Κυριακή 25 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Χρέος» μόνο των μονοπωλίων

Γρηγοριάδης Κώστας

Το παραμύθι του «τεράστιου δημόσιου χρέους» και του μεγάλου δημόσιου ελλείμματος επανέλαβε για χιλιοστή φορά προχτές ο Κ. Καραμανλής, στην προσπάθειά του να δείξει ότι, τάχα, «δεν υπάρχουν περιθώρια» για ενίσχυση των εργαζομένων, των αγροτών, των συνταξιούχων, των ανέργων, της Παιδείας, της Υγείας, κ.ο.κ. Ομως, οι πρωθυπουργικοί ισχυρισμοί καταρρέουν κάτω από την ίδια την πραγματικότητα. Γιατί, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση βρίσκει άφθονο χρήμα για εξοπλιστικά προγράμματα που εξυπηρετούν ΝΑΤΟικές ανάγκες και σχέδια. Μόνο για φέτος, για παράδειγμα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δαπανήσει γύρω στα 5 δισ. ευρώ για αγορά φρεγατών, μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, αρμάτων μάχης, κ.ο.κ. Τα ποσά είναι πράγματι ιλιγγιώδη, και μάλιστα σε περιόδους κρίσης, και έρχονται να προστεθούν σε δεκάδες δισ. ευρώ που δόθηκαν την τελευταία δεκαπενταετία σε πολεμικούς εξοπλισμούς. Σε τέτοιες δαπάνες, εξάλλου, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο χρέος, που επισείει ξεδιάντροπα η κυβέρνηση. Σε δαπάνες, δηλαδή, για εξοπλιστικά προγράμματα, σε τζάμπα χρήμα και φοροαπαλλαγές που έχει δώσει σε μεγάλες εταιρείες, σε πακέτα στήριξης τραπεζών και μονοπωλίων, κ.ο.κ. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν ευθύνονται στο ελάχιστο για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα και γι' αυτό έχουν κάθε λόγο να αξιώνουν να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ. Να πληρώσουν τα μονοπώλια που γιγαντώθηκαν...

Κοροϊδία με την ΕΦΕΕ...

Προχτές στη συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τάχτηκαν (φραστικά βεβαίως μόνο, γιατί η πρακτική τούς διαψεύδει) υπέρ της ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ. Και, βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που στις ομιλίες τους υποκλίνονται στην ΕΦΕΕ και την ανασυγκρότησή της, ξεχνώντας ότι έχουν βάλει το χεράκι τους στη διάλυσή της και κάθε χρόνο κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να μην ανασυγκροτηθεί.

Αλλωστε, ότι τόσο οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ όσο και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι εχθρικές απέναντι στην οργάνωση του φοιτητικού κινήματος είναι αποδεδειγμένο από τη στάση τους. Μήπως δεν είναι οι ΔΑΠ - ΠΑΣΠ και οι ακόλουθοί τους, ΕΑΑΚ - ΣΥΝ, που κάθε χρόνο μπλοκάρουν τις διαδικασίες του πανσπουδαστικού συνεδρίου και του ορισμού αντιπροσώπων; Μήπως δεν είναι οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που πριν λίγο καιρό αρνούνταν τις συνεδριάσεις των ΔΣ, λέγοντας «τώρα έχουμε έκτακτη κατάσταση» («εξεγερτική» κλπ.) και «δεν αναγνωρίζουμε τα ΔΣ», βαφτίζοντας τις αποφάσεις των κομματικών τους οργάνων σε απόφαση του φοιτητικού συλλόγου χωρίς ο σύλλογος καν να το γνωρίζει (π.χ. στην ΑΣΟΕΕ);

... και «φτύσιμο» στους φοιτητές

Εκείνο όμως που προκαλεί γέλια είναι η ανακοίνωση της νεολαίας του ΣΥΝ, που ακολούθησε τη συζήτηση στη Βουλή και σα να απευθύνεται σε εξωγήινους (που δεν ξέρουν τι γίνεται μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ), λέει ότι «πάγια θέση μας αποτελεί η ανάγκη για ανασυγκρότησή της (σ.σ. της ΕΦΕΕ), χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι θα συμμετέχουμε στα κομματικά πανηγύρια που προσπαθεί να στήσει το ΚΚΕ στις σχολές»...

Δηλαδή, κατά τη νεολαία του ΣΥΝ το πανσπουδαστικό συνέδριο της ΕΦΕΕ που προγραμματιζόταν πέρσι για τις 23 Μάη (όπου φυσικά οι δυνάμεις του ΣΥΝ έλαμψαν διά της απουσίας τους), οι συνεδριάσεις των ΔΣ των συλλόγων για τον ορισμό των αντιπροσώπων στο συνέδριο (όπου πουθενά δεν όρισε αντιπροσώπους η νεολαία του ΣΥΝ), ακόμα και οι ίδιες οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν «κομματικό πανηγύρι του ΚΚΕ»!

Η νεολαία του ΣΥΝ αντί να παριστάνει τον υπέρμαχο της οργάνωσης του φοιτητικού κινήματος και πισώπλατα να το μαχαιρώνει, θα έπρεπε να απολογηθεί για τη συμπόρευσή της με τη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ, από την ημέρα διάλυσης της ΕΦΕΕ και μέχρι σήμερα. Αλλωστε, είναι ίσως η μοναδική περίπτωση που τις δυνάμεις του ΣΥΝ τις χαρακτηρίζει μια κάποια συνέπεια...

Αποπροσανατολισμός

Ανευ ουσίας, αποπροσανατολιστική και σίγουρα μακράν της πολιτικής ουσίας κριτική, ασκεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την υπόθεση της «Ολυμπιακής».

Αντί για την ουσία της πολιτικής που συμφώνησαν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία είναι η προωθούμενη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) και η απόλυση 8.000 εργαζομένων, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, μέσω της «ΑΥΓΗΣ», προτάσσει τη «μυστική επίσκεψη των εμίρηδων στην Αθήνα» και καταλήγει στο ...πολιτικό συμπέρασμα ότι η «Ολυμπιακή» «πωλείται όσο - όσο για να σώσει το κυβερνητικό πρεστίζ»!

Να θυμίσουμε ότι ανάλογη κριτική στην κυβέρνηση ασκεί και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πρόσφατα είχε καταγγείλει «μυστική διπλωματία για την πώληση της ΟΑ», ενώ τον τελευταίο καιρό έχει εστιάσει την αντιπολιτευτική του τακτική στο αν τελικά συμμετείχε ή όχι στο διαγωνισμό η «Qatar Airways», όπως είχε ανακοινώσει επίσημα η κυβέρνηση.

Η ουσία, βέβαια, είναι ότι, είτε με «μυστική διπλωματία» - κατά ΠΑΣΟΚ, είτε με «μυστική επίσκεψη εμίρηδων στην Αθήνα» - κατά ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, οι 8.000 εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΑ θα απολυθούν έως το τέλος του ερχόμενου Απρίλη. Και θα απολυθούν κι ας στραπατσαριστεί το «κυβερνητικό πρεστίζ», διότι αυτήν την πολιτική αποφάσισαν να εφαρμόσουν οι ισχυροί στον κλάδο των αερομεταφορών, με στόχο να κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο 3-4 αεροπορικοί κολοσσοί.

Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής στον κλάδο των αερομεταφορών που χτες εφάρμοζε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ. Τα περί «μυστικών συναντήσεων», «μυστικής διπλωματίας» και όσα άλλα παρόμοια ακούγονται και λέγονται, είναι μόνον αποπροσανατολιστικά και σίγουρα εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου στο νευραλγικό κλάδο των αερομεταφορών.

Ο αντικομμουνισμός χθες και σήμερα

Ο αντικομμουνισμός σήμερα ως κυρίαρχο στοιχείο της αστικής ιδεολογίας και πολιτικής ενισχύεται από όλες τις πλευρές. Είμαστε αντιμέτωποι με μια τεράστια αντικομμουνιστική βιομηχανία, που παράγει εκδόσεις, ντοκιμαντέρ, ταινίες, βιβλία, αφιερώματα, τα οποία αναπαράγονται μέσα από τα ΜΜΕ και από τον Τύπο. Στο στόχαστρο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας βρίσκονται ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες, που δεν έχουν την ανάλογη ιστορική, κοινωνική και πολιτική πείρα, ώστε να μπορούν να κρίνουν και να απορρίψουν τα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις. Η πάλη, λοιπόν, ενάντια στις αντικομμουνιστικές θεωρίες, η υπεράσπιση της Ιστορίας του επαναστατικού εργατικού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και της προσφοράς των σοσιαλιστικών χωρών στον 20ό αιώνα δεν είναι απλά πάλη για την αποκατάσταση της Ιστορίας. Είναι πάλη για το παρόν και το μέλλον, για την ανάδειξη και τη συνειδητοποίηση της επικαιρότητας και ρεαλιστικότητας του σοσιαλισμού. Η έκδοση επικεντρώνεται στα ζητήματα: Παρουσίαση του αντικομμουνισμού ως ιδεολογίας και πολιτικής της άρχουσας τάξης. Αντιπαράθεση με αντικομμουνιστικά ιδεολογήματα και θεωρίες. Αντιπαράθεση με αντικομμουνιστικές διαστρεβλώσεις της ιστορικής αλήθειας. Εκδηλώσεις αντικομμουνισμού στην Ελλάδα. Ο ρόλος του οπορτουνισμού στην αντικομμουνιστική εκστρατεία. Σχετικά πρόσφατες εξελίξεις με αιχμή το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Μπαν Γκι Μουν

Γρηγοριάδης Κώστας

«Εξοργιστικές» χαρακτήρισε τις ισραηλινές επιθέσεις κατά κτιρίων του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας ο Μπαν Γκι Μουν, που επισκέφτηκε την ταλανισμένη περιοχή στις αρχές της βδομάδας και προανήγγειλε τη διενέργεια «ερευνών». Πέραν αυτού, εκκωφαντική σιωπή.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν τόλμησε να διαμαρτυρηθεί για το ότι ο ισραηλινός στρατός τον περιέπαιζε επί ώρα στο μεθοριακό σταθμό του Ερετζ μη δίνοντάς του άδεια εισόδου. Εγινε περίγελος διεθνώς, όταν βομβαρδίζονταν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, σχολεία, καταφύγια και αποθήκες, ενώ ο ίδιος συναντιόταν με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας.

Στο πρόσωπό του θα μπορούσε κανείς να συμπυκνώσει την υποκρισία, τα κροκοδείλια δάκρυα και τη δήθεν «ανθρωπιστική ευαισθησία», με την οποία κάθε λογής οψίμως ανησυχούντες κατέκλυσαν τις τηλεοπτικές οθόνες, αποφεύγοντας, όμως, επισταμένα την ίδια στιγμή να πράξουν το οτιδήποτε θα μπορούσε, πραγματικά, να τερματίσει την αιματοχυσία δεκαετιών. Από τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, καθόλη τη διάρκεια του λουτρού αίματος, δεν πρόφερε ούτε μία φορά τη λέξη «κατοχή» ή «δικαίωμα στην αντίσταση».

Δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στις αποφάσεις του Οργανισμού, του οποίου ηγείται και το Ισραήλ περιφρονεί απροκάλυπτα και κυνικά. Δε διασφάλισε τον τερματισμό του μακελειού, όπως δε διασφάλισε την άρση του φονικού εμπάργκο που γονατίζει εδώ και περίπου 2 χρόνια τον πληθυσμό της Γάζας. Αντίθετα, ισοσκέλισε ευθύνες μεταξύ θύτη και θύματος, επιβεβαιώνοντας ότι εξυπηρετεί, λόγω του διεθνούς αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων, τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.


Ε. Μ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ