Πέμπτη 15 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΕ - ΟΟΣΑ
Δυναμώνουν οι αντιλαϊκές αξιώσεις

Συνθήκες «ύφεσης» στην Ευρωζώνη των 16 κρατών του σκληρού πυρήνα της ΕΕ «βλέπουν» οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και άλλα κέντρα της πλουτοκρατίας, που, πλέον, προετοιμάζουν το έδαφος για τη λήψη και πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει 0,6% για το 2009, ενώ για το 2010 εκτιμούν ότι θα εμφανίσει ισχνή ανάκαμψη 1,2%. Συστάσεις για μείωση του δημοσίου χρέους κάνουν στις κυβερνήσεις της Ελλάδας και άλλων κρατών και για το ότι, όπως ισχυρίζονται, δεν εκμεταλλεύτηκαν την ανοδική φάση του κύκλου, προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματα. Οι τέτοιες αξιώσεις στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής - πολύ περισσότερο κάτω από συνθήκες πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας - έχουν στόχο να δυναμιτίσουν εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις.

Την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Γενάρη, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και οι «έκτακτες προβλέψεις» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα αποτελέσουν και τον αντιλαϊκό μπούσουλα των κυβερνήσεων για το επόμενο διάστημα. Με βάση και τις «προβλέψεις» της ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ θα καταρτίσει το «επικαιροποιημένο» Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), που θα αποστείλει για έγκριση στις Βρυξέλλες. Η σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής θα περάσει ξανά στην ΕΕ. Ο σημερινός κύκλος αναμένεται να οριστικοποιηθεί με τις «εαρινές προβλέψεις» της Κομισιόν, όπου, με πρόσχημα τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού, θα αξιώνουν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ