Κυριακή 25 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Πολιορκεί χειμώνα - καλοκαίρι το Λεκανοπέδιο

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ζουν σε κατάσταση ασφυξίας τις περισσότερες μέρες του χρόνου και με ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» ατμοσφαιρικών ρύπων να υποθηκεύει την υγεία τους. Η κατάσταση μάλιστα χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει, ιδιαίτερα όσον αφορά στον ιδιαίτερα επικίνδυνο ρύπο των αιωρούμενων μικροσωματιδίων, αλλά και στο ρύπο του όζοντος.

Μάλιστα, την Παρασκευή 16 Γενάρη, σημειώθηκε στην Αθήνα ένα από τα μεγαλύτερα ρεκόρ, όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια, αφού κυμάνθηκαν από τριπλάσιες έως και υπετριπλάσιες τιμές από τις επιτρεπόμενες σε όλους τους σταθμούς: Από 134 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα στην Αγία Παρασκευή, έως 217 στην οδό Αριστοτέλους. Οπως είναι γνωστό, ως ανεκτό όριο για το ρύπο αυτό έχουν οριστεί τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, το οποίο δε θα πρέπει να ξεπερνιέται περισσότερες από 35 μέρες το χρόνο, ενώ από τον επόμενο χρόνο θα ισχύσει το νέο πιο χαμηλό όριο, που θα είναι τα 35 μικρογραμμάρια...

Είναι χαρακτηριστικό ότι ολόκληρο το 2008 τα θανατηφόρα αιωρούμενα σωματίδια σημείωσαν υπερβάσεις 130 μέρες, δηλαδή τέσσερις φορές πιο πάνω από τις ανεκτές 35 μέρες. Ο αριθμός αυτός των ημερών υπερβάσεων του ρύπου είναι αρκετά υψηλότερος, αν πάρει κανείς υπόψη ότι τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν ανακοινώνει τις μετρήσεις.


Eurokinissi

Παρά το ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να αποδώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση στις υψηλές θερμοκρασίες και σε ...μεταφερόμενους ρύπους από την έρημο της Σαχάρας, τα στοιχεία τούς διαψεύδουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεγαλύτερες υπερβάσεις όσον αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια πέρσι παρουσιάστηκαν τον Οκτώβρη (16 υπερβάσεις) και το Νοέμβρη (15), ενώ τον Ιούνη είχαμε μόνον 7. Βέβαια τα καλοκαίρια, όπως και πέρσι, έχουμε υπερβάσεις τού επίσης πολύ επικίνδυνου ρύπου του όζοντος...

Σημειώνουμε ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων ενοχοποιούνται για 7.200 πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα και για 348.000 στην Ευρώπη. Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Υγείας, οι Ελληνες υπολογίζεται ότι εξαιτίας τους χάνουν κάπου επτά μήνες ζωής. Και βέβαια η ατμοσφαιρική ρύπανση γενικά κοστίζει και σε χρήματα. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το κόστος από την ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπερνά τα 211 εκατ. ευρώ το χρόνο, εκ των οποίων το 67% αφορά τον τομέα της δημόσιας υγείας.

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι προβλήματα «νέφους» και ειδικότερα αυξημένης ρύπανσης από αιωρούμενα μικροσωματίδια δεν έχει μόνον η Αθήνα, στη χώρα μας, αλλά και αρκετές άλλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα, ο Βόλος, το Ηράκλειο κ.ά.


Eurokinissi

Οι μόνες που δε δείχνουν να ανησυχούν για την κατάσταση αυτή είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες τα τελευταία χρόνια, εναλλασσόμενες στην εξουσία, αρνούνται να εφαρμόσουν ένα ουσιαστικό πρόγραμμα μέτρων και αρκούνται στις ...καταγραφές του «νέφους»! Κι ακόμη χειρότερα: Στο πλαίσιο της πολιτικής τους κάνουν ό,τι μπορούν για να το γιγαντώσουν, καθώς, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου: Εμπορευματοποιούν και τσιμεντώνουν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους και τα περιαστικά δάση, ευνοούν τη χρήση του ΙΧ έναντι των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, αρνούνται να κάνουν ελέγχους στις ρυπογόνες βιομηχανίες.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηκτικό μείγμα καύσωνα - νέφους(2013-07-31 00:00:00.0)
Πάλι εκτός ορίων το νέφος(2010-07-07 00:00:00.0)
Το νέφος έπνιξε και χτες την Αθήνα(2009-07-16 00:00:00.0)
Κάθε χρόνο και χειρότερα..!(2006-07-30 00:00:00.0)
«Σκοτώνει» ανθρώπους και περιβάλλον(2006-07-30 00:00:00.0)
Το νέφος πνίγει την Αθήνα(2003-12-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ