Πέμπτη 8 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο αγώνας της αγροτιάς και οι υπονομευτές του

Την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Γενάρη, πραγματοποιείται πανελλαδική, παναγροτική κινητοποίηση. Η ΠΑΣΥ, που την οργανώνει, καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων, να πάρουν μέρος, διατρανώνοντας την απόφασή τους να συγκρουστούν με την ΚΑΠ της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και στηρίζουν τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Η ΚΑΠ είναι η πηγή των πολλών προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, τα οποία, ιδιαίτερα στα τρία τελευταία χρόνια που εφαρμόζονται οι αποφάσεις της Ενδιάμεσης Αναθεώρησης της ΚΑΠ, έχουν πολλαπλασιαστεί και οξυνθεί στο έπακρο, απειλώντας με ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες. Ακόμα χειρότερα έρχονται για τη μικρομεσαία αγροτιά της χώρας μας με τις αποφάσεις που πάρθηκαν, πρόσφατα, στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, στο πλαίσιο του λεγόμενου «Ελέγχου Υγείας» της ΚΑΠ.

Το πλαίσιο αγωνιστικών διεκδικήσεων που καθόρισε η ΠΑΣΥ ανταποκρίνεται στα άμεσα και ζωτικά αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύει τις ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις των αγροτικών προβλημάτων, προβάλλοντας την προοπτική μιας άλλης πολιτικής, η οποία ουδεμία σχέση θα έχει με την ΚΑΠ, αλλά θα κινείται στον αντίποδά της. Είναι, δε, φανερό ότι αυτή την άλλη πολιτική σε φιλοαγροτική κατεύθυνση ούτε θέλουν ούτε μπορούν να εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και του ευρωμονόδρομου.

Επομένως, ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς, εκ των πραγμάτων, παίρνει και πολιτικό χαρακτήρα, στοχεύοντας στην αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών σε βάρος των πολιτικών δυνάμεων που συμφωνούν με την ΚΑΠ - δηλαδή της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑ.Ο.Σ. - και υπέρ εκείνων που διαφωνούν και την αντιμάχονται, δηλαδή, του ΚΚΕ. Ετσι, θα διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ανάδειξη μιας άλλης διακυβέρνησης, που δε θα σχετίζεται με τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, η οποία και θα θέλει και θα μπορεί να εφαρμόσει μια φιλοαγροτική πολιτική.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, που η ΠΑΣΥ οργανώνει την πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση, αγροτικές κινητοποιήσεις εξήγγειλαν και κάποιες «Συντονιστικές Επιτροπές», που έχουν συσταθεί, κατά τόπους, από αγροτοσυνδικαλιστές των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, καθώς και της ΝΔ, οι οποίες καλούν σε πανελλαδικό συντονισμό στις 20 Γενάρη. Ομως, αυτές οι κινητοποιήσεις δε στέφονται κατά της ΚΑΠ, καθώς οι οργανωτές τους την έχουν αποδεχτεί και δε θέτουν ζήτημα ανατροπής της. Κι αυτό δεν αποδεικνύεται μόνο από το γεγονός ότι δε λένε κουβέντα εναντίον της, αλλά και από το πλαίσιο των «αιτημάτων» που προβάλλουν, τα οποία δε θίγουν, ούτε κατ' ελάχιστο, την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Είναι «αιτήματα» που κινούνται στη «λογική» διαχείρισης της ΚΑΠ και δεν εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, αλλά μιας χούφτας μεγαλοαγροτών, τους οποίους και εκπροσωπούν σε συνδικαλιστικό επίπεδο.

Οι εκπρόσωποι του συνδικαλισμού του ευρωμονόδρομου δεν προβάλλουν διεκδικήσεις που θίγουν την ουσία των αντιαγροτικών μέτρων που ελήφθησαν και συνεχίζουν να λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ και του ΠΟΕ. Δεν απαιτούν, π.χ., κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ούτε καν αναπλήρωση του χαμένου αγροτικού εισοδήματος, που οφείλεται στη μεγάλη κατρακύλα των εμπορικών τιμών των αγροτικών προϊόντων στην περασμένη καλλιεργητική περίοδο. Δε ζητούν επανασύνδεση της επιδότησης με το σύνολο της παραγωγής, ούτε καν την τιμαριθμοποίηση της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση όλων των παρακρατήσεων που έχουν επιβληθεί και θα αυξάνονται σταδιακά μέχρι το 2013.

Από το «αγωνιστικό» πλαίσιο που προβάλλουν λείπουν κι άλλα, βασικά και σταθερά, αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών, όπως:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών, επιδότηση στα αγροτικά μέσα και εφόδια και κατάργηση του ΦΠΑ, μείωση των τραπεζικών επιτοκίων, αφορολόγητα καύσιμα κ.ά.
  • Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι αγρότες για το 100% των ζημιών στην παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από όλα τα φυσικά αίτια τα οποία τις προκαλούν.
  • Αμεσο διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

Επί της ουσίας, με τις κινητοποιήσεις που οργανώνουν, θέτουν τρία «αιτήματα» και συγκεκριμένα:

  • Αύξηση της επιστροφής του φόρου που παρακρατείται από τους αγρότες για το πετρέλαιο.
  • Αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ, από 7% στο 15%.
  • Αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο βαμβάκι από την υγρασία.

Είναι φανερό ότι αυτά τα αιτήματα δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά και μεγάλα προβλήματα του συνόλου του αγροτικού κόσμου και ακόμα κι αν ικανοποιηθούν - πληροφορίες λένε ότι η άρτι ανασχηματισθείσα κυβέρνηση, με νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον Σ. Χατζηγάκη, φέρεται διατεθειμένη να τα συζητήσει και, μερικώς, να τα ικανοποιήσει - δε θα αντιμετωπιστούν ούτε τα άμεσα και ζωτικά προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και, βεβαίως, δε θα δοθεί μακροπρόθεσμη λύση στο αγροτικό πρόβλημα. Αυτοί που θα κερδίσουν θα είναι οι μεγαλοαγρότες - δηλαδή το 10% περίπου του αγροτικού δυναμικού της χώρας μας - που έχουν μεγάλο εισόδημα και επομένως οι παρακρατήσεις για το πετρέλαιο και τον ΦΠΑ είναι σημαντικές, ενώ οι μικρομεσαίοι αγρότες θα πάρουν λίγα ψίχουλα.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι οι κινητοποιήσεις που οργανώνει ο συνδικαλισμός του ευρωμονόδρομου κινείται στον «ντορό» της αποδοχής «των τετελεσμένων», του συμβιβασμού και της ύποπτης και ύπουλης συνδιαλλαγής και συναλλαγής με την κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στόχο έχουν τον αποπροσανατολισμό και την παραπλάνηση του αγροτικού κόσμου, την πλαγιοκόπηση των κινητοποιήσεων του συνεπούς, αγωνιστικού αγροτικού κινήματος και την υπονόμευση της ενότητας, της αποτελεσματικότητας και της προοπτικής των αγροτικών αγώνων.

Επομένως, χρέος και όφελος των μικρομεσαίων αγροτών είναι να απομονώσουν τους υπονομευτές της πάλης τους, μετέχοντας, μαζικά και δυναμικά, στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΑΣΥ...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ