Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα τους

Σήμερα, η κινητοποίηση των αγροτών σε Λιβαδειά και Εύβοια

Motion Team

Κλιμακώνεται ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα, της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι αγρότες της Θεσσαλίας, που ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ, από την περασμένη Δευτέρα έχουν βγάλει τα τρακτέρ τους στις πλατείες και στους δρόμους, προχωρούν στις επόμενες μέρες σε κλιμάκωση της πάλης τους, στήνοντας μπλόκα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Για την ερχόμενη Δευτέρα, 19 Γενάρη, οι αγρότες της Καρδίτσας όρισαν αγωνιστικό ραντεβού με τα τρακτέρ τους, στις 10 π.μ στον κόμβο Ιτέας, απ' όπου στη συνέχεια, στις 11 π.μ. θα κατευθυνθούν στην Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Νίκαιας Λάρισας. Η απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα πάρθηκε σε χτεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και αγρότες από 40, περίπου, χωριά του νομού, όπου όλες αυτές τις μέρες είναι παραταγμένα τα τρακτέρ στις πλατείες.

Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να παρθούν και στους άλλους νομούς της περιοχής, στα πλαίσια του συντονισμού δράσης των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, μελών της ΠΑΣΥ. Στη Λάρισα, που τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Αγιά, οι μικρομεσαίοι αγρότες βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, ενώ στα Τρίκαλα, νέα τρακτέρ προστέθηκαν χτες στον κόμβο Φαρκαδόνας. Αγροτικές συγκεντρώσεις και άλλες αγωνιστικές εκδηλώσεις προγραμματίζονται και σε άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, στη Λιβαδειά, στις 6.30 μ.μ., στην περιοχή του Ζαππείου.
  • Οι αγρότες του Μαντουδίου συγκεντρώνονται σήμερα με τα τρακτέρ τους στις 9 π.μ. στο δρόμο Χαλκίδας - Ιστιαίας στη θέση Παλιούρια και στην πόλη του Μαντουδίου.
  • Στη Λαμία, το Σάββατο 17 Γενάρη στις 11 π.μ. στην πλατεία Πάρκου, όπου θα πραγματοποιηθεί Παμφθιωτικό Αγροτικό Συλλαλητήριο.
  • Στη Λήμνο, μετά από κάλεσμα της Παλλημνιακής Επιτροπής της ΠΑΣΥ, η συγκέντρωση θα γίνει στο Λιβαδοχώρι, τη Δευτέρα 19 του Γενάρη, στις 10.30 το πρωί και θα ακολουθήσει πορεία με τρακτέρ προς το λιμάνι της Μύρινας.
  • Στη Φωκίδα,μετά από απόφαση που πάρθηκε χθες σε σύσκεψη που έγινε στην Ιτέα με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτίκών Συλλόγων του νομού αποφασίστηκε αγωνιστική συγκέντρωση με τρακτέρ κι αγροτικά μηχανήματα τη Δευτέρα 19 Γενάρη, στις 9 π.μ. στην είσοδο της πόλης της ’μφισσας.

Κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, με προχωρημένες μορφές πάλης που αποφασίζουν, οι μικρομεσαίοι αγρότες διαμηνύουν την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν την πάλη τους κατά της πολιτικής ξεκληρίσματος, που εφαρμόζεται από την ΕΕ και τις ελληνικές κυβερνήσεις. Και προβάλλουν τα αιτήματα του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος, ανάμεσα στα οποία είναι:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που υπέστη καθίζηση λόγω των εξευτελιστικών τιμών των αγροτικών προϊόντων και της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα εύλογο κέρδος στους παραγωγούς.

Μείωση του κόστους παραγωγής, με χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, επιδότηση των αγροτικών μέσων και εφοδίων, αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση του ΦΠΑ, μείωση των τιμών παραγωγής με χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων, κατασκευή των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων υποδομής κ.ά.

Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση όλων των παρακρατήσεων που έχουν επιβληθεί.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η επιχείρηση πλαγιοκόπησης των κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ, με στόχο την υπονόμευση της ενότητας, της δυναμικής και της αποτελεσματικότητας του αγώνα, από τις «Συντονιστικές Επιτροπές», που έχουν στήσει από κοινού αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Τα αιτήματα που προβάλλουν αυτές οι κινητοποιήσεις δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, δεν αναδεικνύουν τις πραγματικές αιτίες τους και δε δίνουν πολιτική προοπτική στον αγώνα. Στην ουσία, αυτές οι κινητοποιήσεις γίνονται για να δώσουν «πάτημα» στην κυβέρνηση να εμφανιστεί ότι δήθεν ενδιαφέρεται για τον αγροτικό κόσμο και είναι τάχα διατεθειμένη να δώσει λύσεις στα προβλήματά του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ