Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Η ασφάλεια θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους

Στο έλεος των βιομηχανιών τροφίμων, που ανεξέλεγκτες κυνηγούν το κέρδος, με ό,τι αυτό συνάγεται για την υγεία των καταναλωτών, έχει παραδοθεί η ασφάλεια των τροφίμων. Παγκόσμια Μέρα Διατροφής χτες και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας από έρευνες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, καταδεικνύουν ότι η ασφάλεια των καταναλωτών, όσων μπορούν να έχουν πρόσβαση στα τρόφιμα, κινδυνεύει σοβαρά. Και αναφέρουμε το «όσων μπορούν να έχουν πρόσβαση», διότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του λεγόμενου τρίτου κόσμου υποσιτίζεται και ένας επίσης μεγάλος αριθμός των κατοίκων των χωρών αυτών πεθαίνει από έλλειψη τροφής.

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες και παρουσιάστηκαν στοιχεία ερευνών σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, φανερώθηκε το πανθομολογούμενο, δηλαδή ότι έχει καταρρεύσει πλήρως το σύστημα της εποπτείας στα τρόφιμα, διότι ο όποιος έλεγχος έχει παραδοθεί στα χέρια των βιομηχάνων. Δώδεκα είναι οι κυριότεροι λόγοι της κατάρρευσης του συστήματος εποπτείας στην αγορά: 1) Η επικέντρωση του μεταξύ των επιχειρήσεων ανταγωνισμού αποκλειστικά στις τιμές. 2) Η σύγκρουση μεταξύ φορέων παραγωγής και φορέων εμπορίας τροφίμων. 3) Η μονοσήμαντη πολιτική για ένταξη στην ΟΝΕ.4) Η ανοχή της νοθείας στο βωμό του τιμάριθμου. 5) Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. 6) Οι νέες ανελαστικές κατηγορίες δαπανών. 7) Η ανάδυση της τάξης των νεόπτωχων. 8) Οι ανατροπές στην εισοδηματική πολιτική. 9) Η μη ορθολογική διαχείριση οικογενειακών προϋπολογισμών. 10) Η άνιση κατανομή δαπανών εξαιτίας ταξικών υπερβάσεων στους τομείς παιδείας - υγείας. 11) Ο ανταγωνισμός μεταξύ υπουργείων και η δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). 12) Η πολιτική αυτονόμησης των νομαρχών.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι η αύξηση του ποσοστού ακατάλληλων τροφίμων την περίοδο 1997-1999 έφτασε μέχρι και το 450%, με 107.953 παράπονα καταναλωτών μόνο για τα τρόφιμα, ενώ αντίθετα το ποσοστό παραπομπών νοθευτών στη δικαιοσύνη μειώθηκε κατά 134%. Η δε αντιστοιχία ελέγχων με σημεία παραγωγής, είναι ένας έλεγχος κάθε οχτώ χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ