Τετάρτη 18 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι»

Συζήτηση με τον διευθυντή της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών Νάσο Κουζέλη

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις καθυστερήσεις απαιτεί, ο Ν.Κουζέλης
Να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις καθυστερήσεις απαιτεί, ο Ν.Κουζέλης
«Από τότε που έγινε ο σεισμός η διοίκηση του ΤΕΙ θεώρησε ότι τα κτίρια άντεξαν και ότι δεν υπέστησαν τέτοιες ζημιές, ώστε να χρειαστούν τη λήψη εκτάκτων μέτρων. Απ' ό,τι φαίνεται υπήρχε μια προσπάθεια συγκάλυψης του προβλήματος». Τα παραπάνω καταγγέλλει στο «Ρ», μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας Νάσος Κουζέλης, σε μια κουβέντα που είχαμε μαζί του.

Η μεγάλη έκταση της ζημιάς που υπέστησαν τα κτίρια του Ιδρύματος, όπως τονίζει ήταν και απόρροια κάποιων τεχνικών στοιχείων, όπως για παράδειγμα το οικόπεδο που είχε κάποια εδαφοστατική συμπεριφορά που δεν ήταν τόσο καλή. Και αυτό προέκυψε και από την τεχνική έκθεση των εργολάβων, στην οποία ανακαλύπτουν σφάλματα από το παρελθόν, δηλαδή από την αρχική μελέτη, όπως για παράδειγμα στα καγκελώματα, αλλά και κατασκευαστικές αποκλίσεις από την αρχική μελέτη του έργου που οδήγησαν σε τροποποιήσεις της μελέτης καθώς και σε πρόσθετες εργασίες ενισχύσεις των θεμελίων.

Σε ό,τι αφορά το ιστορικό του προβλήματος μάς λέει ο Ν. Κουζέλης: «Οταν προέκυψε το πρόβλημα ο πρόεδρος του ΤΕΙ ανέθεσε σε συναδέλφους μηχανικούς να κάνουν την εκτίμηση των ζημιών. Η εκτίμηση έγινε, αλλά με ανακόλουθο τρόπο, αφού ο δευτεροβάθμιος έλεγχος έγινε σε διάστημα 20 ωρών μόνο και μόνο, για να έρθουν οι σπουδαστές για μάθημα. Οι εξετάσεις έγιναν εκείνη την περίοδο σε κτίρια που δεν ήταν ασφαλή».

Για να συνεχίσει η εκπαιδευτική διαδικασία έπρεπε να αποκατασταθούν τα κτίρια: «Το Ιδρυμα αποκατέστησε τα κτίρια εκείνα που δεν είχαν πάθει σοβαρή ζημιά. Δηλαδή έγιναν μια πρόχειρη αποκατάσταση για αίθουσες διδασκαλίας και χώροι διοίκησης. Το πρώτο εξάμηνο έγινε στην ουσία τυπικά. Γνωρίζουν όλοι ότι και οι καθηγητές και οι σπουδαστές ανταποκρίθηκαν μόνο τυπικά στα μαθήματα».

Στο μεταξύ υπήρχε δέσμευση από τη διοίκηση ότι το συντομότερο δυνατό θα αποκατασταθούν κτίρια. «Στην πράξη όμως αποδείχτηκε ότι - και με ευθύνη της πολιτείας - οι πρώτες αναθέσεις μελετών για επισκευές αποκατάστασης των κτιρίων έγιναν τον Απρίλη και οι πρώτες εργασίες ξεκίνησαν συμβατικά Μάη. Ουσιαστικά όμως οι εργασίες έγιναν τον Αύγουστο, που σημαίνει πάλι ότι το Ιδρυμα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο εργοτάξιο».

Δεσμεύσεις, όμως, υπήρχαν και από την τεχνική εταιρία και τη διοίκηση ότι τέλη Σεπτέμβρη τα κτίρια θα παραδοθούν: «Μάλιστα έγιναν απευθείας αναθέσεις σε εργολήπτες. Παρακάμψαμε, δηλαδή, τον ανοιχτό διαγωνισμό και κάναμε απευθείας ανάθεση, με την προϋπόθεση ότι σε 90 μέρες θα είχαν παραδοθεί τα κτίρια, πράγμα που προβλεπόταν και στη σύμβαση. Ομως, με ένα έγγραφο που έστειλε ο προϊστάμενος της τεχνικής εταιρίας στη διοίκηση του ΤΕΙ εισηγείται παράταση των ημερομηνιών, χωρίς όμως να υπάρχουν τα δικαιολογητικά και όλα αυτά που θα έπρεπε να συντρέχουν για να υπάρξει αυτή η καθυστέρηση».

Υπάρχει, όμως, και άλλη μια παράμετρος βάσει της οποίας θα καθυστερήσουν να παραδοθούν τα κτίρια. Οπως μας είπε ο Ν. Κουζέλης αυτή τη στιγμή είναι καταγραμμένα στον προϋπολογισμό του ΤΕΙ περίπου 660 εκατομμύρια για τα έργα αυτά, αλλά όπως προκύπτει από τις συμβάσεις το ποσό αυτό θα φτάσει περίπου τα 880 εκατομμύρια. «Με τα χρήματα που διαθέτουμε απ' ό,τι φαίνεται δεν πρόκειται να τελειώνουν τα έργα εμπρόθεσμα. Θα χρειαστούν και άλλοι πόροι. Κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την καθυστέρηση. Θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και η πολιτεία ή τελοσπάντων κάποιος ευθύνεται, διότι τα κονδύλια δεν επαρκούν για να δώσει δηλαδή μια πλήρη και σοβαρή αποκατάσταση των κτιρίων», υπογράμμισε.

«Ζητάμε να υπάρχει μια μεταστέγαση. Πρέπει, δηλαδή η πολιτεία να παραχωρήσει κάποια οικόπεδα, ώστε μπορέσουμε σταδιακά να αποσυμφορήσουμε το οικόπεδο εδώ στο Αιγάλεω. Αν αυτή τη στιγμή συμβεί κάτι δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τελειώσει για το Ιδρυμα αυτή η περιπέτεια. Δηλώνω ότι ξαναχτίζουμε το ΤΕΙ από την αρχή. Εχουμε μπει σε μια διαδικασία που ό,τι είχαμε το χάσαμε και πρέπει να το φτιάξουμε από την αρχή. Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και όσοι έχουν τις ευθύνες της αποκατάστασης των έργων να τις ολοκληρώσουν», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ