότητα, συλλογικότητα, συνεργασία

Η σημερινή δραστηριότητα είναι το δημιουργικό παιχνίδι - κινητική δημιουργικότητα, που «έχει ως στόχο να μπουν τα παιδιά σε μια διαδικασία σε σχέση με την κίνηση με διαφορετικό τρόπο από τον συνηθισμένο», εξηγεί η Μαρίτα, η οποία μαζί με άλλον ένα φοιτητή του ΤΕΦΑΑ θα κάνουν το μάθημα στα παιδιά. Οπως σημειώνει, «ο δάσκαλος δίνει μια κατεύθυνση στα παιδιά και από εκεί και πέρα τα παιδιά επιλέγουν πώς θα εκτελέσουν την κάθε οδηγία και πώς θα την εκφράσουν, χωρίς να υπάρχει το σωστό και το λάθος. Για παράδειγμα, μπορεί να ακούσουν έναν ήχο μικρό, λεπτό και να πάρουν ένα σωματικό σχήμα ανάλογα με αυτό που ακούν».

Με αυτές τις δραστηριότητες, προσθέτει, «αναπτύσσεται η αντίληψη στο χώρο και στο χρόνο, η έννοια του ρυθμού, η φαντασία και οι δυνατότητες του σώματος. Ο καθένας ανακαλύπτει κομμάτια του δικού του σώματος, του εαυτού του. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, από παιδιά προσχολικής ηλικίας μέχρι και παιδιά Λυκείου, που μπορούν να συμμετέχουν και μπορούν να προσαρμοστούν όλα μαζί».

Συμμετοχή και μήνυμα

Ο «Γαργαληστής», το μουσικό παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ, θα παρουσιαστεί σε μια χοροθεατρική διαδραστική παράσταση από την ομάδα χορού της ΚΝΕ. Οπως εξηγεί η Βαγγελιώ Κυριαζίδου, που συμμετέχει στην ομάδα χορού της ΚΝΕ, το έργο ξετυλίγεται γύρω από ένα ληστή, τον Γαργαληστή, ο οποίος κλέβει λίγο από το γέλιο των παιδιών που τους περισσεύει και φτιάχνει ένα άρωμα του γέλιου για τα παιδιά που τους λείπει το γέλιο και η χαρά. Οταν «κλέβει» λίγο από το γέλιο ενός παιδιού, του αφήνει ένα γράμμα εξηγώντας του ότι σε εσένα δεν κοστίζει τίποτα, αλλά θα βοηθήσει κάποιον άλλον...

Οπως σημειώνει η Βαγγελιώ, στην παράσταση θα γίνει προσπάθεια να συμμετέχουν και τα παιδιά, ιδιαίτερα στα μέρη εκείνα του τραγουδιού που έχει πιο πολύ χορό. Είναι μια προσπάθεια από την ομάδα χορού της ΚΝΕ, δηλαδή από ερασιτέχνες νέους προς τα παιδιά, ενώ είναι η πρώτη φορά που η ομάδα χορού της ΚΝΕ ασχολείται με το παιδικό χοροθέατρο. Απευθύνεται σε παιδιά από νηπιακή ηλικία και μεγαλύτερα.

Οσο για την παιδική ταινία «Τα ζουζούνια», είναι μια παραγωγή της «Disney» και έχει ως «πρωταγωνιστή» μια ομάδα μυρμηγκιών που δουλεύει όλο το χρόνο για να έχουν τροφή, όμως οι ακρίδες τους κλέβουν τα τρόφιμα. Κάποια στιγμή τα μυρμήγκια καταλαβαίνουν ότι οι ίδιοι παράγουν και άρα πρέπει να τρώνε και όχι οι άλλοι που τους κλέβουν. Ετσι οργανώνουν τον αγώνα τους μαζί με άλλα «ζουζούνια»!

Στις δυο τελευταίες δραστηριότητες, την κατασκευή μουσικών οργάνων και τα «τραγουδοπαιχνίδια», «τα παιδιά θα φτιάξουν με πολύ απλά υλικά που θα έχουμε εκεί τα δικά τους μουσικά όργανα. Θα είναι μια πρώτη γνωριμία με τη μουσική, τη μελωδία, τον ήχο και θα έχει ως συνέχεια την επόμενη εκδήλωση, με τα "τραγουδοπαιχνίδια" όπου και με τα όργανα που θα έχουν φτιάξει τα ίδια τα παιδιά καθώς και μέσα από διάφορα τραγουδάκια και μελωδίες θα μπορούν τα παιδιά να φτιάξουν και τη δική τους "μουσική"», εξηγεί η Αλεξάνδρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ