Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Αυξήσεις 114% και αναμένεται συνέχεια...

Οργή και αγανάκτηση από την κυβερνητική άρνηση να πάρει οποιοδήποτε μέτρο για την ανακούφιση των λαϊκών εισοδημάτων

Ακόμα και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις σχετικά με τη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ξεπέρασε χτες η πραγματικότητα, πρώτη μέρα διάθεσής του. Μπορεί η «κίνηση» - ειδικά για το λεκανοπέδιο Αττικής - να χαρακτηρίστηκε μέτρια εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών, η τιμή του όμως διαμορφώθηκε σε επίπεδα που δεν αναμένονταν. Από αύριο όμως, το πετρέλαιο θέρμανσης και τα άλλα υγρά καύσιμα παίρνουν κυριολεκτικά φωτιά, αφού οι μέχρι τώρα πληροφορίες και υπολογισμοί αναφέρουν για αυξήσεις από 10 έως 15 δραχμές το λίτρο.

Με βάση τις ενδεικτικές τιμές που ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Ανάπτυξης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έπρεπε να πωλείται στις 147,4 δραχμές το λίτρο, χτες όμως, όσοι προμηθεύτηκαν, το πλήρωσαν από 153 έως 165 δραχμές, δηλαδή ακόμα και 18 δραχμές ακριβότερο. Επειδή όμως, είτε εκ παραδρομής, είτε από «κακή συνήθεια» τα Μέσα Ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα, όταν αναφέρονται στις τιμές των καυσίμων, δίνουν περισσότερο βάρος στο λεκανοπέδιο Αττικής και τη Θεσσαλονίκη, πρέπει να επισημάνουμε ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην επαρχία είναι αρκετά μεγαλύτερη, και με βάση τις αποκλίσεις των ενδεικτικών και των πραγματικών τιμών, σε πολλές περιοχές πωλείται ακόμα και στις 175 δραχμές το λίτρο.

Πέρσι, τέτοιον καιρό που ξεκίνησε η χρήση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή εκκίνησης ήταν οι 77 δραχμές το λίτρο και όλο το χειμώνα έως τα τέλη του Απρίλη, με τις συνεχόμενες ανατιμήσεις, διαμορφώθηκε στις 110 δραχμές το λίτρο και εκείνη την περίοδο χαρακτηριζόταν πολύ υψηλή η τιμή του. Δηλαδή, η φετινή τιμή εισαγωγής του πετρελαίου θέρμανσης την αγορά σε σχέση με την περσινή είναι αυξημένη κατά 114%! Φέτος, η εκκίνηση γίνεται στις 160 και πλέον περίπου δραχμές και ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις πού θα φτάσει η τιμή στο τέλος της περιόδου χρήσης του. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την ένταση του χειμώνα. Εάν ο χειμώνας είναι βαρύς, τότε...

Από αύριο τα μεσάνυχτα όμως, οπότε, με τους σημερινούς υπολογισμούς, τα υγρά καύσιμα θα πωλούνται ακριβότερα κατά 10-15 δραχμές το λίτρο, η κατάσταση θα μετατραπεί σε εκρηκτική, με αποτέλεσμα το πετρέλαιο θέρμανσης στο Λεκανοπέδιο να πλησιάζει τις 180 δραχμές και σε περιοχές της περιφέρειας τις 190! Μάλιστα, οι πληροφορίες για τις αυξήσεις έρχονται σε μια στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν. Στην αγορά του Λονδίνου το μπρεντ διαπραγματευόταν στα 32,47 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη το αργό διαπραγματευόταν στα 33,92 δολάρια το βαρέλι. Ο συνδυασμός των αυξήσεων με τα υπόλοιπα καύσιμα, δημιουργεί συνθήκες ανεπανάληπτης και πρωτοφανούς οικονομικής αφαίμαξης των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και είναι σίγουρο, αλλά και επιβεβλημένο να πυροδοτήσει σοβαρές αντιδράσεις.

Η εμμονή της κυβέρνησης, που εντάσσεται στα πλαίσια των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να μη μειώσει τη φορολογία στα υγρά καύσιμα, οδηγεί με βεβαιότητα τις τιμές των καυσίμων σε προκλητικά επίπεδα, όπου οι χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, αγρότες δε θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν. Μεγαλύτερη όμως πρόκληση αποτελεί και το γεγονός ότι στα πλαίσια της ΕΕ επιχειρείται η αύξηση των φόρων και των δασμών στα πετρελαιοειδή, στο πνεύμα άσκησης πίεσης των χωρών του ΟΠΕΚ. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει πολλά, αφού το επίπεδο των δασμών και των φόρων που επιβάλλει η κυβέρνηση είναι το χαμηλότερο δυνατό από αυτά που επιτάσσει το μεγάλο κεφάλαιο.

Να σημειωθεί ότι η επιβολή της χαμηλότερης φορολογίας στα υγρά καύσιμα, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, δεν προέκυψε από τη φιλολαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ, αλλά επιβλήθηκε στα πλαίσια επίτευξης της ονομαστικής σύγκλισης και της συγκράτησης του πληθωρισμού, προκειμένου να μπούμε στην ΟΝΕ. Από τη στιγμή που μπήκαμε στην ΟΝΕ, δεν υπάρχει κανένας λόγος για την κυβέρνηση ώστε να μην αυξήσει τα όρια της φορολογίας και είναι σίγουρο ότι θα το κάνει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ